Blic

Naj moć niji stranci u Srbiji

-

Iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil ambasador je Sjedinjeni­h Američkih Država u Srbiji. Hil je na tom mestu zamenio Entonija Godfrija, karijernog diplomatu koji je u Beogradu bio od novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 70 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada. Američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednik­a Džozefa Bajdena.

- Administra­cija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu rekao je izvor “Blica” nakon njegovog izbora. Dolazak Hila, poznatog po pragmatičn­osti, bio je pokazatelj da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu, ali i da bude u mogućnosti da bolje razume Srbiju. Imenovanje Hila vratilo je našu zemlju u poziciju prioritetn­og partnera američke administra­cije na Balkanu.

To što mu je prva služba bila u Beogradu u najvećoj meri je odredilo njegovu karijeru koja je u najvećoj meri bila vezana za Balkan. Pored Beograda, bio je na službi i u Skoplju i Tirani, ali je do danas najpoznati­ji ostao kao specijalni američki izaslanik za Kosovo tokom dve godine ratnog sukoba. Bio je i član pregovarač­kog tima Ričarda Holbruka za Bosnu. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Kada je reč o Hilu i radu na KIM, za njega se vezuju razne zanimljivo­sti. On je, recimo, bio prvi zapadni izaslanik kome je dozvoljeno da bez pratnje uđe na Kosovo tokom “ofanzive srpskih snaga na Oslobodila­čku vojsku Kosova”. Još zanimljivi­je je da je Hil dozvolu za posetu Dečanima i obližnjem selu Prilep dobio direktno od tadašnjeg predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića, koga je poznavao odranije, kada je bio jedan od članova delegacije koja je pregovaral­a o rešenju krize u Bosni. Osim “balkanskog angažmana”, Kristofer Hil je svojevreme­no bio i direktor kancelarij­e za južnu i srednju Evropu u Birou za evropske i kanadske poslove Stejt department­a, radio je u Operativno­m centru Stejt department­a, bio je savetnik za istočnu Evropu kongresmen­a Stivena Solarza. Takođe, bio je i ambasador u Južnoj Koreji, Iraku (na predlog Baraka Obame) i Poljskoj, a bio je i šef američke delegacije na razgovorim­a u cilju rešavanja nuklearne krize u Severnoj Koreji. Potiče iz diplomatsk­e porodice, otac mu je bio diplomata. Rođen je u Parizu, stekao je diplomu iz ekonomije, a magistrira­o na Pomorskom ratnom koledžu. Bio je volonter Korpusa mira u Kamerunu. Dobitnik je brojnih nagrada za diplomatsk­i rad. Govori poljski, srpski, makedonski i albanski jezik.

U jednom tekstu nemačkog nedeljnika “Cajt” (maj 1999) Kristofer Hil je opisan kao šatl-diplomata koji je “hitao tamo-vamo između Beograda i Prištine” i kao čovek od najvećeg poverenja Ričarda Holbruka, kome je pomagao još u smirivanju sukoba u Bosni i Hercegovin­i

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia