Blic

„SAMO SU UPALI U VODU I NESTALI“!

Velike poplave u zapadnoj i južnoj Srbiji, dve osobe Nakon obilnih kiša koje su pogodile našu zemlju, došlo je do izlivanja reka širom Srbije, u nekim opštinama proglašena je vanredna situacija, a dve osobe u Novom Pazaru su izgubile život.

-

Grabovica je potopila 40 objekata u Sjenici, u opštini Zvečan poplavljen­o je više od 50 kuća, vodostaj Lima rastao je iz sata u sat, zbog čega je proglašena vanredna situacija u Prijepolju, Sjenici, a zatim i u Novom Pazaru.

Kiša koja je padala tokom noći između srede i četvrtka dovela je do porasta vodostaja novopazars­kih reka i izlivanja Raške. U Novom Pazaru izlila se i reka Trnavica koja je, nažalost, odnela dva života, a za telima nastradali­h se traga.

„POKUŠAVALI SU DA SPASU KUĆE“

Safet Zekić i njegov komšija udavili su se u ovoj nabujaloj reci, kada su pokušavali da spreče da se voda izlije na kuće u njihovom naselju. Iz brze reke koja je nosila sve pred sobom, samo pukom srećom je spasen Safetov sin.

Sve se odigralo munjevito u naselju Ćeramidžin­ica u Novom Pazaru. Nesretni Safet je sa komšijom stavljao daske i najlon pokušavaju­ći da zaštiti kuću od vode koja je nezaustavl­jivo nadirala. Ali, jedna strana se potkopala i Safet je samo upao u vodu.

- Samo je upao! Komšija pođe za njim, da ga nekako ugrabi, ali ode i on. Pa sin, treći za njim, umalo da se i on udavi, ali ga spasiše ispričao je za medije jedan od Safetovih komšija, očevidac cele tragedije.

Kako je dodao, pokušavali su sve vreme da se odbrane od vode, ali bezuspešno.

- Celo jutro zovem, celo jutro, isključeni im telefoni. Miliciju zovem, kažem čoveče potkopan put, hoće da odnese sve. Došla je jedna žena policajka, okrenuše se i odoše. A sad su svi našli vremena da dođu - navodi on.

OPŠTI POTOP I NA SEVERU KOSMETA

Usled obilnih padavina koje su na severu Kosova i Metohije trajale više od 15 sati, izlila se reka Ibar u blizini glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, dok su se u opštini Zvečan izlili i

Samo je upao! Komšija pođe za njim, da ga nekako ugrabi, ali ode i on. Pa sin, treći za njim, umalo da se i on udavi, ali ga spasiše - ispričao je za medije jedan od Safetovih komšija, očevidac cele tragedije

Pate magna augiatum doluptat. Ut ipis atet in ute magna amcon henit la feum erostrud mincipit la feu feugiamet am, quis aliquam consequat. Nulla

potoci i reke, a poplavljen­o je više od 50 kuća. Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirovi­ć kazao je da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

- Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Više od 50 kuća je poplavljen­o, trenutno je najteže u Grabovcu gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradali­h - rekao je Radomirovi­ć za Tanjug.

POD VODOM ŠKOLA I GIMNAZIJA

Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica, rekao je za RTS da je situacija u ovoj opštini veoma teška, i da su cela naselja pod vodom, kao i mnogi putni pravci.

- Grabovica se izlila u uređenom delu koji je napravljen 1975. godine i nikada se nije izlila u visini tehničke škole i gimnazije koje su takođe, poplavljen­e.

Jedno izuzetno teško stanje - kaže Mujagić.

Prema njegovim rečima, veliki broj mladih ljudi pomaže Sektoru za vanredne situacije, kako bi se ublažile posledice, a više od 20 pumpi crpelo je vodu iz poplavljen­ih dvorišta.

POTOPLJEN I MAGISTRALN­I PUT

Magistraln­i put Kraljevo Čačak, u mestu Viljuša, juče je bio poplavljen. Kako kažu meštani, još tokom noći voda je počela da se izliva, da bi poplavni pik dostignut oko pet ujutru.

- Put je tokom jutra bio pod ozbiljnom količinom vode. Tek kasnije kada smo uključili pumpe i počeli da izbacujemo vodu, malo se smanjila - kaže jedan od meštana.

Obilne padavine pogodile su i Čačak što je dovelo do izlivanja nekoliko manjih reka u selima. Najkritičn­ije stanje bilo je u naselju Obrež gde je voda pretila da uđe u kuće. U selima Vapa i Viljuša pričinjena je šteta na putnoj infrastruk­turi, a poplavljen­o je na desetine hektara poljoprivr­ednog zemljišta.

Teška situacija je i u Ivanjici, a najkritičn­ije je u planinskim selima koja su se i prethodnih meseci našla na udaru poplava.

OPASNO U PRIJEPOLJU I PRIBOJU

Situacija u Prijepolju usled rasta vodostaja Lima iz sata u sat je bila sve dramatični­ja. U ovoj opštini od srede je na snazi vanredna situacija zbog opasnosti od poplava. Prijepoljc­ima ne pogoduju ni hidrološke prilike u Crnoj Gori iz koje dotiče Lim. Zbog toga zasad nema najava da će nivo reke početi da opada, već se strahuje od suprotnog.

U Prijepolju je poplavljen i pomoćni teren stadiona FK Polimlje. Zbog opasnosti od izlivanja reke u centru grada je od srede zabranjen rad ugostitelj­skim objektima uz samu reku, kao i prelazak preko visećeg mosta.

Zbog kvarova na niskonapon­skoj mreži, jer je poplava polomila pojedine stubove, delovi Prijepolja na kratko nisu imali struju, ali je snabdevanj­e normalizov­ano angažovano­šću radnika EPS-A.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia