Blic

EVROLIGA SE PROŠIRUJE,USKAČE KLUB IZ DUBAIJA!

Proširenje će biti neminovno. Imamo u vidu nekoliko grupacija koje žele da budu deo Evrolige. Domaćin takmičenja u budućnosti mogao bi da bude Njujork ili Tokio - kaže izvršni direktor EL Maršal Glikman. To je dobra ideja, promene su potrebne - ističe Nik

- VELJKO IVANOVIĆ

Udanima u kojima se Crvena zvezda bori sa Evroligom kako bi konačno registrova­la Fakunda Kampaca za elitno takmičenje, iz krovne organizaci­je Starog kontinenta stižu signali o proširenju lige. I to klubovima sa drugog kontinenta! Izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman govorio je o toj i drugim temama u razgovoru za Bakstenjuz.

U ovom momentu šest od 18 timova nemaju garantovan­o mesto u Evroligi za narednu sezonu. Reč je o Crvenoj zvezdi, Partizanu, Monaku, Virtusu, Albi i Valensiji. Pritom, veliki broj klubova želeo bi da bude deo elitnog košarkaško­g takmičenja.

- Imamo dve legitimne grupacije u Parizu koje žele da budu deo Evrolige. Tim koji sada igra Evrokup, Pariz Basket želi da budu u Evroligi, isti slučaj je i sa London Lajonsima koji to žele što je pre moguće - istakao je Glikman.

Sve glasnije se govori i o klubu iz - Dubaija.

- Još uvek traju razgovori kako bismo pronašli način da svi budu zadovoljni. Teško je igrati jednu sezonu pa da eventualno sledeće već ne budete u Evroligi. Moramo da ostanemo donekle otvorena liga jer uvek dovodimo šampiona Evrokupa. Proširenje lige u nekom momentu će biti neminovno. Međutim, problem je kalendar. Postoje domaće lige, kupovi, a naravno i FIBA prozori. Verujem da će u jednom momentu morati da postoje konferenci­je.

Pri operativac Evrolige veruje da bi pun pogodak bio i povećanje broja timova koji se bore za mesto u plej - ofu.

- Sviđa mi se sistem koji postoji u NBA ligi jer daje više prostora za dramu i mnogi timovi imaju šansu da dođu do pobeda.

Ono što se sigurno neće menjati jeste fajnal for.

- Mislim da je fajnal for idealan. Sve se odlučuje u jednoj utakmici i donosi najuzbudlj­ivije mečeve, baš kao na NCAA turniru u SAD. Mislim da i navijači vole završni turnir.

Kako stvari, Evroliga će se u nekoj bližoj budućnosti igrati izvan granica Starog kontinenta.

- Mogao bi to da bude Njujork ili Tokio, možda Mumbaj. Postoje mnoga mesta, svet treba da vidi kvalitet i intenzitet naših utakmica. Koristimo slogan: “Svaka utakmica je bitna” i mislim da je to baš tačno u našem slučaju. Tu smo različiti u odnosu na NBA ligu gde možda svaka utakmica nije toliko bitna podvukao je Gilkman.

I MVP Evrolige, Nikola Mirtović, duže obe ruke za promene u elitnom košarkaško­m takmičenju.*

- Mnogo je spekulacij­a po pitanju ulaska ekipe iz Dubaija u Evroligu. Po meni, to je dobra ideja. Zašto da ne... Gledajući status Evrolige, promene su potrebne, u pogledu marketinga i budžeta. Na kraju, treba razmišljat­i o tome da bi se u Dubai putovalo jednom, ne četiri puta tokom sezone. Sa uplivom novca otvorila bi se nova vrata. Iskreno, za to sam, odlična ideja. Naravno, o tome će odlučiti relevantni ljudi. Videćemo kako će se završiti sve - istakao je Mirotić u razgovoru za Mundo Deportivo.

Mač sa vde oštrice, ujedno, bilo bi povećanje broj autajkmica, a tempo je i sada gotovo ubitačan.

- Smatram da treba da iskažem svoje mišljenje. Previše je utakmica, pogotovo za nas koji igramo i ACB ligu koja je izuzetno zahtevna. U poslednje vreme je sve više trenera koji govore o ovom problemu, Trinkijeri, Itudis, Skariolo... Teško im je jer gotovo nikada nemaju na raspolagan­ju pun sastav. Ne mogu da zamislim kako je tek onima koji još igraju i za reprezenta­cije, ludo je i jako rizično za igrače. Iz tog razloga se mnogi igrači povlače ranije, a ELPA bi trebalo da nas zaštiti više - podvukao je Mirotić.

I Pariz Basket želi da bude u Evroligi, isti slučaj je i sa London Lajonsima, koji to žele što je pre moguće otkriva Glikman.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia