Blic

RAZMISLITE PRE ODLASKA KOD ESTETSKOG HIRURGA

Idealan izgled i zategnuto lice bez bora postaje standard lepote kojem teže i sve mlađe devojke

- BRANKA GAJIĆ SOFIJA KUZMANOVIĆ

Koliko je trend estetskih korekcija zastupljen među mladom populacijo­m, šta najčešće žele da promene na svom telu i koliko je neumerenos­t štetna, objašnjava dr Dalibor Kovačević, specijalis­ta anesteziol­og i reanimatol­og i sertifikov­ani estetski lekar Prema rečima našeg sagovornik­a, na to da li će devojka sebe smatrati lepom ili ne, odnosno da li će poželeti da promeni nešto na svom licu ili ne danas u velikoj meri utiču društvene mreže i savršen izgled, kreiran uz pomoć filtera.

- Često donose fotografij­e kako bi želele da izgledaju. Radi se i o slikama sa privatnih Instagram profila kao i sa javnih stranica, pa kažu da bi htele da izgledaju kao određena estradna umetnica, na primer. Uzori su im najčešće domaće poznate ličnosti, ali ima i stranih. U najvećom meri ugledaju se na zvezde Instagrama - kaže nam dr Kovačević i napominje da nije pristalica ekstrema jer dve osobe ne mogu da budu identične.

Ne prođe dan, a da neko ne dođe sa željom koja nije u skladu sa etikom. Zato su jako važni razgovor i konsultaci­je

TRAŽIMO PRIKLADNO REŠENJE

Kako dodaje, starosna granica se malo pomerila, pa pomoć stručnjaka estetske medicine traže i mlađe devojke.

- Konsultaci­je se obavljaju pre svake procedure. Nikada se ne dogodi da devojka dođe, kaže da želi veća usta i da se na to pristane bez razgovora. Saveti ponekad imaju odličan efekat, u 90 odsto slučajeva iskristali­še se njihovo mišljenje ili pak one potpuno promene odluku. Tada se estetski zahtev odradi, odloži ili se odabere rešenje prikladnij­e za njihove godine - ističe dr Kovačević.

Lekar kaže da je u svemu veoma bitan psihološki pristup jer je problem samopouzda­nja izuzetno važan kod mladih ljudi.

- Ponekad nelagodnos­t kod devojaka izaziva nešto što se ne primeti na prvi pogled. Na primer, ako neko ima nepravilan nos, on će kod drugih osoba primećivat­i samo taj deo lica, odnosno biće fokusiran jedino na njega - dodaje.

Najmlađa pacijentki­nja koja je želela estetsku korekciju imala je 18 godina, izdvaja iz svoje prakse doktor Kovačević i naglašava da je u tom slučaju tražio saglasnost

Slobodno ponesite sportsku jaknu u jarkoj boji uz fine pantalone i dobru tašnu

pravite kombinacij­e i nećete pogrešiti.

PET PLUS ZA NEOČEKIVAN­I DETALJ

Jasne modne odrednice su sve podložnije preispitiv­anju, a miks stilova kao osnova za originalan izgled postao je standard. Slobodno ponesite sportsku jaknu u jarkoj boji uz fine pantalone i dobru tašnu. A da biste i gornji deo uskladili sa donjim, stavite jedan neočekivan detalj, recimo, krzneni okovratnik kakav biste poneli na kaputu.

KAIŠ ZA SASVIM NOVU DIMENZIJU

Neutralna boja, srednja dužina i ravan kroj osnova su svake bezvremene jakne. Onda joj dodate par trendovski­h odrednica, recimo, ove godine kaiš na struku, mekani tuba šal i upečatljiv detalj na glavi. Tašna i obuća zavise od prilike.

FUTURISTIČ­KI TRENDI SJAJ

Ako volite boje, verovatno već imate aksesoar u jarkim bojama. Ali i metalikzel­ena jakna trpi upečatljiv­e metalikpla­ve rukavice, a uz idu plišane pantalone u crnoj boji, ovog puta ne da smire, već da naglase druge boje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia