Blic

„Na zapadu ništa novo“vodi sa 14 nominacija

-

Britanska akademija za film i televiziju saopštila je juče nominovane za svoje godišnje BAFTA nagrade koje će biti dodeljenje na svečanosti 19. februara u Londonu.

NA LISTI VODI nemački film “Na zapadu ništa novo” u režiji Edvarda Bergera sa 14 nominacija, a reč je o filmskoj adaptaciji istoimenog romana Eriha Marije Remarka koji je objavljen 1929. i govori o generaciji koja iz školskih klupa oduševljen­o odlazi na front da bi ih samlela ubistvena mašinerija Prvog svetskog rata.

U konkurenci­ji za najbolji film, pored “Na zapadu ništa novo” su i “Duhovi ostrva”, “Elvis”, “Sve u isto vreme” i “Tar”.

Nagradu BAFTA za glavnu glumicu mogu dobiti Ana de Armas za “Plavušu”, Kejt Blančet za “Tar”, Viola Dejvis za “Ratnicu”, Danijel Dedvajler u “Til”, Ema Tompson u “Srećno ti bilo, Leo Grande” i Mišel Jeo u “Sve u isto vreme”.

U konkurenci­ji za najboljeg glumca su Ostin Batler u “Elvisu”, Brendan Frejzer u “Kitu”, Kolin Farel u “Duhovima ostrva”, Daril Mekormak u “Srećno ti bilo, Leo Grande”, Pol Meskal u “Aftersun” i Bil Naji u “Živeti”. Nagradu BAFTA za najboljeg reditelja mogu dobiti Edvard

Berger za “Na zapadu ništa novo”, Martin Mekdona za “Duhove ostrva”, Park Čan Vuk za “Odluku o odlasku”, Danijel Kvan i Danijel Šajnert za “Sve u usto vreme”, Tod Fild za “Tar” i Đina Prins Bitvud za “Ratnicu”.

Među ostalim kategorija­ma su nominacije za najbolji scenario, a u trci su Mekdona za “Duhove ostrva”, Kvan i Šajnert za “Sve u isto vreme”, Toni Kušner i Stiven Spilberg za “Fabelmanov­e”, Fild za “Tar” i Ruben Ostlund za “Trougoa tuge”. Zanimljivo je da je nedavni laureat Zlatnog globusa za najbolji film „Fabelmanov­i“Stivena Spilberga dobio samo jednu jedinu nominaciju - za najbolji originalni scenario.

Kada su filmski studiji u pitanju, ubedljivo najviše nominacija dobio je Netfliks – čak 21. Za Film koji nije na engleskom jeziku nominovani su “Na zapadu ništa novo”, “Argentina, 1985”, “Korset”, “Odluka o odlasku” i “Tiha devojka”. Ceremoniju 19. februara u Rojal festival holu u Londonu vodiće britanski glumac Ričard I Grant.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia