Blic

HAJDETE PRVO VI, PA ĆEMO MI DA ŠALJEMO TENKOVE

Vicekancel­ar Robert Habek rekao je da Berlin neće stajati na putu drugim zemljama što se tiče transfera “leoparda” Odgovor zapadne alijanse na rusku invaziju na Ukrajinu pojačan je kako je prvi put više evropskih nacija odgovorilo na dugotrajne pozive pre

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Francuska, Poljska i Velika Britanija obećale su da će ubrzo poslati tenkove ukrajinsko­j vojsci, dok Finska razmatra da uradi isto. Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da se nada da će tenkovi zapadnih saveznika uskoro moći da ojačaju odbranu Ukrajine.

London planira da pošalje Ukrajini 14 tenkova “čelendžer 2” i drugo teško naoružanje narednih nedelja, a počeće da obučava ukrajinske vojnike ovih dana, kako je saopšteno iz kancelarij­e premijera Rišija Sunaka. Britanija će takođe ubrzano podstaći saveznike da povećaju isporuke oružja u narednim nedeljama. Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli posetiće SAD i Kanadu, dok će ministar odbrane Ben Volas otići u Nemačku i Estoniju.

CNN piše da su ti potezi izvršili pritisak na Nemačku, koja je prošle nedelje rekla da će prebaciti pešadijska borbena vozila u Kijev, ali tek treba da se obavezuje da će poslati tenkove. Kancelar Olaf Šolc insistirao je na tome da bi svaki takav plan trebalo da bude potpuno koordinisa­n sa čitavom zapadnom alijansom, uključujuć­i SAD.

Uoči rastućeg međunarodn­og pritiska da se Ukrajina podrži nemačkim tenkovima “leopard”, kontroverz­na ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela je ostavku sa te funkcije, što su posledice niza grešaka koje su naštetile njen kredibilit­et i opteretile Šolca i njegovu najavljenu veliku promenu nemačke odbrambene politike. Vest o ostavci Lambreht svakako baca Šolcovu vladu u neizvesnos­t manje od nedelju dana uoči sastanka zapadnih odbrambeni­h zvaničnika.

Lambrehtin­o rukovodstv­o je od početka rata u Ukrajini bilo na meti kritika, posebno zbog neuspeha da sprovede povećanje vojnih troškova koje je Šolc obećao. Ministarku su takođe kritikoval­i što je slavila ranu isporuku 5.000 šlemova Ukrajini na početku godine kao “jasan signal” podrške – kad je gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko ironično upitao da li će Berlin dalje podržati zemlju sa “jastucima” – te nedostatka autoriteta među sopstvenim trupama.

Nemačku su pritisli i iz Amerike. Međutim, iz Nemačke poručuju da će dozvoliti da se pošalju nemački tenkovi Ukrajini ukoliko SAD pristanu da pošalju svoje tenkove, rekao je izvor iz nemačke vlade za Rojters.

Američki zvaničnici, javno i privatno, kažu da Vašington nema planove da šalje američke tenkove Ukrajini, pravdajući da bi za Kijev bilo isuviše teško da održavaju borbena vozila i zahtevalo bi veliku logističku podršku.

- Ministar odbrane će pritisnuti Nemce po ovom pitanju - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Američki zvaničnik je dodao da snabdevanj­e Ukrajine nemačkim “leopardima” ima najviše smisla jer su brojne zemlje još ranije pristale da ih pošalju u kratkom vremenskom roku.

Dok se Berlin još nije obavezao što se tiče “leoparda”, zapadni zvaničnici su rekli CNN-U da je odluka nekih zemalja – ali ne i drugih – da pošalju više tenkova deo šire procene onog što se dešava na terenu u Ukrajini.

Jedan zapadni diplomata je rekao da bi više zemalja moglo da poveća svoje nivoe vojne podrške u predstojeć­im nedeljama kako rat ulazi u novu fazu. Ali, nemačka pomoć se vidi kao ključna, piše CNN.

 ?? ??
 ?? ?? Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se juče sa novim nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijus­om
Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se juče sa novim nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijus­om

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia