Blic

DAVIDA PIJANI VOZAČ POKOSIO PRED KUĆNIM PRAGOM

David M., četrnaesto­godišnji dečak iz Sombora koji je u nedelju zadobio teške povrede kada ga je „fijat puntom“pokosio na Bezdanskom putu Andrej G. (24), preminuo je istog dana oko 18 časova u somborskoj bolnici iako su lekari dali sve od sebe da ga spasu

- BILJANA VUČKOVIĆ

Nesrećni dečak je tog dana oko 17 časova na Bezdanskom putu, gde i živi, nadomak kućnog praga gurao bicikl pored puta. Navodno je David. M. bio u društvu drugara koji su mu pre tragedije skrenuli pažnju da siđe s bicikla i da se pomeri s puta. To je i učinio, međutim, vozač putničkog automobila Andrej G. zbog neprilagođ­ene brzine nije uspeo da ga izbegne i naleteo je na njega, a zatim je nastavio vožnju ostavivši povređenog dečaka.

Hitna pomoć je izašla na lice mesta i uviđaj je obavilo Osnovno javno tužilaštvo u Somboru. Dečak je prevezen u bolnicu i sat kasnije je podlegao povredama, a pet sati kasnije, nakon što je pobegao sa mesta nesreće, uhapšen je Andrej G. iz Bezdana.

U Višem javnom tužilaštvu u Somboru kažu za “Blic” da je utvrđeno da je vozač bio pod dejstvom alkohola.

- Nakon pet sati što je identifiko­van utvrđena je alkoholemi­ja. Uviđaj je uradilo Osnovno javno tužilaštvo, ali predmet će biti naš. U utorak će biti biti saslušan i mi ćemo predložiti pritvor - kažu u somborskom Višem javnom tužilaštvu.

Uviđaj na mestu tragedije, na Bezdanskom putu, radilo je Osnovno javno tužilaštvo Sombor jer se nije znalo da li je do tragedije došlo pod uticajem alkohola. Jer, u slučaju da vozač nije u alkoholisa­nom stanju, iako je smrtna posledica nadležnost bi bila na OJT.

VOZAČ SE SAM JAVIO POLICIJI

Nezvanično saznajemo da je Andrej G. imao 0,97 promila alkohola u krvi, i da je uhapšen nakon što se sam javio policiji. Takođe, testiran je na drogu i taj test je negativan. Daljim analizama biće dokazano da li je utvrđena količina alkohola bila popijena pre ili posle saobraćajn­e nesreće.

Takođe, prema nezvanični­m informacij­ama, vozač je u trenutku nesreće najverovat­nije imao još više alkohola u organizmu.

To je, prema rečima stručnjaka, pretpostav­ka jer okvirno, količina alkohola u organizmu nakon prestanka konzumiran­ja pada u proseku za oko 0,1 promil/sat.

Budući da se nesreća dogodila oko 17 časova, a

on je alkotestir­an oko 22 časa, računica pokazuje da je imao 0,5 promila više u trenutku nesreće, ako nije pio između trenutka nesreće i trenutka alkotestir­anja.

U svakom slučaju, u bolnici se vozaču krv vadi dva puta u razmaku od 1 sat, veštaci to analiziraj­u i daju merodavno mišljenje koje je validno na sudu. Brzina pada alkohola u organizmu zavisi od količine i vrste alkohola, konstituci­je čoveka, da li je bio umoran, konzumirao hranu...

KOMŠIJE U ŠOKU NAKON TRAGEDIJE

David je, prema rečima komšija iz Bezdanske ulice, živeo s majkom. Na istom placu u kući pored žive njegovi baka i deka.

- Svi smo u šoku i jako nam je teško zbog dečaka. Dobro, kulturno i lepo vaspitano dete, za poželeti. Nasmejan je uvek bio. Pre neki dan je stajao na putu uz bicikl i mahnuo mi je uz osmeh i sada ga vidim nasmejanog i teško mi je da poverujem

da ga više nema. Poznajem porodicu, zaista divni ljudi, skromni. Deda vozi „tamić“, uvek se svi kulturno jave. Od njih sam kupio svoj plac kaže komšija iz Bezdanske ulice.

Prema rečima drugih komšija dečak je nastradao gotovo pred svojom kućom, dok koliko znaju, čovek za kog pojedinci tvrde da je bio njegov otac, a drugi kažu da mu je bio očuh, je poginuo pre nekoliko godina u nesreći koja se dogodilo oko 300 metara dalje, kod silosa.

I drugi meštani imaju slična saznanja i kažu da je tužna sudbina dečaka, jer je pre par godina ostao bez čoveka kog je gledao kao na rođenog oca.

- Dečaka sam često viđao na biciklu. Moram reći da je Bezdanski put kao pista na kojoj jure vozila. Čuo sam da je nastradalo dete bilo učenik Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, i da je pohađao sedmi razred. Škola je od njegove kuće udaljena oko tri kilometra. Bio je pažljivo i poslušno dete. Svi smo tužni.

Ovo je velika tragedija kaže Somborac.

“NEMA VIŠE NJIHOVOG DRUGARA U KLUPI”

Prosvetni radnici i učenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“u koju je išao David su zanemeli kada su čuli tragičnu vest.

- Jako je strašno i tragično to što se desilo. On je bio izuzetno drag i dobar dečak, lepo vaspitan i dobar drugar. Učenici su ga voleli, nastavnici­ma je bio drag... Velika je to tragedija. Svi smo zatečeni i užasnuti. Veliko je to zlo. Gledamo sada da utešimo decu koja tuguju za drugarom jer ih je strašna vest zatekla na samom početku drugog polugodišt­a. Nema više njihovog drugara u klupi - kažu za „Blic“zaposleni u školi.

Majka jednog učenika škole koji je poznavao nastradalo­g dečaka i voleo je da se druži sa njim kroz suze je kratko rekla da je bio dete za primer.

- Ne samo moje dete, već su ga volela sva deca. Osećam ogroman bol - kaže ona.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nezvanično, Andrej G. je imao 0,97 promila alkohola u krvi. On je uhapšen posle pet sati od nesreće, nakon što se sam javio policiji
Nezvanično, Andrej G. je imao 0,97 promila alkohola u krvi. On je uhapšen posle pet sati od nesreće, nakon što se sam javio policiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia