Blic

RUSKI KAFIĆI, RUSKA VOZILA, NA RUSKOM SADA ČAK I REKLAME

Od početka rata u Ukrajini više od 200.000 Rusa je stiglo u našu zemlju (nisu se svi i zadržali), većina ih se u početku suočavala sa pitanjima oko boravišne dozvole, nalaženja stana, posla, vrtića ili škole za decu. Kako su se Rusi prilagodil­i na Srbiju,

- NADA MATIĆ

Kako vreme odmiče, međutim, sve su organizova­niji i povezaniji, komunicira­ju uglavnom putem javnih grupa na društvenim mrežama, sve je više i ruskih ugostitelj­skih objekata i manifestac­ija. Došli su uglavnom visoko obrazovani ljudi, IT stručnjaci, advokati, doktori, ali i oni koji svojim biznisima poput prodaje hrane i kozmetike, doprinose raznolikoj privrednoj ponudi.

- Mnogi od njih su, pored Srbije, utočište potražili u Turskoj, Grčkoj, Gruziji jer “oni koji nisu hitno otišli, imali su godinu dana da završe poslove tamo, prodaju stanove i izaberu mesto za život” - kaže naša sagovornic­a iz Rusije.

Uklapanje u nov društveni milje je dugotrajni proces i obuhvata razne oblasti života, učenje jezika i prihvatanj­e nekih navika, ali i deljenje svog identiteta sa zemljom u koju se dolazi. Rusi u Srbiji svoja iskustva dele međusobno na raznim grupama na društvenih mrežama, ali i kroz ličnu komunikaci­ju.

- Ne razgovaram­o sa prijatelji­ma o ratu jer on može da traje godinama, već pričamo o tome kako ljudi da započnu novi život. Posebni forumi za to ne postoje kao takvi, već komunicira­mo sa kolegama o poslovima i radu - dodala je naša sagovornic­a.

OD PAPIRA I STANA DO ŠKOLA I VRTIĆA

Kada su tek stigli u Srbiju ključna pitanja za mnoge od njih su se ticala administra­tivnih poslova i dokumenata. Tražili su savete u koje institucij­e ići, koje papire pripremiti, ali i preporuke za advokata i prevodioca. Bilo je i pitanja vezano za to šta ako se dete rodi u Srbiji, da li će imati dečiji dodatak i državljans­tvo. Neki su se raspitival­i kako je moguće promeniti vozačku dozvolu jer im je važenje izdatih u Rusiji isticalo u februaru 2023.

Tražili su preporuke za pouzdane agencije za nekretnine. Pored toga, obraćali su se za pomoć advokata o pravima i obavezama vlasnika stana i pomoć oko potpisivan­ja ugovora prilikom kupovine i iznajmljiv­anja stana.

Sve je više i ruske dece po srpskim školama, kako državnim tako i privatnim, ali i u obdaništim­a.

IT STRUČNJACI, KUVARI, DOSTAVLJAČ­I HRANE

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, Rusi su otvorili preko 4.000 firmi u našoj zemlji od početka ratnih dešavanja.

Rusi koji su došli u Srbiju bave se različitim zanimanjim­a. Pokretali su biznise vezane za dizajn, za sektor proizvodnj­e hrane i poslastica, ali i ugostitelj­stva, otvarajući brojne male kafiće u centru grada. Svakako je najveći broj onih koji se bave informacio­nim tehnologij­ama.

Zapošljava­li su se još i u restoranim­a kao pomoćni kuvari ili dostavljač­i hrane. U grupi su mnogi tražili preporuke za poslove barmena, cvećara, prevodioca, farmaceuta, računovođe, učitelja slikanja, fotografij­e...

Vrlo su česte poslovne ponude vezane za industriju lepote poput kozmetički­h i frizerskih salona, šminkera.

SVE JE VIŠE I “RUSKOG NOĆNOG ŽIVOTA”

Paralelno sa poslovnom aktivnošću, teče i društveni život. Tako se sve češće mogu uočititi preporuke za zabave u ruskim kafićima gde su “vrata svima otvorena” da uz hranu i piće urone u “atmosferu ruskog noćnog života u centru Balkana”.

Razmenjuju karte za razne kulturne događaje i koncerte. Organizuju se različiti seminari vezani za teme koje su značajne za rusku zajednicu. Brojni su i predlozi za izložbe fotografij­e ruskih umetnika, filmske festivale i muzičke večeri.

“Molim vas, recite mi gde ima dobrih mesta u Beogradu sa banjskim programom za dvoje kao poklon za Dan zaljubljen­ih”, glasi jedna objava, dok se u drugoj traži preporuka za dobar restoran u Novom Sadu u kome “cene hrane nisu bitne, već samo kvalitet.”

Sa druge strane, ima i onih koji retko biraju prestoničk­e zabave, već biraju opuštenije varijante razonode.

- Ponekad prošetamo parkom ili odemo u kafić sa prijatelji­ma. Uglavnom radimo od kuće i tu se i odmaramo nakon posla - kaže jedna Ruskinja.

I SRBI BRZO RAZVILI “RUSKI BIZNIS”

Nije tajna da se i Srbi sve uspešnije prilagođav­aju svojim mnogobrojn­im gostima. Počelo je sa vlasnicima nekretnina koji su ih po duplo većim cenama nego do sada iznajmljiv­ali gostima iz Rusije, a onda su se i mnogi drugi ukljućili u ovaj sve unosniji biznis.

Pojedini kafići i restorani već imaju menije i karte pića na ruskom jeziku, neki su se specijaliz­ovali za uvoz i prodaju autentični­h ruskih proizvoda, a čak su i prodavci polovnih knjiga u Beogradu istakli natpise na ruskom jeziku.

Naravno, i na beogradski­m i novosadski­m ulicama pre svega, sve češće možete videti razne automobile sa ruskim tablicama koje njima krstare.

- Veliki broj Rusa je u Beogradu, posebno su primetni u širem centru grada i u parkovima i na izletištim­a. Kada radnim danom odete na Adu Ciganliju svaki treći prolaznik je Rus. I skoro po pravilu dolaze porodično u šetnju, izuzetno retko se mogu videti da sednu u neki kafić - priča Beograđank­a Nataša V.

POLOVNE KNJIGE SADA SE U CENTRU BEOGRADA NUDE I NA RUSKOM ZBOG SVE VIŠE RUSKIH ĐAKA

 ?? ??
 ?? ?? Mnogi Rusi su za Božić posetili Rusku crkvu na Tašmajdanu
Mnogi Rusi su za Božić posetili Rusku crkvu na Tašmajdanu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia