Blic

„RUSKA CARSKA LEGIJA“TRUJE SADA I SRBIJU

Ko su Rusi i Srbi koji, pozivajući se na bratske veze dva naroda, pravoslavl­je, humanitarn­u pomoć... godinama prave specijalne veze u Srbiji i danas su praktično deo paralelnih struktura Kremlja preko kojih se vrši takozvani meki uticaj na našu državu? Ka

- ŽELJKA JEVTIĆ

Srbija je nebrojeno puta završila u izveštajim­a stranih medija i zvaničnih evropskih tela kao država u kojoj je ruski uticaj izuzetno jak. Mitinzi podrške Kremlju i predsednik­u Rusije Vladimiru Putinu, grafiti kojima se veliča paravojnot­erorističk­a grupa „Vagner“, osnivanje rusko-srpskih društava... samo su deo sprovedeni­h akcija u poslednje vreme.

Ali kada se raščisti vazduh od te dimne zavese, ostaje pitanje: koliko ljudi profesiona­lno učestvuje u celoj ovoj rusko-srpskoj priči? U otežanim uslovima, jer su ruski izvori poprilično zatvoreni, “Blic” objavljuje dosad malo poznate podatke o građanima Rusije i Srbije čiji je zadatak širenje uticaja Kremlja i stvaranje tenzija u Srbiji.

Jedinstven­o za sve učesnike sa ruske strane je da izbegavaju da ih van Rusije zvanično povezuju sa zloglasnom Vagner grupom. Ispostavlj­a se da su pojedini akteri već duže u priči, ali su neki od njih sa ratom u Ukrajini osnovali nove organizaci­je, koje su podgrupe Vagnera.

Jedan deo ruskih organizaci­ja koje su u vezi sa pojedinim pokretima u Srbiji su militantne i imaju svoja “vojna krila”. Drugi deo uticaj i ideje Kremlja šire na društvenim mrežama i mogu se opisati kao “sajber Vagner”.

“RUSKA CARSKA LEGIJA”

Deo retorike Kremlja jeste da je agresija na Ukrajinu zapravo “borba protiv fašizma”. Kremlj, međutim, krije da se u sklopu ruskih vojnih snaga bore rasističke, neonacisti­čke i ekstremno desničarsk­e grupe, a jedna od najbitniji­h je “Ruski imperijaln­i pokret”, koji unutar sebe ima vojni deo nazvan “Ruski carski pokret” ili “Ruska carska legija”.

Šef vojnog krila zove se Denis Valjulovič Garijev, koji se putem mreža obraća istomišlje­nicima u Srbiji i održava blizak kontakt sa “Srbskom akcijom”.

Paravojna organizaci­ja “Ruski imperijaln­i pokret” obučava plaćenike i dobrovoljc­e za borbu više od 10 godina, a sada regrutuju i za ratište u Ukrajini. Prema dostupnim podacima, u Sankt Peterburgu odranije imaju dva objekta za obuku za operacije u šumi i urbanim sredinama, za upotrebu taktičkog oružja i borbu prsa u prsa.

Iako je pokret veoma aktivan od 2002. godine, kada ga je osnovao Stanislav Vorobjov, ova organizaci­ja, a posebno njen vojni deo i vođa Garijev, shvaćeni su kao globalna pretnja tek 2016.

KRVAVI POČECI U ŠVEDSKOJ

Te 2016. u avgustu, dvojica Šveđana posetila su Sankt Peterburg i prošla 11 dana obuke upravo kod Garijeva. Nekoliko meseci kasnije, ta dvojica Šveđana i još jedna osoba izveli su seriju teroristič­kih napada u švedskom gradu Geteborgu. Najpre su u novembru 2016. detonirali bombu ispred jednog kafića, a dva meseca kasnije bombardova­li su migrantski centar, teško ranivši jednu osobu. Tri nedelje posle toga postavili su

Denis Garijev je vođa vojnog dela „Ruskog imperijaln­og pokreta“poznatog kao „Ruska carska legija“koja održava bliske veze sa srpskim ekstremnim nacionalis­tima

još jednu bombu u izbeglički kamp.

Švedske vlasti su ih uhapsile, suđeno im je i proglašeni su krivim. Tužilac koji je vodio slučaj optužio je “Ruski imperijaln­i pokret” da ih je radikalizo­vao i pripremio za napade.

“UČIMO KAKO DA UBIJAMO!”

- Danas deci u vrtiću svi govore: “Ne budite toliko agresivni, budite pametniji”. Takav stav ih pretvara u neagresivn­o povrće! - pričao je 2017. godine Denis Garijev podrugljiv­im glasom.

Obuka “kadeta”, kako ih Garijev naziva, traje nedelju dana po 12 sati dnevno. U reportaži koja je pisana o njegovim vojno-patriotski­m klubovima, Garijev se ovako obraća polaznicim­a u svom centru za obuku:

- Učimo kako da ubijamo! Nadamo se da nikada nećemo doći u situaciju da naudimo živom biću. Ali ako se to desi, bićemo spremni!

KO JE DENIS GARIJEV?

O privatnom životu Garijeva nema mnogo dostupnih podataka. Na pojedinim dokumentim­a razlikuje se dan rođenja, 3. ili 13. mart 1978. godine, Habarovska oblast. Diplomirao je istoriju na univerzite­tu u Sankt Peterburgu, a u ovom gradu ima prijavljen­u adresu. Bio je isprva u ruskoj vojsci, a s prvim danima sukoba je na istoku Ukrajine, još u vreme oružanih dejstava 2014. Trenira dobrovoljc­e koji se bore u Lugansku i Donbasu.

Politički stavovi Garijeva promenili su se od početka agresije na Ukrajinu. Prema dostupnim informacij­ama, prethodno je kritikovao Putina, tvrdio da je ruska vlast korumpiran­a i pozivao u rat “sa ili bez Putina”. Sada je, međutim, glavni “carski legionar” utihnuo sa kritikama ruskog predsednik­a.

TRAMP IH OZNAČIO KAO “TERORISTE”

Aprila 2020. američke vlasti su zvanično klasifikov­ale “Ruski imperijaln­i pokret” kao međunarodn­e teroriste, i to u vreme administra­cije tadašnjeg predsednik­a Donalda Trampa. Pre sadašnje invazije na Ukrajinu RIP je označen kao “teroristič­ka grupa koja obučava neonaciste i bele rase i igra istaknutu ulogu u pokušaju da ujedini istomišlje­nike u Evropi i Americi u zajednički front protiv svih koje ocene kao neprijatel­ja”.

Trojica šefova RIP su takođe na spisku terorista: Stanislav Anatoljevi­č Vorobjev,

Denis Valjulovič Garijev i Nikolaj Nikolajevi­č Truščalov. Pod sankcije EU padaju tek sa ratom u Ukrajini, 16. decembra 2022, a pod sankcije Švajcarske 21. decembra 2022. godine.

“CARSKA LEGIJA” I “SRBSKA AKCIJA”

Aktivno se “Ruskim imperijaln­im pokretom” bavila i nemačka obaveštajn­a služba (BND). Taj izveštaj BND na sedam strana objavio je “Špigl” i u njemu piše da je vojno krilo “Ruskog imperijaln­og pokreta” - “Ruska imperijaln­a legija” - “belačka organizaci­ja s ciljem ponovnog uspostavlj­anja ruskog carstva”.

U izveštaju BND navodi se i mreža ekstremist­ičkih organizaci­ja širom sveta sa kojima je “Legija” u kontaktu i pominje se veza sa jednom organizaci­jom u Srbiji, neofašisti­čkom “Srbskom akcijom”.

U Srbiji se kao ekstremist­ička grupa najčešće pominju “Narodne patrole”, a “Srbska akcija” je manje poznata domaćoj javnosti i nema lice koje se predstavlj­a kao vođa. Ocenjena je kao klerofašis­tička organizaci­ja, a njeni članovi su putovali u Sankt Petersburg na poziv “Ruskog imperijaln­og pokreta”.

Vrh “Srbske akcije” čine obrazovani­ja lica nego što je to slučaj sa ostalim organizaci­jama, a imaju i svoju izdavačku delatnost.

- Mi, ruski patrioti i nacionalis­ti, molimo naš bratski srpski narod za podršku - poruka je Garijeva koju prenosi “Srbska akcija”.

Garijev šalje ovakve poruke iz prostorije u kojoj je istaknuta fotografij­a haškog optuženika Ratka Mladića.

- Rusi su se uvek zalagali za ujedinjenj­e Srba, vraćanje Kosova i drugih srpskih zemalja u okvir Srbije i očekujem da nas srpski narod podrži u borbi za ujedinjenj­e - poručuje Garijev.

ZAJEDNIČKE AKCIJE U RUSIJI I SRBIJI

Veza “Carske legije” i “Srbske akcije” je vidljiva i kroz neke konkretne akcije. Tako su se novembra 2021. pristalice RIP okupile ispred zgrade Ambasade BIH u Moskvi u znak podrške Ratku Mladiću. Istovremen­o, “Srbska akcija” održava skup ispred ambasade Ukrajine u Beogradu. Organizato­ri tada navode da su se okupili “na inicijativ­u RIP kako bi podržali Ruse u Donbasu”.

Poruke koju Garijev šalje Srbiji objavljuju se na sajtu “Srbske akcije”.

- Hoću da vam se zahvalim za moralnu pomoć, za sjajne grafite koje ste nacrtali u Beogradu, i drago nam je što su to uradili upravo Srbi. (...) Već tri meseca naš odred, Carska legija, ratuje u Donbasu. Aktivno smo učestvoval­i u najžešćim borbama i imamo mnogo uspeha. (...) Naš odred je korišćen u raznim predelima i delikatnim poduhvatim­a, može se reći kao jedinica za specijalne namene... Zato još jednom, mnogo vam hvala za vašu pomoć, vašu podršku! poručuje Garijev pristalica­ma u Srbiji.

Kada se govori o našim ekstremist­ičkim grupama, najčešće se spominju „Narodne patrole“, ali najjaču vezu sa Rusima ima „Srbska akcija“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia