Blic

LES: U IGRI SU DVA SCENARIJA ZA KOSOVO

UGLEDNI PROFESOR SA UNIVERZITE­TA KEMBRIDŽ VERUJE DA JE “2023. GODI

-

Ova 2023. biće godina kada će Kosovo dostići ptrreonfeu­staokr Tisimtinoe­t,i klaežse, saradnik Centra za geopolitik­u pri univerzite­tu Kembridž, odgovaraju­ći na pitanje šta se to može očekivati na Kosovu posle brojnih tenzija u poslednjih nekoliko meseci, prenosi „Juronjuz Srbija“. IAKO JE GODINA

u kojoj je situacija više puta bila na korak do eskalacije završena uklanjanje­m barikada sa sbervoejnr­aa pkiotasnoj­vaač, injeaspeer­toešsativs­aunje ostale, a ostala su otvorena i očekuje u daljim pregovorim­a Beograda i Prištine.

Les u razgovoru za „Juronjuz“kaže da postoje dva scenarija, ali suprotna. Jedan od njih uključio bi sporazum Beograda i Prištine koji bi podrazumev­ao priznanje Kosova u zamenu za autonomiju za sever. Drugi scenario značio pbiodstaig­nnikuat ki atov nspaojvrea­rzouvmatnn­iijjee jer Priština odbija da prihvati autonomiju severa Kosova.

Da je i Vašingtonu i Briselu stalo do toga da se pitanje Nkeoksoovl­ikaorkešri­izbniihlos­ijteuajacs­ijna,ooud više navrata prošle godine. pitanja preregistr­acije vozila do barikada na severu zbog hapšenja nekoliko Srba, rešavane su uz diplomatsk­e napore zapadnih zvaničnika. Ti napori biće nastavljen­i i dalje.

- Jedan scenario uključuje sporazum između Srbije i sknoisjeov­i afourmkoam­lnopr-vua pzarimznea­njue drugo - prvo praktično, a kaza autonomiju za sever Kosova. Američke i evropske diplomate snažno se zalažu za ovo. Vlada u Beogradu mogla bi da zaključi da je takav dogovor najbolje što Srbija može da dobije ako ne bude druge

JEDAN SCENARIO UKLJUČUJE SPORAZUM DVE STRANE, DRUGI NASTAVAK PROVOKACIJ­A I SUKOBA

alternativ­e za kosovske Srbe. Slično tome vlada u Prištini može da zaključi da je davanje autonomije Srbima cena koju vredi platiti kako bi se omogućilo pokretanje njenog zahteva za članstvo u EU i izbeglo ponavljanj­e onoga što se dogodilo 2020. kada je odbila da popusti, odnosno da su SAD iskonstrui­sale pad vlade - rekao je Les.

Drugi scenario, kako dodaje, podrazumev­a da Priština nastavlja svoju postojeću politiku pokušaja da sever integriše u ostatak Kosova, nadajući se da će Zapad to prihvatiti.

- U ovom slučaju, Srbija će biti pod pritiskom da odvoji sever Kosova kao načinom za obezbeđiva­nje bezbednost­i Srba, u početku ponovnim postavljan­jem barikada i nadom da će Zapad to prihvatiti. Oko toga ima mnogo detalja koje je teže predvideti, uključujuć­i i dokle bi Priština išla u pokušaju da zadrži sever, da li će Srbija angažovati policiju i vojsku, razmere bilo kakvog nasilja, bezbednost srpskog stanovništ­va koje živi na jugu i uticaj ovih događaja na druge delove Balkana zaključio je Les za „Juronjuz Srbija“.

 ?? ?? timoti les smatra da je kucnuo trenutak istine
timoti les smatra da je kucnuo trenutak istine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia