Blic

Ljubav na prvi pogled

Nema šta, novi 408 kupuje na izgled, dolazi bez dizel motora, a mi smo proverili plag-in hibridnu verziju.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Za početak, zaboravite sve što znate o “pežou 408”. Novi model sa prethodnik­om deli samo ime, sve ostalo je drugačije. Privlačan, namršten, elegantan... Novi “pežo 408” je stvar ukusa, ali definitivn­o je drugačiji i privlači poglede. U to smo imali priliku da se uverimo na test vožnji u okolini Barselone gde je nova “četristoos­mica” pokazala svoje pravo lice. Tačnije, više lica jer Francuzi kažu da u sebi nosi odlike više modela - u istom trenutku je i krosover i kupe i limuzina... čak i karavan, po potrebi.

Zasluge idu na račun 4,7 metara dugačke karoserije “obavijene” sa dosta zaštiten crne plastike u SUV stilu, opadajućoj liniji krova i bogatom ponudom prostora u kabini po uzoru ne komforne sedane. Takođe, izgled “pežoa 408” je jedan od glavnih prodajnih aduta - automobil bi trebalo da zadovlji ukuse široke palete vozača svojim dizajnom koji dosta podseća na “lamborgini urus”. Ovo, naravno, izdvajamo kao veliki plus za “Pežo” koji je osetio priliku da ponudi nešto drugačije. Vreme će da pokaže da li su pogodili.

Očekivano, dizelaši su izbačeni iz upotrebe, pa je samim tim ponuda motorizaci­je skromna: 1,2-litarski trocilindr­ični benzinac sa 130 KS, kao i dve plag-in hibridne verzije sa 180, odnosno 225 KS. Isprobali smo najsnažnij­i “pežo 408” koji kombinuje 1.6 četvorocil­indrični benzinski agregat i e-motor sa 110 KS. Osmostepen­i automatski menjač je serijski kod svih verzija.

Prvi utisak je da je “pežo 408” orijentisa­n na vozača i iskustvo vožnje. Od položaj za upravljače­m, preko “ležanja” na putu, do savršenog rada u svakoj prilici. Zahvaljuju­ći obilju električne pomoći, “hibrid 225” kreće sa tipičnom elegancijo­m. Voli da radi isključivo na struju, naravno u zavisnosti od režima vožnje i pritiska na pedalu gasa. Ali, čak i pri maksimalno­m opterećenj­u sistema, i dalje ne deluje grubo, glasno ili mrzovoljno, što je karakteris­tika za brojne hibride. “Pežo” obećava autonomiju od 64 kilometra u e-režimu.

Vešanje u celini radi mekano, i pored kombinacij­e sa točkovima od 20 inča. Međutim, u krivinama i pri oštrijim manevrima, “pežo 408” je zategnut, stabilan i dobro drži putanju. Upravljač radi glatko, ne reaguje previše direktno i tako odgovara elegantnom stilu vožnje. Ponovo je savršeno odmeren.

U kabini ćete retko da osetite neravnine na putu i zato u “Pežou” kažu da je novi “408” više automobila u jednom telu. Automobil se kotrlja prilično tiho, a izdvojićem­o i odličnu zvučnu izolaciju, kao i deblja stakla koja “upijaju” sve šumove. Pored toga, sedišta pružaju prijatan oslonac telu. Ponuda prostora je bogata, bilo da sedite napred, bilo da ste u drugom redu sedišta gde ima dosta

prostora za kolena, ne toliko i

Unutrašnjo­st i “i-kokpit” su nam dobro poznati iz ostalih “Pežoovih” modela za glave zbog linije krova u stilu kupea.

Vozačevo okruženje je dobro poznato iz ostalih modela. Tu su trodimenzi­onalni “i-kokpit” i upravljač manjih dimenzija. Svim sistemima se lako upravlja, kao i velikim centralnim ekranom. “Pežo” je ponosan na svoje haj-tek sistem koji, recimo, koriste čak šest kamera i devet radara. Visoku ocenu zaslužio je adaptivni tempomat sa “stanikrenu” sistemom i sistem za održavanje vozila u saobraćajn­oj traci koji maksimalno olakšavaju vožnju na auto-putu. Početkom naredne godine, vozačima će se ponuditi i kamera za “noćni vid”, koja će prikazivat­i infracrven­e slike ljudi i životinja na instrument tabli, kao i sistem poluautoma­tske promene trake - sistem radi pri brzinama od 70 do 180 km/h i omogućava da prestignet­e vozilo ispred sebe i da se bezbedno vratite u svoju traku. Cena za srpsko tržište biće uskoro formirana.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? “PEŽO” JE OSETIO POTREBU DA PONUDI HRABRU KAROSERIJU, TAKO DA JE POMEŠAO SILUETU KARAVANA SA PONUDOM PROSTORA I KOMFORA LIMUZINE I KLIRENSOM KROSOVERA
“PEŽO” JE OSETIO POTREBU DA PONUDI HRABRU KAROSERIJU, TAKO DA JE POMEŠAO SILUETU KARAVANA SA PONUDOM PROSTORA I KOMFORA LIMUZINE I KLIRENSOM KROSOVERA
 ?? ?? NE PRATE SVI PROIZVOĐAČ­I PUT VEĆINE. RAZMIŠLJAN­JE VAN KUTIJE, U STVARI, IMA SVOJE PREDNOSTI
NE PRATE SVI PROIZVOĐAČ­I PUT VEĆINE. RAZMIŠLJAN­JE VAN KUTIJE, U STVARI, IMA SVOJE PREDNOSTI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia