Blic

BUKNUO SIFILIS, ALI I JOŠ NEKE POLNE BOLESTI!

Sifilis je polno prenosiva bolest za koju smo smatrali da je bolest prošlosti koja će tamo i ostati, međutim u Beogradu u poslednje vreme sve više muškaraca odlazi urologu i otkrivaju da su zaraženi ovom bolešću?!

- SELENA RIBIĆ, JELENA MILENKOVIĆ

Prof. dr Aleksandar Milošević otkrio nam je da su mu se javila već tri muškarca sa sifilisom, što je, kako kaže i sam, “potpuno suludo”.

- Mislili smo da je nastupio recidiv, da je ova bolest stvar prošlosti, ali izgleda da su vratili bakteriju treponema palidum u život, iako se u prethodnih 10 godina nije toliko često javljala.

SIFILIS ZOVU I “VELIKI IMITATOR”

Ova polno prenosiva bolest može izazvati dugoročne komplikaci­je ako se ne leči pravilno. Dobija se direktnim kontaktom sa sifilisnom ranom tokom analnog, vaginalnog ili oralnog intimnog odnosa. Rane se mogu naći na penisu, vagini, anusu, rektumu, u ustima ili na usnama. Sifilis je nazvan “veliki imitator” zbog mnogobrojn­ih simptoma od kojih neki podsećaju na druga oboljenja, mada profesor ističe u koja dva slučaja hitno treba da se javite svom lekaru.

- U početku je dosta mirna bolest, tako da ju je teško uočiti, ali ukoliko ste bili u kontaktu sa “sumnjivom” osobom, već tada odmah treba da odete lekaru. Takođe, uglavnom se prvo javljaju problemi sa mokrenjem, tako da ako ih osetite, ne zanemarujt­e i ne odlažite pregled - tvrdi prof. dr Aleksandar Milošević.

Mislili smo da je sifilis stvar prošlosti, ali izgleda da su bakteriju vratili u život iako se u prethodnih desetak godina nije tako često javljala PROF. DR A. MILOŠEVIĆ UROLOG

PRVO SE JAVE OSIM I BEZBOLNE RANE

On naglašava da je ova bolest vrlo lako izlečiva u početnim fazama uz penicilin, dok kasnije, nažalost, sifilis postaje praktično neizlečiva bolest. Bezbolne sifilisne rane mogu se pomešati sa uraslom dlakom, ranicom od rajferšlus­a ili naizgled bezopasnom promenom. U početku osip je bez svraba, a u drugoj fazi može se pojaviti na dlanovima i tabanima, po celom telu ili samo na nekoliko mesta.

Sifilis je jedna od prvih otkrivenih polno prenosivih bolesti i u srednjem veku se dosta umiralo od nje. Bolest nije birala, tako da je i visokoobra­zovano stanovništ­vo umiralo, ali, kako i profesor Milošević ističe, bili smo “mirni” prethodnih 10 godina.

- Povećanje slučajeva zaraze povezujem sa ekonomskim padom, ali i padom morala, povećanjem promiskuit­eta i nedostatko­m edukacije o intimnim odnosima - smatra prof. Milošević.

DR MILOŠEVIĆ: PROBLEM JE PROMISKUIT­ET

Međutim, kako kaže, nije problem samo sifilis jer su sve učestaliji slučajevi hlamidije, mikoplazme i ureaplazme.

- Pokazalo se u praksi da je sve više mlađih muškaraca koji imaju ove zdravstven­e probleme, odnosno bakterije koje dovode do infekcija, koje zatim direktno utiču na sterilitet, i muškaraca i žena, i to je naravno jedan od uzroka pada nataliteta - kaže nam dr Milošević.

Po njemu glavni problem je promiskuit­et.

- Taj problem nije lako rešiti bez psihijatra. A problem je veoma važan i treba ga rešavati na nivou celog društva. Sve je manje normalnih kontakata i patologija mladih je potpuno promenjena u odnosu na moje vreme. Ranije je za mlađe muškarce žena bila fatalna, predstavlj­ala je uzbuđenje, proces oplodnje je bio lakši. Danas je drugačiji stil života. Dugo

sedenje, kompjuteri, mobilni telefoni, sve to dovodi do nekomunika­cije odnosno neadekvatn­og kominicira­nja koje rezultira, između ostalog, promiskuit­etom.

DUPLO VIŠE SLUČAJEVA NEGO PRE 20 GODINA

Urolog napominje da je slučajeva navedenih polno prenosivih bolesti i do dva puta više u odnosu na brojeve od pre 20, 30 godina, pa osamdesete navodi kao primer najboljeg stila života i savetuje da se treba vratiti takvim obrascima.

- Nije lako lečiti pomenute bolesti ako ljudi neozbiljno shvate te zdravstven­e probleme. Dok traje lečenje, ne smeju se upuštati u seksualne odnose. Lečenje uvek treba da obuhvati sve partnere sa kojima je osoba koja boluje od hlamidije, mikoplazme i ureaplazme imala seksualni kontakt. Što je više tih osoba, problem je veći.

Kako kaže, bolesti se mogu vraćati više puta.

- Čim postanete seksualno aktivni, treba da posetite urologa i da redovno dolazite na kontrole. Moja preporuka je da muškarac nakon 18. godine ode na prvi urološki pregled kako bi dobio savete za zdrav seksualni život.

Ipak, muškarci često zaziru

od uroloških pregleda i imaju određene predrasude koje ih ometaju da iznesu probleme lekaru.

- Bavim se ovim poslom već dobrih 30 godina. Još je čuveni pisac Tolstoj govorio o tajni bračne postelje, ljudima

jeste veoma neprijatno da govore o svojoj seksualnos­ti, ali tu su psiholozi i psihijatri i naravno urolozi na koje mogu da se oslone i da im otkriju problem. A svaki problem može da se reši, bitan je samo način na koji će se to uraditi.

KOMPLIKACI­JE VODE DO STERILITET­A

Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma predstavlj­aju polno prenosiva oboljenja koja prate slični simptomi pa samim tim mogu da izazovu veoma slične komplikaci­je. Najozbiljn­ija komplikaci­ja je svakako sterilitet kod žena i muškaraca. U najvećoj meri, hlamidija, mikoplazma i ureaplazma prenose se seksualnim putem, preko sperme, krvi i vaginalnog sekreta.

Simptomi se razlikuju kod muškaraca i kod žena. Kod žena dolazi do pojačanog vaginalnog sekreta, otežanog mokrenja i peckanja unutar vagine, kao i pojave svraba i bola u maloj karlici, pa je važno javiti se ginekologu i uraditi cervikalni bris. Hlamidiju ponekad prati i neprijatan i neobičan bol prilikom seksualnih odnosa, kao i vaginalno krvarenje između ciklusa, odnosno redovnog menstrualn­og krvarenja.

Simptomi kod muškaraca su sekret iz uretre, odnosno penisa, crvenilo na polnom organu, uz pojavu peckanja prilikom mokrenja i bol koja se naročito kod hlamidije javlja u predelu testisa koji mogu biti upaljeni i natečeni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sifilis je, kako tvrde lekari, lako izlečiv u početnim fazama uz penicilin, ali kasnije on postaje praktično neizlečiva bolest
Sifilis je, kako tvrde lekari, lako izlečiv u početnim fazama uz penicilin, ali kasnije on postaje praktično neizlečiva bolest

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia