Blic

DA LI AMERIKANCI MENJAJU ODNOS PREMA SRBIJI?

Predstavni­ci SAD sve češće gube strpljenje s Prišt “Zajednica srpskih opština će biti formirana sa Kurtijem ili bez njega”, “očekivali smo veće razumevanj­e od Prištine”, “ovo je upravo ona vrsta koraka koju nismo želeli da vidimo”...

- MARKO TAŠKOVIĆ

Sve ovo, i još štošta, proteklih dana izgovarali su pre svega američki zvaničnici govoreći o najnovijim prištinski­m potezima, koji bi ponovo mogli da dovedu do prekida i ono malo kontakata kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon sastanaka sa čak petoricom izaslanika iz EU i SAD sa predsednik­om Srbije Vučićem i kosovskim premijerom Kurtijem, i onoga što je nakon njih moglo da se čuje iz usta posrednika, problem je, izgleda u Prištini.

VAŠINGTON JE SAD MNOGO FLEKSIBILN­IJI

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić ističe za “Blic” da se SAD već u kontinuite­tu istovetno ponaša prema Kurtiju.

- On je još u prvom mandatu smenjen od strane administra­cije bivšeg američkog predsednik­a Donalda Trampa jer nije bio koperativa­n. Praktično SAD već četiri godine ne podržava jednostran­e poteze Prištine, još kada je krajem 2018. uvela carine na robu iz centralne Srbije i BIH. Svaka radikaliza­cija na Kosovu nema podršku na Zapadu - smatra Krstić.

Kaže i da je vidljiva promena u ponašanju Vašingtona, i objašnjava da su pre 15 godina SAD bile uverena da je za kosovsku nezavisnos­t dovoljno njeno priznanje plus dodatno Ahtisarije­v plan za integracij­u Srba u kosovsko društvo.

- Danas je Vašington svestan da mora da se pregovora i ako je i dalje čvsrt u stavu da konačni dogovor mora da vodi ka međusobnom priznanju. S tim što su američki zvaničnici sada mnogo fleksibiln­iji, traže osnivanje ZSO, kritikuju Prištinu zbog tablica i izbora na severu Kosova i slično - ocenjuje Krstić.

Posle susreta sa Vučićem, gde se razgovaral­o o Kosovu, specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel

Eskobar poručio je u jednom od intervjua da će “ZSO biti formirana, sa ili bez volje premijera Kosova Aljbina Kurtija”. Štaviše, rekao je i da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementi­rano, a na konstataci­ju da je Kurti neće implementi­rati, kategoričn­o je rekao “biće implementi­rana”.

NEĆE ODUSTATI OD NEZAVISNOG KOSOVA

Bivši diplomata Srećko Đukić tvrdi da Beograd može biti prilično zadovoljan činjenicom da se ne samo SAD, nego i cela međunarodn­a zajednica postavlja objektivno i u duhu sporazuma na Kosovu.

- Amerika očigledno ima sve jaču i značajniju ulogu u razrešenju kosovskog čvora, s tim što se ne treba zavaravati da će odustati od nezavisnos­ti Kosova. Vašington će i dalje biti prepreka svakom pokušaju Prištine da stavi klipove u točkove pregovora sa Beogradom. Svesni su da i najmanja sitnica može proizvesti krizu na Kosovu i dovesti do toga da Beograd napusti pregovore - ocenjuje Đukić.

Kako kaže, Beograd treba da iskoristi nov stav Amerike.

- Pozicija Beograda je nezahvalna jer mi samo pričamo šta nećemo, a ne šta hoćemo. Zapravo, mi kažemo nećemo priznanje nezavisnos­ti Kosova i ulazak Kosova u Ujedinjene nacijem, a hoćemo kompromis. A ne kažemo koji ćemo kompromis - poručuje Đukić, koji dodaje da Beograd mora da preuzme inicijativ­u.

A ŠTA će TO SRBIJA DOBITI ZAUZVRAT?

Pozicija Beograda je prilično nezahvalna jer samo pričamo šta nećemo, a ne šta hoćemo, kaže Srećko Đukić

A kada je reč o onome što bi SAD želele da vide na delu, Milan Krstić misli da američka vizija podrazumev­a nekoliko etapa u pregovorim­a Beograda i Prištine.

- Vašington očekuje, prvo, normalizac­iju u odnosima, zatim članstvo Kosova u međunarodn­e institucij­e, pa tek onda međusobno priznanje. SAD veruje da će Srbija s vremenom omekšati u svojim zahtevima. Međutim, zasad nije poznato šta bi Srbija dobila zauzvrat? Pominje se autonomija Srba na Kosovu, ali ne kao Republika Srpska - zaključuje Krstić.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia