Blic

Vidić je uspeh posvetio preminulom drugu

U rodnom mestu fudbalera su ispričali da ga je jako pogodila smrt drugara na terenu i da misle kako mu je to dalo motiv da postigne ono što Vladimir nije stigao.

- SONJA PERNJAKOVI­Ć

Naš proslavlje­ni fudbaler Nemanja Vidić rodom je iz Užica koje je ovoga puta ekipa emisije “Metar moga sela”, koja se emituje samo na MTS kanalu 115 na Blic televiziji subotom u 16 časova, posetila upravo zbog njega. O proslavlje­nom fudbaleru Nemanji i tome koliko je veliki kao čovek svedoče mnogobrojn­e priče, a jednu od njih ispričao je i sportski novinar iz Užica pred kamerama Blic televizije.

Prijatelj Nemanje Vidića, Vladimir Dimitrijev­ić nastradao je 2001. godine na treningu.

- Sigurno da je gubitak pre svega jednog prijatelja iz tih mlađih kategorija uticao, a možda mu i dao motiv da igra praktično i za njega i da napravi uspeh koji je želeo i on - rekao je Branko Radosavlje­vić sportski novinar iz Užica.

Nemanja je prilikom jednog telefonsko­g razgovora sa ocem Vladimira Dimitrijev­ića zatražio od njega da otvori devizni račun na koji mu je uplatio 126.000 evra.

- Nemanja je veliki fudbaler i veliki čovek. Ostavio je veliki trag za nas i za fudbal - rekao je Nemanjin sugrađanin.

U tome da je Nemanja neko ko je oduvek bio veoma uporan, istrajan i da je pre svega želeo da uspe u fudbalu slažu se svi koji su pratili njegov rad.

- Iz nekih priča njihovih došlo se do toga da je on bio zaista jako uporan, pre svega borben, to su osobine koje su ga krasile tokom čitave njegove karijere i to je možda i njegova najveća igračka vrlina koja ga je zaista dovela do jednog zaista sjajnog fubdalskog puta. Biti kapiten jednog Mančester junajted kluba verovatno i najvećeg iz kolevke fudbala kao što je Engleska zaista je uspeh koji je nemerljiv - rekao je Branko Radosavlje­vić sportski novinar iz Užica.

O uspehu Nemanje Vidića posvedočio je i čovek koji je takođe pratio njegovu karijeru.

- Nemanja Vidić je na neki način uvek bio personifik­acija fudbalera iz ovih krajeva koje karakteriš­u upravo ono što je Vidić doveo do vrhunca. To je ta srčanost, stabilnost, snaga, jedna i psihološka i fizička moć da se u najzahtevn­ijim momentima na bilo kojim mestima u svetu pa i na terenima bude odgovoran u igri, a bude i odgovoran prema onome što traži trener. Nemanja je bio atipičan u nekom smislu jer nije vodio tipičan život fudbalera. Ono što znam prateći njegov dalji razvoj i ono što su mi pričali njegovi saigrači tada da je uvek bio izuzetno disciplino­van i da je vodio onako, što se kaže knjiški, sportski život što znači da je

GOVORILI SU DA JE BIO UPORAN I BORBEN. TO JE MOŽDA NJEGOVA NAJVEĆA IGRAČKA VRLINA KOJA GA JE DOVELA DO USPEHA

izbegavao ono što mladost vuče i mladost nosi.

SA TERENA JE IZLAZIO KRVAV I BEZ ZUBA

Među ljubitelji­ma fudbala Nemanja je poznat kao neko ko je sa terena često izlazio krvavog lica.

- Nemanja prvi uklizava glavom, izlazi krvav sa terena, bez zuba, jednostavn­o daje sve od sebe. Ja sam imao posle toga u generacija­ma igrače koje sam trenirao, imao sam igrače koji su igrali na toj njegovoj poziciji, ali nisu imali tu hrabrost i tu srčanost. Ja sam te njegove slike, kada on izlazi krvav sa terena sa slomljenim zubima, pokazivao toj deci da vide da moraju dati sve od sebe, da moraju preći tu granicu, da moraju ući u crveno da bi jednostavn­o napravili uspeh - rekao je Dragan Marjanović.

Da je Nemanja postao autoritet saigračima ispričao je njegov nekadašnji trener.

- Postoji jedna priča iz Litvanije, kada je reprezenta­cija igrala kvalifikac­ije da li je bilo Evropsko prvenstvo... Došli su tamo, bilo je hladno vreme, padala je kiša, sneg, oluja, oni su imali slobodno pre podne pa su išli po gradu kupovali su helanke, rukavice, kape. Posle toga kada su došli u svlačionic­u da se skidaju za utakmicu, mislili su da igraju u tome, međutim kada su videli da Nemanja nema ništa od toga niko više to nije smeo da obuče, tako da su izašli jednostavn­o u opremi koja je bila predviđena. Takav autoritet je imao u ekipi, ali zato što daje sve od sebe - ispričao je Dragan i dodao:

- Jednostavn­o on i kada je u reprezenta­ciji bio i u ekipi u Mančesteru, kada se ide na neki zajednički ručak, ako neki igrači kasne, ne dolaze na vreme, više su se plašili Nemanje nego selektora.

Užice nije dovoljno ponosno, mislim zato što nije na adekvatan način odalo priznanje za ono što je uradio u fudbalu, kaže sugrađanin

UČI, NE JURI ZA LOPTOM

- Nemanje se sećam još iz škole jer je on bio đak osnovne škole “Dušan Jerković” u kojoj sam radila i sećam ga se kao malog dečaka. Uvek je jurio za loptom, učiteljica ga je stalno opominjala: “Nemanja nemoj samo juriti za loptom, moraš učiti”. Majku sam viđala u školu kada je dolazila - ispričala je Nemanjina sugrađanka iz Užica za emisiju “Metar moga sela” i dodala:

- Njegov trener je baš jednom prilikom pričao da je bio jako uporan, vredan, da je čak odlazio na treninge i pre i po podne.

- Nemanja je veliki fudbaler i veliki čovek. Ostavio je veliki trag za nas i za fudbal - rekao je Nemanjin sugrađanin i dodao:

- Dolazi često ovde u Užice koliko ja znam. Pratio sam ga dok je igrao i za Zvezdu i za reprezenta­ciju.

O tome da li je Užice ponosno na Nemanju Vidića jedan od sugrađana koji je pristao da govori pred kamerama emisije “Metar moga sela” kaže:

- Nije dovoljno ponosno ja mislim zato što rekao bih da nije na adekvatan način odalo priznanje za ono što je uradio i da uopšte ljudi nisu svesni uspeha koji je on postigao na polju sportske dispciplin­e u kojoj se takmičio, odnosno fudbalu- dodao je Nemanjin sugrađanin.

Reprizu emisije možete gledati svake nedelje u 12.30 h, kao i ponedeljko­m u 10.15 h.

 ?? ??
 ?? ?? STADION NA KOJEM JE FUDBALER NAPRAVIO PRVE KORAKE
STADION NA KOJEM JE FUDBALER NAPRAVIO PRVE KORAKE
 ?? ?? UŽIČANI SU SE PRISETILI I NEMANJINOG DETINJSTVA
UŽIČANI SU SE PRISETILI I NEMANJINOG DETINJSTVA
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia