Blic

SNIMANJE NAS JE PRIVATNO PROMENILO

Deo ekipe projekta, rađenog po knjizi “Godina prođe, dan nikad” Žarka Lauševića, istakli su za “Blic” da je atmosfera na setu bila sjajna i puna preispitiv­anja.

- PIŠE: LOLA STOJANOVIĆ

Završeno je snimanje serije “Pad”, koja je rađena po motivima knjige Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad”, i u osam epizoda koje nam je autorski tim spremio, glumci su postavljal­i sebi važna životna pitanja. Svetozar Cvetković je za “Blic” istakao da su svi imali veliku odgovornos­t, a Dragan Marinković Maca i Anđela Jovanović su se složili s njim.

- Svoje učešće u ovoj priči sam video više kao neko ko je predstavni­k prošlog veka u kome se ceo taj raspad sistema dešavao, koji danas teško možemo i da zamislimo. Pošto smo skloni zaboravu kada nam se nešto loše desi, treba nam nešto da nas upućuje na to. U tom momentu i naši životi se bitno menjaju i slamaju. Goran Marković kaže da je film velika laž, na ovom mestu, u ovoj seriji, taj film se kao velika laž strašno približava istini i ono što publika može da vidi jeste istina o tom vremenu i kako jedan život može začas da se promeni - rekao je na početku Cvetković, te otkrio koliko mu je prijao rad na sadržaju koji ima i priču o glumačkom zanatu i usudu:

- Nisam siguran da može da se stavi pod neku prijatnost, korespondi­rate na dva nivoa, bitno mi je ko su mi partneri, ovde nemam samo partnere, nego i vreme. Svi imamo jednu veliku odgovornos­t. Dragan Marinković Maca je kratko objasnio kakav je njegov pogled na ceo projekat.

- Šta reći o liku koji je optužen za ubistvo kompletne porodice, to je galerija likova u tom zatvoru koji su na rubu bilo kog normalnog socijalnog društva. Da ne govorim o svom liku i načinu na koji sam ga igrao, to je sve ono što treba Milanu da da vetar u leđa. Bitno mi je da sam deo ovog sjajnog tima i da je saradnja bila divna. Najbolji pokazatelj će biti publika - rekao je Maca, a Anđela je opisala svoj lik, odnosno ženu Milana Marića, koji tumači glavnu ulogu:

- Velika je privilegij­a bila raditi sa ovakvom ekipom. Ana je jedno sunce i neko ko donosi svetlost u jednom mračnom trenutku i pruža neki prozor u paralelni univerzum gde ljubav može da pobedi. Izuzetno je lojalna i ostaje uz svog čoveka do kraja, vrlo je hrabra, drago mi je što sam imala priliku da igram jednu takvu osobu.

Milan Marić tumači fiktivnog lika Ivana Maslaća, odnosno barda našeg glumišta Lauševića, i kaže da i dalje sebi nije dao odgovor na pitanje o padu.

- Otkad smo počeli da snimamo seriju, otvorilo se to glavno pitanje, šta je to pad nama lično. Razmišljam intezivno o tome poslednjih godinu dana i ostalo je bez tačnog odgovora sve do danas. Otkada se rodite svi vam pričaju o usponu, niko ne priča o padu i kako to izgleda i šta se radi nakon toga. Dosta je inspirativ­na i uzbudljiva tema. Ko smo mi posle tog pada i dok padamo? To su nepoznanic­e kojim smo pokušali da se bavimo i to je bila zamka, nismo mogli da ostanemo distancira­ni. Zahtevalo je od nas da sebe otkopčamo i svoje sumnje, i iskustva sa padovima stavimo unutra - iskren je Marić, koji svoju profesiju u seriji nije promenio.

- Zanimljivo je igrati glumca, iz nekog tehničkog ugla je bilo olakšavaju­će jer se bavim ti poslom, ali sve drugo je nekako moralo da bude novo. Zloupotreb­ljavate sebe, igrate se sa svojim slabostima, emocijama i tajnama, i od toga pravite neke formule koje dajete ljudima i imate fenomenala­n štit koji kaže “Ovo nisam ja, ovo je moj lik” - zaključio je glumac.

 ?? ?? Otkada se rodite svi vam pričaju o usponu, niko ne priča o padu i kako to izgleda i šta se radi nakon toga. Ko smo mi posle tog pada i dok padamo?, kaže Milan Marić
Otkada se rodite svi vam pričaju o usponu, niko ne priča o padu i kako to izgleda i šta se radi nakon toga. Ko smo mi posle tog pada i dok padamo?, kaže Milan Marić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia