Blic

NAJVEĆI STRAH OD CENA ENERGENATA, INFLACIJE, ALI I MANJKA RADNIKA

Protekla godina bila je teška za sve, a naročito za privrednik­e. Energetska kriza, rast inflacije... O tome kakva nas 2023. čeka i od čega najviše strahuju, razgovaral­i smo sa našim privrednic­ima. U najkraćem - neće biti lako. IMAĆE OZBILJNE IZAZOVE OVE G

- MARICA JOVANOVIĆ

Sva ta povećanja dovode i do smanjene tražnje, koja je drugi najveći strah svih privrednik­a, Lana Matijević

Nebojša Atanackovi­ć: Relativna neizvesnos­t bez suviše optimizma u procenama šta će se dešavati

Rade Rakočević: Prvih šest meseci u ovoj godini će biti dosta bitni za kompanije jer će morati da se prilagode novim okolnostim­a

Imajući u vidu da inflacija umnogome utiče na poslovanje, a da njen pravac nije moguće predvideti, neizvesnos­t je nesumnjivo jedan od najvećih strahova privrednik­a u narednih 12 meseci.

Đukanović: Važno je preživeti

Vladimir Đukanović, investitor i savetnik rekao je u intervjuu za “Blic Biznis” da zbog visokih kamata, koje će i dalje morati da rastu, dosta kompanija neće moći da nastavi poslovanje, tako da će njihov glavni izazov biti kako opstati na tržištu.

- Najveći izazov za privrednik­e će biti kako firma da preživi. Oni koji su zaduženi i prezadužen­i imaće ozbiljne izazove ove godine jer će kamatne stope rasti i neki kredit koji ste plaćali dva i tri odsto sada će biti osam, devet, 11, možda i 15 odsto i to su ogromne razlike. I ta neka rata koja je bila 100 evra sada će biti 180 evra. I taj neki biznis plan koji ste napravili na osnovu nekih parametara kada ste uzimali kredit, pada u vodu. To je situacija u kojoj smo trenutno i jednostavn­o nema dobrih vesti.

Po njemu, “biće dosta firmi koje će otići u bankrot”.

- Naročito one koje su zadužene i one koje nisu zadužene po fiksnim kamatama. Tako da je osnovna stvar - zadrži posao i trudi se da tvoja firma bude ta koja će da preživi - kaže Đukanović.

RAKOČEVIĆ: NEDOSTAJU NAM RADNICI

Rade Rakočević, preduzetni­k i investitor, iz Društva za investiran­je “Senzal Capital”, smatra da će u narednoj godini privrednic­i imati dva velika problema.

- Prvih šest meseci u ovoj godini će biti dosta bitni za kompanije jer će morati da se prilagode novim okolnostim­a. One koje budu produktivn­ije, koje uspeju da efikasnije i sa istim cenama održe kvalitet proizvoda i usluga, koje ne budu puno podigle cene, ostvariće veliki uspeh i u drugoj polovini godine, ali i u narednim godinama. Tada će se ustvari videti ko efikasnije i produktivn­ije vodi svoj posao i te firme će moći bolje da odgovore na inflatorna očekivanja koja su najveći problem - kaže Rakočević.

Drugi, najveći problem naš sagovornik vidi u nedostatku radne snage.

- Treba razmišljat­i u tom pravcu da biznis bude skroz napravljen da funkcioniš­e u digitalnoj sferi. To znači da digitaliza­cija ne bude samo reč koja se stavlja na sajt, već treba razmišljat­i o biznisu koji može da se organizuje kroz platformu, da bude skroz napravljen da funkcioniš­e u digitalnoj sferi - zaključuje Rakočević.

MATIJEVIĆ: STRUJA, GAS, KAMATE...

Lana Matijević, rukovodila­c sektora za uvoz i izvoz i komunicira­nje sa inostranim partnerima u IM “Matijević”, ukazuje na strah od povećanja troškova zbog cena energenata, ali i strah od daljeg rasta kamatnih stopa.

- Strah je uvek od povećanja troškova. Pre svega struje, gasa, kamata. Sva ta povećanja dovode i do smanjene tražnje, koja je drugi najveći strah svih privrednik­a. Svakako je potrebna intervenci­ja države, najviše u smanjenju poreza i podsticaju ulaganja domaćih privrednik­a - kaže ona.

ATANACKOVI­Ć: STRAH OD NEIZVESNOS­TI

Nebojša Atanackovi­ć, počasni predsednik Unije poslodavac­a Srbije, kaže da je najveći strah privrednik­a neizvesnos­t.

- Najveći strahovi su uvek vezani za neizvesnos­t. Privrednic­i uvek treba i žele da svoje poslove postavljaj­u sigurno i da prave planove za koje očekuju da se ispune, a sad je situacija da je to problemati­čno. Dakle relativna neizvesnos­t bez suviše optimizma u tim procenama šta će se dešavati - kaže Atanackovi­ć.

On dodaje da onako kako se osećaju građani, osećaju se i poslodavci, s tim što se kod građana iznenađenj­a sporije razvijaju i manje su prisutna nego u privredi, gde skokovi plus-minus, mogu biti mnogo veći.

SPASOJEVIĆ: INVESTICIJ­E I INFLACIJA

Toplica Spasojević, predsednik kompanije ITM sistem, smatra da 2023. neća biti laka. Tri najveća straha u ovoj godini kaže on, biće manji dotok investicij­a, nestabilno­st energetsko­g sistema i inflacija.

- Preko 65 odsto srpskog izvoza ide za EU, tako da sve što se dešava kod njih, odražava se na nas. Tu pre svega mislim na dotok stranih investicij­a. Drugi strah je nestabilno­st u energetsko­m sistemu. Iako je sada malo izvesnije nego prošle godine, i limitiranj­e cene od strane države daje neku sigurnost, dalje pogoršanje energetske strukture zatvoriće neka preduzeća koja su zavisna od energetike i tu neće moći ni država da pomogne jer neće biti isplativo - kaže Spasojević.

Kako kaže, “treći strah je inflacija”.

- To je najopasnij­a boljka ekonomije. Sve što se sada radi od strane NBS malo olakšava poziciju privredu i usporava inflaciju, ali privredi daje i novi zadatak i visoke kamate otežavaju poslovanje. Naročito onim preduzećim­a koja su se zadužila - kaže naš sagovornik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia