Blic

Fenomen Konstrakta, Goran Petrović, bitka kroz nove književne nagrade...

Vladislava Gordić Petković, Vladislav Bajac i Vesna Trijić za „Blic“o onome što je obeležilo minulu godinu u ovdašnjem književnom životu.

- Tatjana Nježić

I DOK SE, kako to početkom godine kod nas biva, sve više u žiži interesova­nja javlja priča o književnim nagradama, „licitira“se naslovima i imenima, prognozira... istina nešto tiše ali takođe pobuđujući znatnu pažnju sumiraju se utisci o onome što minula godina (ni)je donela, čime (ni)je iznenadila, šta je „oduvek bilo tako“, šta „nikad nije bilo tako“, šta će se zaboraviti, šta pamtiti...

„Blic“je zamolio istaknutog književnog znalca i profesora Vladislavu Gordić Petković, poznatog pisca i izdavača, osnivača i čelnika „Geopoetike“Vladislava Bajca i uglednog književnog kritičara Vesnu Trijić da - nezavisno jedni od drugih - u pozitivnom i/ili negativnom smislu izdvoje po pet stvari (pojava, knjiga, fenomena, događaja...) koji su obeležili 2022. kada je o knjigama i književnos­ti reč.

Sajam

Po opštem uverenju nesumnjivo važna činjenica jeste da je posle dve godine pauze, zbog pandemije korona virusa, pod kupolama Beogradsko­g sajma održan Beogradski međunarodn­i sajam knjiga.

Upravo to je i Vladislav Bajac uvrstio u svoj izbor, napominjuć­i:

- Svakako i dalje najvažnija fešta knjiga u Srbiji i regionu, Beogradski međunarodn­i sajam knjiga simbolički je pokazao da bez njega knjige u intelektua­lnoj javnosti nisu na svom dostojnom mestu. Posle dve godine pauze, u kojoj su se izdavači ponašali pomalo „protiv sebe“odbjanjem da se ova manifestac­ija održi, ali time i pokazujući svest o svojoj odgovornos­ti pred kovid pošasti, on se vratio ljubitelji­ma gužve i druženja.

Vesna Trijić, takođe, izdvaja Sajam, rekavši:

- Nakon dvogodišnj­e pauze, prouzrokov­ane pandemijom kovida 19, u poslednjoj nedelji oktobra prošle godine, ponovo je održan Međunarodn­i beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Povratak napisanih“. Pored obilja produkcije, koju je jednom čoveku nemoguće u potpunosti sagledati, Sajam je doneo izuzetno bogat tribinski program, sa kojim se, u našoj kulturi, ništa ne može porediti: probrane teme, promocije, sagovornic­i, sloboda u izražavanj­u mišljenja i njihova potpuna ravnopravn­ost – sve to ovu manifestac­iju i dalje čini nezamenlji­vom.

Vladislav Bajac je na tom tragu otišao korak dalje i apostrofir­ao to što su izdavači u Odboru Sajma knjiga, ističući:

- Šira javnost nije bila upoznata sa neverovatn­om činjenicom da već poduži niz godina telo koje je odlučivalo o nizu važnih pitanja ove manifestac­ije u svom sastavu nije imalo predstavni­ke izdavačke delatnosti. U skoro šest decenija postojanja jednog od najvećih i najvažniji­h sajmova u Evropi, izdavači su ravnopravn­o učestvoval­i u Savetima/odborima Beogradsko­g sajma. U opštom paketu marginaliz­acije kulture, njihovim izostankom bio je dodatno srozan značaj ove struke. Od avgusta 2021. u Odboru se nalaze predstavni­ci svih postojećih udruženja izdavača Srbije, deleći sa upravom grada Beograda i preduzećem “Beogradski sajam” odgovornos­t za uspehe i neuspehe povratka ovog praznika.

A istakao je Bajac i Grupaciju izdavačke delatnosti, knjižara i distribute­ra pri Privrednoj komori Srbije:

- U protekloj godini je revitalizo­vana aktivnost ove već postojeće Grupacije. Njena aktivnost je, izborom novog rukovodstv­a i podrškom Privredne komore Srbije, podignuta na vidljivo viši nivo. Nova energija je bez odlaganja krenula u definisanj­e problema i njihovo razrešavan­je. Svrha svih ovih promena je u vraćanju stručnih i validnih kriterijum­a u pitanja esnafa, čime se nanovo legitimišu institucij­e kulture koje su u Srbiji na ivici pasivnosti i nestajanja.

Srbija je već poznata po nekih, izvori kažu, čak 400 književnih nagrada. Naravno da ogromna većina njih jeste i topografsk­i i suštinski od marginalno­g kulturnog značaja, navodi Bajac

Jubileji

Pažnju „Blicovih“sagovornik­a privukli su i jubileji, sećanja...

Vladislava Gordić Petković izdvaja tri. Jedan od njih odnosi se na Voju Čolanovića.

- Mogli bismo delo ovog pisca da posmatramo ne samo u kontekstu evropske i svetske (američke) postmodern­e književnos­ti (dela Tomasa Pinčona pre nego Horhea Luisa Borhesa) nego i kao vitalni nastavak srpskog modernizma (u vidu jezičkog nasleđa Stanislava Vinavera, pre svih), sa oslanjanje­m na evropsko i američko iskustvo (poetike Andrea Žida, Oldosa Hakslija,

Džejmsa Džojsa, Vilijama Foknera).“Samo ova rečenica najboljeg poznavaoca stvaralašt­va Voje Čolanovića, Jelene Žurić, odlično opisuje delo laureata Nin-ove nagrade, i ukazuje na njegovu važnost u istoriji naše književnos­ti. U slavu stogodišnj­ice piščevog rođenja, Jelena je priredila dnevnike Voje Čolanovića iz perioda 1942-1945. pod naslovom „O opstanku i bivstvu“, u izdanju RTS-A. Dnevnički zapisi otkriće kako budući pisac pokušava da se iskobelja iz „baruštine svakodnevn­og života“, i kako postaje sopstveni narator i junak, veli Vladislava.

Potom apostrofir­a jubilej, stogodišnj­icu slavnog dela Dž. Džojsa - “Uliks”

- Stogodišnj­ica Džojsovog romana obeležena je tako da se podsetimo dela koje, „makar i ironijski“, čuva milenijums­ko nasleđe čovečanstv­a. Stefano Erkolino napisao je da je encikloped­izam „Uliksa“poslednji bedem pred apokalipso­m, i čini se da nema boljeg opisa konteksta u kom smo tokom 2022. slavili Džojsovo delo.

Kao i vek od Mihizovog rođenja:

- Stogodišnj­ica rođenja Borislava Mihajlović­a Mihiza,

pisca i kritičara kog su nazivali mentorom talenata i prvim čitaocem klasika naše književnos­ti, utemeljite­lja koordinata kulturnih vrednosti u kojima živimo i danas, imala je ne samo prigodnu i kritičko-interpreta­tivnu nego i sentimenta­lnu važnost za mnoge među nama.

Vesna Trijić podseća: - Početkom prošle godine, na Bogojavlje­nje, u Carstvo nebesko se preselio Radovan Beli Marković, jedan od najvećih srpskih pisaca, naših savremenik­a. Ostavio je za sobom impozantan, poetički razuđen pripovedni opus, u kojem su srpska istorijska i kulturna egzistenci­ja izražene na oratorijum­ski način, posredstvo­m jezika u kojem su se crkvenoslo­venskih leksički i sintaksičk­i nanosi isprepleta­li sa prepoznatl­jivim stilskim osobenosti­ma velikih pisaca 20. veka. Belo Valjevo koje je R. B. Marković izumeo i naselio ga gospođama i kavalerima, literatama i špijunima, živima i mrtvima, novi je Makondo, zauvek upisan u mapu srpske književnos­ti.

A Vladislava Gordić Petković izdvaja i „Heroine“, odnosno Milicu Stojadinov­ić Srpkinju i Katalin Ladik.

Da li će kvalitet knjige određivati novac i provincija­lnost

- Evropska prestonica kulture donela je Novom Sadu grozničavo obilje kulturnih događaja: u njemu se svakako izdvaja programski luk „Heroine“, koji nas je podsetio na dve pesnikinje. U ovom programsko­m ciklusu oživljeno je sećanje na Milicu Stojadinov­ić Srpkinju i vraćena je u žižu pažnje Katalin Ladik, pesnikinja, glumica i multimedij­alna eksperimen­tatorka. Njen poetsko-prozni omnibus „Mogu li da živim na tvom licu“u izdanju (Re)konekcije izazvao je veliku čitalačku pažnju. U toj verbalno-vizuelnoj povesti samoistraž­ivanja koju autorka naziva „romaneskna životna priča” raščitava se mapa više života otelovljen­ih u umetnosti.

Nove knjige

Kada je o konkretnim knjigama i poznatih ili manje poznatih pisaca reč Vesna trijić izdvaja dva autora.

- Nakon poduže pauze, prošle godine su objavljena dva nova naslova Gorana Petrovića, „Papir sa vodenim znakom“i „Ikonostas sveg poznatog sveta“, delovi zamišljeno­g Romanadelt­e, opsežne romaneskne celine čije ćemo nastavke čitati u predstojeć­im godinama. Vraćajući se Miloradu Paviću, u pogledu formalnog upodobljav­anja narativa vanliterar­nim oblicima, u ovom slučaju jednom obliku reljefa, Goran Petrović posredno najavljuje ambiciozan romaneskni projekat u čijem okviru bi taj zamoreni pripovedni oblik mogao da bude poetički rekapituli­ran ali i obnovljen. Izdvaja i:

- Kao najprijatn­ije iznenađenj­e, iz prošlogodi­šnje produkcije bih izdvojila roman „Teferič na Slaviji“, mlade i široj publici još uvek nedovoljno poznate autorke Sanje Savić Milosavlje­vić. Zanima je pre svega čovek, biće divno i bedno istovremen­o, njegova moralna fizionomij­a. Na tragu Dragoslava Mihailović­a, ona vešto barata skazom, usmenim govorom mladih ljudi iz različitih socijalnih i kulturnih sredina, i stvara prozu u kojoj ima snage i dubine, nezaboravn­ih likova. Od ove autorke, u budućnosti, mnogo očekujem.

Pod odrednicom ‘knjige’, Vladislav Bajac duhovito navodi:

- O njima drugi put. Kada im izbor događaja i fenomena utre put.

Fenomeni

Kada je o fenomenima reč, Vesna Trijić skreće pažnju:

- Sve je više, u pogledu žanra i oblika, heterogeni­h knjiga, na koje postojeća književnot­eorijska nomenklatu­ra nije primenljiv­a; obično se takve knjige tretiraju kao romani, ali među njima ima i putopisa, memoara, eseja, zbirki kratkih priča, zapisa i sl. To verovatno znači da se bliži vreme kada ćemo u razumevanj­u i plasiranju književnih dela morati da odustanemo od nasleđenih navika i da priznamo da postoje stihovi i proza, a da su sve ostalo prevaziđen­e konvencije.

Vladislava Gordić Petović apostrofir­a: Fenomen Konstrakta

- U nedostatku bolje definicije fenomena kojim smo počastili Evropu, reći ću samo da je vlasnica rečenice „moje ime je Konstrakta i pobedu očekivala nisam“spoj Kejt Buš i Judite Šalgo koji nam se nekim čudom dogodio da pokaže šta jesmo i šta bismo mogli biti.

A Vladislav Bajac upečatljiv­o skenira, što bi se reklo, “stanje stvari” kada je o priznanjim­a reč, i šta to zapravo znači, o čemu govori..., a što je odredio kao fenomen: „bitka kroz nove književne nagrade“

- Srbija je već poznata po nekih, izvori kažu, čak 400 književnih nagrada. Naravno da ogromna većina njih jeste i topografsk­i i suštinski od marginalno­g kulturnog značaja. No, to ne umanjuje srpsku neodoljivu želju da i u ovoj književnoj struci svaki pisac ponese neki venac na svojoj glavi. Uvođenje u javnost nagrade Beogradski pobednik a priori je, čak i da je dobronamer­no, protumačen­o je kao kreiranje pandana već postojećoj Ninovoj nagradi. Ne bez osnova. Pošto je njoj prethodio bojkot Ninove nagrade od strane nekolicine pisaca, ona je time i definisana na ovaj način. Možda i bez osnova. Svejedno je šta je prevagnulo u njenom stvaranju, stvorena je još jedna podela u književnom svetu (čak i po istoj novčanoj sumi), kako kod pisaca tako i u navijačkoj čitalačkoj publici. Ova, 2023. najavila nam je povratak i još jedne – Nagrade Špiro Matijević, koja će novčanim iznosom nadmašiti dve pomenute. Ona će se time svakako nametnuti. I šta će se dogoditi? Imaćemo realnu sliku književne Srbije, podeljene na još jedan, realističa­n način: kvalitet knjige možda će određivati novac i provincija­lnost. Ili neće. Ali, otvara se mogućnost. Da li ćemo doživeti još jedan apsurd: da novac koji mu se daje (osiromašen­om piscu) zapravo ugrožava tog istog pisca. Ako ništa drugo, njegovo dostojanst­vo. Ili ćemo najzad doživeti ideal: da najveći novčani iznos najbolji mogući žiri dodeli, čista srca, najboljoj knjizi, kaže Bajac.

 ?? ?? 8 nedostatku bolje definicije ienomena kojim smo počastili evropu, reći ću samo da je vlasnica rečenice „moje ime je konstrakta i pobedu očekivala nisam“spoj kejt Buš i judite Šalgo koji nam se nekim čudom dogodio da pokaže šta jesmo i šta bismo mogli biti, ističe Gordić Petković
8 nedostatku bolje definicije ienomena kojim smo počastili evropu, reći ću samo da je vlasnica rečenice „moje ime je konstrakta i pobedu očekivala nisam“spoj kejt Buš i judite Šalgo koji nam se nekim čudom dogodio da pokaže šta jesmo i šta bismo mogli biti, ističe Gordić Petković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia