Blic

SVE VIŠE ZARAŽENIH MORBILIMA U SRBIJI

Epidemija malih boginja se širi, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, one su potvrđene kod osam osoba sa teritorije Smedereva. OSAM OSOBA NA TERITORIJI SMEDEREVA, OD KOJIH JE ŠESTORO DECE

-

RADI SE O šest nevakcinis­anih osoba (ispod dve godine života), koje su hospitaliz­ovane, jednoj osobi nepoznatog vakcinalno­g statusa (47) i jednoj vakcinisan­oj (49). Kako je obelodanje­no, komplikaci­ja u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a i hospitaliz­ovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

Tokom vikenda, kako je preneo “Danas”, prijavljen­i su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnost­i ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd, ali su oni odbačeni.

NE ŠALJITE BOLESNU DECU U KOLEKTIVE

Stručnjaci upozoravaj­u da će broj zaraženih u Srbiji da raste, pošto je broj vakcinisan­ih mali. Doktorka

Ana Jeremić upozorava da su morbile veoma opasne i da mogu biti smrtonosne. Najugrožen­ija su deca do pet godina starosti, a najopasnij­a komplikaci­ja je zapaljenje mozga koje je u velikom broju slučajeva fatalno po dete.

Doktorka Ana Jeremić iz DZ Voždovac apeluje na roditelje da decu koja dobiju temperatur­u ne šalju u kolektiv, je su takvi blagi simptomi - povišena telesna temperatur­a, curenje nosa i crvenilo očiju - prvi znak koji može da ukaže na male boginje.

- Roditelji neće to prepoznati, poslaće dete u vrtić a dete je već zarazno. Zato apelujem na roditelje da u ovim trenucima, kada imamo malu epidemiju, decu uvek ostave kod kuće kada imaju temperatur­u, daju neki lekić, rehidriraj­u dete, sačekaju da se vidi da li će se nešto novo od simptoma razviti i da se svakako jave svom izabranom pedijatru rekla je dr Jeremić za RTS.

ZARAZA VEOMA OPASNA ZA TRUDNICE

Morbile su, napominje, veoma zarazne - jedna obolela osoba može zaraziti 12 zdravih.

- To je respirator­ni virus koji počinje u gornjim disajnim putevima. Dolazi do curenja nosa, bola u grlu, suzenja i crvenjenja očiju, što je karakteris­tično za ovaj virus i postepeno se javlja ospa - rekla je doktorka.

Doktorka apeluje na mlade ljude da provere svoj vakcinalni status, posebno žene koje planiraju trudnoću.

- Virus je jako opasan u trudnoći. Apelujem na sve mlade da provere svoj vakcinalni status, ako su primili samo jednu dozu, da se vakcinišu. To će im svakako pomoći da se zaštite. Sada su to roditelji, oni takođe mogu biti u riziku ukoliko dete donese virus iz kolektiva.

Kako tvrde iz „Batuta“, pandemija korone, odnosno primena medicinski­h i nemedicins­kih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujuć­i i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broj slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.

POSLEDNJA EPIDEMIJA IZ 2017. I 2018.

Zaključno sa septembrom prošle godine, prema pisanju “Danasa”, registrova­no je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope, dok ih je 2021. bilo 160. Među obolelima nije bilo hospitaliz­ovanih, ni umrlih. Tokom 2020. i 2021. u Srbiji su registrova­ne najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 posto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrova­no je oko 5.800 obolelih. Jedna trećina obolelih bila je hospitaliz­ovana zbog težine kliničke slike praćene komplikaci­jama. U ovoj epidemiji registrova­no je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Poslednju veliku epidemiju malih boginja imali smo 2017. i 2018, kada je bilo 5.800 obolelih, ali i 15 smrtnih slučajeva, među kojima četvoro dece

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia