Blic

ITALIJANI SLAVE, PAO ŠEF KOZA NOSTRE

Mateo Mesina Denaro uhapšen je u privatnoj klinici „Madalena“u Palermu, gde je bio u bolnici više od godinu dana. HAPŠENJE „DIJABOLIKA“SU APLAUZOM STANOVNICI I POVICIMA POZDRAVILI PALERMA, GDE SE SKRIVAO

- IVANA KEŠANSKI

Uzvici ohrabrenja i aplauzi za karabinjer­e od strane desetina pacijenata i njihovih porodica pratili su hapšenje begunca. Njegovo hapšenje su pozdravili i stanovnici Palerma, koji su aplaudiral­i i vikali “Bravo, bravo” dok su prolazila policijska kola. Istragom koja je dovela do hapšenja mafijaškog bosa koordinira­li su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido, piše ANSA.

Poznat je kao “Roleks”, zato što, pored lepih žena i brzih automobila, voli i skupe satove. Međutim, ima i nadimak “Dijabolik” zbog svoje krvave prošlosti.

- Svojim žrtvama bih mogao da napunim groblje - navodno je svojevreme­no izjavio. Prvo ubistvo je počinio sa 18 godina, a u međuvremen­u mu se na teret stavlja više od 50.

BOMBAŠKI NAPADI

Mesina Denaro je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zbog svoje uloge u ubistvima čuvenih antimafija­ških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

On se takođe suočava sa doživotnom robijom zbog svoje uloge u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je sledeće godine ubijeno 10 ljudi.

Nakon bombaških napada u Kapaci i Via D’amelio u kojima su ubijeni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino, hapšenja Salvatora Rine 15. januara 1993. i uvođenja strogog zatvorskog režima, Koza Nostra je krenula u teroristič­ku kampanju u kojoj je Mesina Denaro odigrao istaknutu ulogu. Preostali šefovi mafije, među kojima su bili Denaro, Đovani Bruska, Leoluka Bagarela, Antonino Đoe, Đuzepe Gravijano i Đoakino la Barbera, sastali su se nekoliko puta (često u oblasti Santa Flavija u Bageriji na imanju u vlasništvu mafije Leonarda Greka). Odlučili su se za strategiju da primoraju italijansk­u državu na povlačenje. To je rezultoval­o nizom bombaških napada u Firenci, Milanu, Lateranu i Rimu, u kojima je poginulo 10 ljudi, a

93 su ranjene, a oštećen je i centar kulturnog nasleđa kao što je galerija Ufici.

Prošle godine policija je saopštila da je on i dalje mogao da izdaje komande u vezi sa načinom na koji se upravlja mafijom u oblasti oko grada Trapanija na zapadu Sicilije, njegovog regionalno­g uporišta, uprkos tome što je bio u bekstvu.

Mesina Denaro je takođe optužen da je jedini ili zajednički odgovoran za brojna druga ubistva devedeseti­h.

OTMICA I UBISTVO DETETA

Godine 1993. pomogao je u organizova­nju otmice 12-godišnjeg dečaka Đuzepa di Matea, u pokušaju da odvrati njegovog oca od svedočenja protiv mafije, kažu tužioci.

Dečak je bio u zatočeništ­vu dve godine pre nego što je zadavljen i njegovo telo rastvoreno u kiselini.

Mesina Denaro je bio poslednji od tri odbegla šefa vrha mafije koji su decenijama izbegavali hapšenje.

“Korijere dela sera” piše da je italijansk­a država potrošila milione i milione evra ne bi li mu ušla u trag i uhapsila ga. Oko 200 policajaca i karabinjer­a je radilo na slučaju, a istragu vodila tužilaštva u Palermu i Kaltaniset­i.

Šef mafije je takođe nadgledao reketiranj­e, ilegalno odlaganje otpada, pranje novca i trgovinu drogom za moćni sindikat organizova­nog kriminala Koza Nostra.

“ČUVAR TAJNE”

Smatra se da je on poslednji “čuvar tajne” Koza Nostre. Mnogi doušnici i tužioci veruju da on poseduje sve informacij­e i imena ko su bili umešani u nekoliko najzanimlj­ivijih zločina mafije. Tokom decenija, italijansk­i istražitel­ji često su bili blizu da uhvate Mesinu Denara prateći njegove najbliže. Tako su uhapšeni Denarov brat, sestra, njen muž, njihova deca - praktično cela rodbina. Mateo Mesina Denaro je bio praktično neuhvatlji­v poput svog oca: Frančesko Mesina Denaro je dopao šaka policiji tek nakon što je 1998. umro od infarkta. Policija je takođe zaplenila vredne firme povezane sa Mesinom Denaro, ostavljaju­ći ga sve izolovanij­im. Međutim, postojalo je svega nekoliko fotografij­a Mesine Denara i policija je morala da se osloni na kompjuters­ki generisane slike da bi rekonstrui­sala njegov izgled u decenijama nakon što je otišao u bekstvo. Snimak njegovog glasa objavljen je tek 2021. godine.

 ?? ??
 ?? ?? Mesina Denaro je osumnjičen za
Mnoga ubistva
Mesina Denaro je osumnjičen za Mnoga ubistva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia