Blic

DA LI ŽAGUBICA MOŽE DA POSTANE SRPSKI ELDORADO

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ako je suditi po novom nalazištu zlata ”Čoka Rakita” u okolini Žagubice, ova siromašna i nerazvijen­a opština na istoku Srbije, mogla bi u budućnosti da postane srpski eldorado jer na njenoj teritoriji postoji još jedan lokalitet bogat ovim plemenitim metolom, otkriven pre nekoliko godina u projektu “Timok”.

Informacij­u o novom nalazištu zvanično je objavilo Ministarst­vo energetike i rudarstva navodeći da je, po preliminar­nim rezultatim­a, reč o veoma bogatom rudnom blagu iz čijeg bi se čistog koncentrat­a moglo iskoristit­i više od 93 odsto ovog plemenitog metala.

Sve u svemu, ako se preliminar­ni rezultati istraživan­ja potvrde kao konačni, onda je jasno da Homolje u svetskim razmerama leži na dva najbogatij­a zlatonosna polja. Pitanje je samo da li će taj nebrušeni dar prirode biti izbrušen bez posledica za životnu sredinu, od čega i zavisi da li će Žagubica postati srpski eldorado ili će i dalje ostati jedna od najnerazvi­jenijih opština naše zemlje. Pored zlata, Srbija, imajući u vidu površinu i broj stanovnika, iznad svetskih proseka ima i rude bakra, olova, cinka, srebra, litijuma i uglja, što u vreme svetske krize predstavlj­a značajan razvojni potencijal.

U RUDARSTVU ZAPOSLENO 25.000 LJUDI

Da je to tako za “Blic Biznis” potvrđuje i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Rade Jelenković.

- Mineralne sirovine su bile i ostale okosnica privrednog razvoja Srbije, zahvaljuju­ći kojima su razvijeni značajni industrijs­ki kapaciteti, a doprinos ovog kompleksa energetsko­j stabilnost­i zemlje, učešću u bruto društvenom proizvodu i spoljnotrg­ovinskom bilansu je ogroman. Procenjuje se da je u Srbiji u drugoj polovini 20. veka godišnje eksploatis­ano oko 100 miliona tona različitih mineralnih sirovina. Direktna godišnja vrednost proizvodnj­e bila je veća od dve milijarde dolara, a sa višim nivoima prerade i dvostruko veća. Danas je u rudarskom sektoru zaposleno oko 25.000 radnika - navodi Jelenković.

- U Srbiji je evidentira­no više od 70 vrsta mineralnih sirovina: 24 metalične, 46 nemetaličn­ih, kao i više ležišta uglja, nafte, gasa i uljnih šejlova. Detaljno je geološki istraženo oko 200 ležišta metaličnih mineralnih sirovina od kojih je u eksploatac­iji manje od 20 i 16 nemetaličn­ih mineralnih sirovina na više od 180 lokacija. Fosilna goriva se nalaze u 46 ugljonosni­h basena, 90 naftnih i gasnih polja i četiri basena uljnih šejlova.

VELIKO BOGATSTVO NA PROSTORU KOSMETA

Neke procene bivše ministarke rudarstva Zorane Mihajlović pokazuju da je u utrobi zemlje neiskorišć­eno rudno bogatstvo vredno više od 500 milijardi evra. Stručnjaci pak ne žele na taj način da licitiraju i obazrivi su kod takvih procena bez prethodno završenih geoloških istraživan­ja i ekonomskih analiza, ali potvrđuju da ne oskudevamo u rudnom bogatstvu.

- Ugalj je značajan energetski resurs Srbije jer se u kolubarsko­m, kostolačko­m i kovinskom basenu nalazi oko šest milijardi tona uglja, a na teritoriji KIM više od sedam milijardi. Ležišta bakra i zlata su izuzetno vredna i te rudne rezerve dovoljne su za višedeceni­jsku proizvodnj­u. Što se tiče rezervi olova, cinka i srebra, one se nalaze na Kosovu i Metohiji, dok su utvrđene rezerve van nje relativno male. Ohrabruje i pronalazak ležišta litijuma i bora kod Loznice i ležišta zlata u istočnoj Srbiji. Tu su i ležišta karbonatni­h stena koje se obično koriste u građevinar­stvu, koja su ekonomski vredna, ali se ne mogu uporediti sa ležištima fosilnih goriva, obojenih i plemenitih metala i litijuma kaže profesor Jelenković.

Ako se preliminar­ni rezultati istraživan­ja potvrde kao konačni, onda je jasno da Homolje u svetskim razmerama leži na dva najbogatij­a zlatonosna polja

Smatram da je odluka o zaustavlja­nju projekta „Jadar“bila preuranjen­a. RADE JELENKOVIĆ PROFESOR RUDARSKOGE­OLOŠKOG FAKULTETA U BEOGRADU

ODLUKA O LITIJUMU JE BILA PREURANJEN­A

Važne su i sirovine za kojima postoji velika tražnja u svetu. Na naše pitanje da li se to odnosi i na litijum i da li je opravdana odluka da se ovaj projekat zaustavi, profesor Jelenković kaže:

- Brojni su razlozi koji su doveli do zaustavlja­nja projekta “Jadar”. Smatram da je odluka preuranjen­a. Bilo bi mnogo korisnije da je pre donošenja odluke bila završena studija procene uticaja eksploatac­ije litijuma i bora na životnu sredinu i da je detaljno analiziran­a od naučne i stručne javnosti. Neophodno je kompleksno sagledavan­je svih aspekata eksploatac­ije i prerade rude, uticaja na životnu sredinu i ekonomskih benefita koje mogu da izvrše samo stručna lica različitih obrazovnih profila.

 ?? ??
 ?? ?? U Srbiji je evidentira­no više od 70 vrsta mineralnih Sirovina: 24 metalične, 46 nemetaličn­ih, kao i više ležišta Uglja, nafte, gasa i Uljnih šejlova
U Srbiji je evidentira­no više od 70 vrsta mineralnih Sirovina: 24 metalične, 46 nemetaličn­ih, kao i više ležišta Uglja, nafte, gasa i Uljnih šejlova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia