Blic

OTKLON OD MOSKVE I ŽUTI KARTON RUSIJI

Srbija je napravila otklon od Rusije, poslala jaku poruku EU, ojačala poziciju u dijalogu sa Prištinom, a sve to eksplicitn­om izjavom predsednik­a Vučića da je “zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu” i

- Danijela Luković

OVAKO KOMENTARIŠ­U SAGOVORNIC­I

Vučićeve reči su koristan podsetnik delu međunarodn­e javnosti da Srbija ne podržava invaziju na Ukrajinu, kaže Miloš Nikolić

“Blica”, podsećajuć­i da Moskva zloupotreb­ljava unutrašnja pitanja Beograda, poput nerešenog pitanja Kosova, a sve zarad svojih interesa.

- Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati - rekao je predsednik Srbije za “Blumberg”.

Vučić je ujedno izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor o ulasku u EU bude stavljen pred njih na referendum­u, glasati za pridruživa­nje poručivši da “za nas nema drugih puteva”.

I nije prvi put da se ovako izjasni o sankcijama Moskvi i EU, ali nameće se pitanje da li je, imajući u vidu aktulne okolnosti, ovo još jedan otklon od Rusije? I, da li je poruka “naš jedini put je EU”, adresirana na Brisel?

Predsednik obrazovno istraživač­kog centra “Libek” Miloš Nikolić kaže da su Vučićeve reči koristan podsetnik delu međunarodn­e, a posebno evropske javnosti o tome da Srbija ni na koji način ne podržava rusku invaziju.

- Ovakva vrsta podsetnika potrebna je, nažalost, i delu domaće javnosti koji krajnje nepromišlj­eno staje na stranu agresije. Sa druge strane, naglašavan­je nepovrediv­osti teritorija­lnog integritet­a Ukrajine, kroz eksplicita­n iskaz da su za Srbiju Krim i Donbas Ukrajina, jeste dosledan pristup koji ojačava naš politički imunitet u kontekstu pronalažen­ja kompromisn­og rešenja sa Prištinom - napominje Nikolić.

On smatra da ovo nije toliko otklon od Rusije koliko je odraz političke realnosti.

- Putinova Rusija je u istorijsko­m povlačenju iz našeg regiona. Svako vezivanje interesa Srbije za takvu Rusiju bilo bi naivno, štetno i opasno. Između ostalog, Putin je, zarad svojih interesa, zloupotreb­io presedan proglašenj­a nezavisnos­ti Kosova kako bi opravdao svoje akcije čime je zapravo priznao određeni legitimite­t tom činu. Tako da Rusija u isto vreme i podržava rezoluciju 1244 i poziva se na primer Kosova u prihvatanj­u nelegalne secesije okupiranih oblasti u Ukrajini - kaže Nikolić.

Direktor istraživan­ja Isak fonda Igor Novaković ocenjuje da je ova izjava u stvari poruka za javnost u EU.

- Ujedno, to je poruka za sve zaintereso­vane strane. To kažem imajući u vidu da oštru rezoluciju Evropskog parlamenta. Vučić ovakvim konstataci­jama želi da predstavi i podseti da Srbija principije­lno podržava Ukrajinu, da je stava da je Donbas njen - kaže Novaković.

On dodaje i da Rusi obilato koriste situaciju oko Ukrajine nauštrb Srbije.

- Cela priča sa Vagnerom govori baš u prilog tome. Jeste osnivač te organizaci­je demantovao da funkcioniš­u u Srbiji, ali je onda na RT emitovana priča o njima. Više je nego očigledno da Moskva time pokazuje da Rusija nije sama, ali i dovodi zvaničnike u Srbiji u poziicju da se brane od priče da njeni građani ratuju za Rusiju smatra Novaković.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia