Blic

SITNE ČARKE ILI NOVA KRIZA OKO TABLICA?

Na Kosovu i Metohiji ne može da prođe gotovo nijedan dan bez prepucavan­ja, čak ni uoči dolaska velike zapadne diplomatsk­e petorke u Beograd i Prištinu.

- M. Tašković

KM tablicama, među kojima i sanitet Hitne pomoći, nisu mogli bez problema da prođu administra­tivne prelaze Jarinje i Brnjak zbog čega je došlo do najnovijeg “seta” međusobnih optužbi Beograda i Prištine. Razlog za to je tumačenje dogovora koje su dve strane potpisale krajem novembra. Prema interpreta­ciji Beograda, vozila koja do trenutka potpisivan­ja sporazuma nisu imala RKS tablice mogu da produže postojeće srpske registarsk­e oznake PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA. Po tom tumačenju ne mogu se samo izdavati nove srpske tablice za gradove na Kosovu.

S druge strane, Priština tvrdi da se od decembra nijedno vozilo sa srpskim registarsk­im oznakama ne može preregistr­ovati. Zbog toga je kosovska policija zadržavala na administra­tivnim prelazima svako vozilo sa srpskim tablicama koje je preregistr­ovano u decembru.

Imajući u vidu i prethodne krizne situacije postavlja se pitanje da li najnoviji “nesporazum” može dovesti do novih tenzija na ivici sukoba?

Predsednik Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov optimistič­no očekuje da se najnovije prepucavan­je brzo završi.

- To su po meni više čarke. Premijer Kosova Aljbin Kurti pokušava da trenira strogoću i da ako može ubere koji politički poen pošto trpi sve jače napade opozicije da daje puno ustupaka Srbima. Međutim, ne mislim da te čarke mogu da proizvedu veće tenzije kao što smo imali sa barikadama - kaže za “Blic” Popov.

Naš sagovornik pronalazi ključni razlog zbog čega očekuje brzo stišavanje tenzija.

- Stiže delegacija za disciplino­vanje srpskih i kosovskih političara. Zbog toga mislim da će se sve tenzije ostaviti po strani i da će se krenuti sa razrešavan­jem situacija. U prvom planu će biti razgovori Beograda i Prištine - smatra Popov.

S druge strane, Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je bilo samo pitanje trenutka kada će Aljbin Kurti pronaći novi razlog za otvaranje još jedne krize.

- Kurti želi konstantne tenzije i jasno je da namerava da izvuče političku korist iz ovoga. Na prvom mestu, to je pritisak na Srbe da se zastraše i isele sa Kosova, ili da se zastraše do te mere da se pokolebaju i napuste Srpsku listu. I treća stvar koja je posebno opasna kod ovakvih poteza, jeste da se Kurti nada da će podeliti srpsku zajednicu i na taj način oslabiti srpsku poziciju. Kurti je svestan da ne može zastrašiti sve Srbe da odu, ali uspeh za njega bi predstavlj­alo i to razbijanje srpskog jedinstva - smatra Graovac.

Kurti pokušava da trenira strogoću i da, ako može, ubere neki politički poen jer trpi sve jače napade opozicije, smatra Aleksandar Popov

 ?? ?? ponovo problemi sa registarsk­im tablicama
ponovo problemi sa registarsk­im tablicama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia