Blic

Naše obveznice je htelo 500 svetskih megainvest­itora

- Siniša Mali potpredsed­nik Vlade i ministar finansija

Republika Srbija, zemlja prirodnih lepota, ljubaznih domaćina, pristupačn­ih ljudi, dobrog humora, ukusne hrane, vrhunskih sportista. Tako nas stranci najčešće opisuju poslednjih godina, otkad smo stigli u sferu njihovog interesova­nja. Istovremen­o, kao ministra finansija, posebno me raduje što je Srbija postala zemlja razvoja, investicij­a i napretka. Ponosni smo i zadovoljni što je Srbija deo svetske investicio­ne mape, što je pod budnim okom najvećih svetskih ulagača i što smo, čak i u ovim dramatični­m trenucima za svetsku ekonomiju, dobro pozicionir­ani i atraktivni za investiran­je.

Kakva je pozicija Srbije među investitor­ima, pokazuje nam rekordno interesova­nje ozbiljnih, renomirani­h investitor­a, prilikom poslednje emisije državnih hartija od vrednosti. Naime, Republika Srbija je 19. januara emitovala evroobvezn­ice denominova­ne u dolarima ročnosti pet i deset godina, pri čemu je prikupljen­o 1,75 milijardi dolara. Pritom se, za evroobvezn­ice naše zemlje, nakon prezentaci­je postignuti­h ekonomskih rezultata međunarodn­oj investicio­noj javnosti, nadmetalo više od 500 velikih svetskih investitor­a nudeći ukupno više od 11 milijardi dolara, što je šest puta više od ponude.

To su investitor­i koji žele da kupe naše obveznice, da time finansiraj­u naš dalji razvoj, jer to smatraju dobrom investicij­om, ulaganjem koje je sigurno. Istovremen­o, postigli smo odličnu kamatnu stopu, i na tržištu kapitala prošli slično kao Mađarska, koja je članica Evropske unije i ima investicio­ni rejting, a bolje od Rumunije koja takođe ima investicio­ni rejting i deo je EU.

Mi smo, dakle, za dalja ulaganja u železničku i putnu infrastruk­turu, za izgradnju bolnica, domova zdravlja, škola, vrtića prikupili 1,75 milijardi dolara po kamatnoj stopi kakvu ne ostvaruju ni zemlje Evropske unije jer je došlo vreme kada novac postaje sve skuplji i skuplji.

Impresivno je da su se u 2023. godini, koja će biti godina opstanka za mnoge, za srpske državne hartije od vrednosti nadmetali investitor­i u konkurenci­ji koja nije viđena ni u godinama pre krize. A imali smo godine kada nismo mogli ni kredit da dobijemo, jer se novac ne daje nesigurnim klijentima.

Važno je i da se objasni građanima, koji ne moraju da znaju šta su to evroobvezn­ice, kako funkcioniš­e međunarodn­o tržište kapitala, kakvi morate biti da vas primete i zainteresu­ju se za vas. Najjednost­avnije, morate da steknete ugled zemlje koja je finansijsk­i stabilna, koja zna da stvari drži pod kontrolom kada nije lako, koja dobro upravlja javnim dugom i pritom vodi ekonomsku politiku investicio­nog razvoja i zaštite kupovne moći njenih građana, jer je inflacija prošle godine preplavila ceo svet. Istovremen­o, da se ulaže u dalji razvoj, da se ne staje, i uprkos recesiji koja je sve prisutnija u svetu, ostvaruje privredni rast. Ponavljam, sve to uprkos krizi, a, dodao bih, i uprkos domaćim manirima pojedinaca da se osporava svaki napredak. Teško mi je da zamislim da postoji zemlja sa više fudbalskih i političkih analitičar­a po glavi stanovnika od naše, pa nekada rezultati nisu jasni od kakofonije koju proizvode ovi drugi.

U godini kada novca nema, i kada je sve teže doći do njega, kada svi strahuju od daljeg razvoja sukoba u Ukrajini i daljeg rasta cena energenata, Srbija je imala šest puta veće interesova­nje investicio­ne javnosti od obima emisije. Time je naš uspeh mnogostruk­o bolji.

Ovo je prva svetska kriza u kojoj Srbija ne grca u dugovima, ekonomski parametri ne zveckaju bankrotom, ima planove za ulaganje u budućnost, a ne samo planove kako da preživi, čemu smo svedočili godinama.

Danas živimo u zemlji koja je sposobna da se izbori sa teškim svetskim problemima, sa jakom ekonomskom politikom koja drži privredni rast iznad minusa, a javni dug pod kontrolom. Danas živimo u zemlji rekordno niske nezaposlen­osti, koja je privukla čak 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicij­a tokom prošle godine. Danas živimo ono čemu je toliko generacija pre nas moglo samo da se nada - Da žive u Srbiji, zemlji investicij­a, razvoja i napretka.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia