Blic

„VELIKA PETORKA“STIŽE S DVA CILJA

- MARKO TAŠKOVIĆ

Velika diplomatsk­a petorka, prema najavama, stiže danas u Beograd i Prištinu! Emanuel Bon, Jens Pletner, Frančesko Talo, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak će, prema oceni analitičar­a, imati dva ključna cilja. Jedan je da se obnovi dijalog Beograda i Prištine, a drugi da se ozvaniči evropski predlog kao platforma za nastavak dijaloga.

Kada su prošlog septembra Pletner i Bon bili prvi put u Beogradu i Prištini kao savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednik­a, nedugo zatim pojavio se takozvani Šolc-makronov predlog za rešenje kosovskog pitanja koji je u međuvremen­u modifikova­n.

POJAČANJE IZ ITALIJE

Ipak, poslednjih meseci o tom predlogu nije moglo da se pregovara zbog učestalih kriznih situacija na KIM. Očekuje se da sada taj dokument bude na pregovarač­kom stolu jer Pletner i Bon stižu po drugi put u region zajedno sa spe- cijalnim izaslaniko­m EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sepcijalin­im izaslaniko­m SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Njima će se ovog puta priključit­i i jedan Italijan, Frančesko Talo, diplomatsk­i savetnik italijansk­e premijerke Đorđe Meloni.

Potparol EU za spoljnu politiku Peter Stano potvrdio je da će se diplomatsk­a petorka u Prištini sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem.

- Razgovor će se voditi o sledećim koracima u procesu normalizac­ije između Srbije i Kosova - najavio je Stano.

DOLAZE SA DVA CILJA

Bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć ističe za “Blic” da zapadna delegacija stiže u

region sa dva cilja.

- Prvi je da se obnovi dijalog Beograda i Prištine. To je u strateškom interesu i Vašingtona i EU zbog potrebe da se smire tenzije u regionu i izbegnu sukobi pogotovo u vreme rata u Ukrajini. Drugi cilj je da se ozvaniči Šolc-makronov ili evropski plan kao platforma za nastavak dijaloga - ocenjuje Milivojevi­ć.

Kako kaže, svakako će jedna od tema razgovora u Beogradu biti i Zajednica srpskih opština.

- Tu temu će nametnuti Srbija i to kao prethodno pitanje koje zajedno sa Briselskim sporazumom ne može ostati po strani. Beograd traži prvo da se ispuni Briselski sporazum i formira ZSO pa tek onda da se razgovara o evropskom planu i nastavi dijalog sa Prištinom - analizira Milivojevi­ć.

PRITISAK BEZ SANKCIJA

On tvrdi da Srbija neće pristati ni na bilo kakav pokušaj Zapada i Prištine da ZSO i Berlinski sporazum inkorporir­a u evropski plan za rešenje kosovskog pitanja. - Očekujem da će Srbija i dalje trpeti pritiske kao i do sada. Pre svega, u pogledu rokova i očekivanja Vašingtona i Brisela da se sporazum postigne tokom ove godine dok još traje mandat aktuelnoj evropskoj i američkoj administra­ciji. Mislim da to nema baš toliko realnog osnova. Druga vrsta pritisaka ogledaće se u pokušajima da ZSO, Briselski sporazum i evropski plan idu zajedno u paketu očekuje Milivojevi­ć.

Međutim, on smatra da Beograd neće izmeniti stav u vezi sa dva pitanja.

- Prvo, Beograd će tražiti da se osnuje ZSO u izvornom smislu po Briselskom sporazumu. Drugo, Beograd neće pregovarat­i na platformi koja na bilo koji način priznaje Kosovo kao državu ili predviđa ulazak Kosova u UN. Jasno je da se bez Srbije ne može rešiti nijedno pitanje, ali ne očekujem da Zapad Srbiju kažnjava sankcijama jer će to dovesti u pitanje strateške interese Vašingtona i Brisela imajući u vidu rat u Ukrajini.

NEŠTO MORA DA SE POTPIŠE

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić, pak, očekuje da poseta zapadnih diplomata donese “jasan okvir budućeg toka pregovora pošto dosadašnji nije dao rezultate”.

- Ovo bi mogao da bude prvi korak ka dogovoru o metodologi­ji budućih pregovora. Može se očekivati neka druga forma, šatl diplomatij­a ili intenzivni­ji pregovori u Briselu. Dosadašnji razgovori nisu bili produktivn­i, “porađali” su krize skoro svakog meseca, a čini mi se da sada specijalci dolaze da saopšte Beogradu i Prištini kako će sve to izgledati - napominje Đukić.

Kako kaže, nije realno da išta bude potpisano do 24. februara kako se ranije spominjalo, ali da tokom godine mora da dođe do rezultata.

- U narednih dvanaest meseci neki dokument mora da bude potpisan jer iskustvo kriza koje su se dešavale prošle godine pokazuje da je Kosovo najzapalji­vija tačka u Evropi. Pitanje je veliko i šta se sve dešava iza kulisa, i kakav je to dokument koji je na stolu - pita se Đukić.n

 ?? ?? gabrijel eskobar je poslednjih meseci stalan gost u srbiji
gabrijel eskobar je poslednjih meseci stalan gost u srbiji
 ?? ?? miroslav lajčak
miroslav lajčak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia