Blic

Masovna pucnjava u Kalifornij­i

Više žrtava prijavljen­o je nakon pucnjave tokom proslave Kineske nove godine u Kalifornij­i.

-

NAJMANJE 10 LJUDI

je ubijeno u masovnoj pucnjavi kasno u subotu u gradu istočno od Los Anđelesa nakon proslave lunarne Nove godine koja je privukla hiljade, saopštila je policija.

Poručnik Bob Bose iz odeljenja šerifa okruga Los Anđeles rekao je da je pucnjava prijavljen­a u 22:22. Napadač je muškarac, rekao je Bose rano u nedelju.

Zvaničnici nisu davali informacij­e nekoliko sati nakon što je desetine policajaca odgovorilo na izveštaje o pucnjavi. Neki od povređenih su u bolnici u kritičnom stanju, a osumnjičen­i je još na slobodi.

Seung Von Čoi, koji je vlasnik restorana sa morskim plodovima preko puta mesta gde se dogodila pucnjava, rekao je da su tri osobe uletele u njegov restoran i rekle mu da zaključa vrata. Rekli su mu da se u okolini nalazi čovek sa mitraljezo­m, piše Los Anđeles Tajms.

Ljudi su takođe rekli Čoiju da je strelac kod sebe imao veliku količinu municije.

Čoi je rekao da veruje da se pucnjava dogodila u plesnom klubu u blizini.povređeni su prebačeni u više bolnica u tom području.

Do pucnjave je došlo nešto posle 22 časa u blizini mesta proslave Kineske lunarne nove godine. Desetine hiljada okupilo se u subotu na početku dvodnevnog festivala, jednog od najvećih lunarnih novogodišn­jih događaja u regionu. Planirana su dva dana svečanosti, ali su zvaničnici otkazali nedjeljne događaje nakon pucnjave.

U Monterej Parku živi oko 60.000 stanovnika, a većina su azijatskog porekla. Ova tragedija je označila ne samo peto masovno ubistvo u SAD od početka godine, već je i najsmrtono­snije od 24. maja 2022. godine - kada je 21 osoba ubijena u školi u Juvaldiju u u Teksasu, navodi AP pozivajući se na bazu podataka o masovnim ubistvima u SAD. Baza podataka takođe pokazuje da je 2022. bila jedna od najgorih godina ikada u smislu masovnih ubistava, sa 42 takva napada - drugi najveći broj od pokretanja ove baze podataka 2006. Najnovije nasilje dogodilo se dva meseca nakon što je pet osoba ubijeno u noćnom klubu u Kolorado Springsu.

Predsednik­a SAD Džoa Bajdena je savetnik za unutrašnju bezbednost obavestio o napadu u Monterej parku

 ?? ?? pucnjava u Monterej parku bila je jedna od najgorih u Modernoj istoriji kalifornij­e
pucnjava u Monterej parku bila je jedna od najgorih u Modernoj istoriji kalifornij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia