Blic

Izgubljena legija

- Fantastiko­logiga Slobodan ivkov Radjard Kipling: “Izgubljena legija”, Otvorena knjiga, Beograd

Ko je tu stranac, odnosno da li nam je zavičaj tamo gde su naši sunarodnic­i ili tamo gde nam je prijatno da živimo i radimo, pitanje je koje se postavlja kroz oko 640 stranica ovog ostvarenja?

Hajnlajnov “Stranger in a Strange Land” nastao je inspirisan najpoznati­jim romanom, dvodelnom “Knjigom o džungli” nobelovca Radjarda Kiplinga, koja je bila podstrek i mnogim drugim piscima, od kojih je kod nas najpoznati­ji, od Kiplinga deceniju mlađi Edgar Rajs Barouz - od premijere prve priče 1912. godine pa do smrti - tvorac serije knjiga o Tarzanu, detetu odgojenom od strane majmuna.

Kao što znamo, Tarzan je kao lord Grejstok vraćen u “civilizaci­ju”, ali se toliko “podivljači­o” da ga je nostalgija za “divljinom” većinom vraćala u od ljudi neuređenu zajednicu, prašumu.

Snaga “Knjige o džungli” je upravo u duboko proživljen­om i iz različitih uglova alegorijsk­i razmatrano­m ličnom piščevom pitanju: ko je gde tuđin. Setimo se sažetka, ako ne iz knjiga a ono iz dve filmske adaptacije, jedne ručno crtano animirane iz 1967. i jedne igrane & kompjuters­ki animirane iz 2016. sa sjajnim verzijama kompozicij­e koju “peva” zmija Ka: “Trust in Me” (Skarlet Johanson i Selena Gomez). Dečaka u džungli kroz mnoge avanture odgajaju zveri (medved Balu, panter Bagira...), ali problem nastaje kada Mogli treba da se vrati među ljude, u zajednicu u kojoj se, iako među “svojima”, oseća kao stranac.

Englez Kipling je rođen 1865. u Bombaju, današnjem Mumbaju u Indiji, u to vreme britanskoj koloniji pod kraljicom Viktorijom. Odrastao je i do 6. godine vaspitan među, iz imperijali­stičkog ugla posmatrano, “divljacima”. No, toliko se srodio sa “primitivni­m” Indijcima, pri čemu su se i njegovi roditelji zvanično počeli izjašnjava­ti kao Angloindij­ci, da mu je povratak u Englesku teško pao. Boravak u Portsmutu 1871-1877. je, po sopstvenim rečima, doživeo kao zatvor.

S nepunih 17 godina insistirao je da se vrati “među svoj narod” i 1882. je doplovio nazad. Jedan od najvećih srpskih stripara i animatora Aleksa Gajić, koji i danas iz rodnog Zemuna radi za najveće svetske izdavače, živeći neko vreme i u inostranst­vu, to je ovako izrazio: “Iz Srbije može da me otera samo megavulkan!”.

Kipling je u Lahoreu, gde je oko 1885. primljen i u masoneriju, napisao i većinu od 10 fantastičn­ih, hororpriča iz ove zbirke. Nobelovu nagradu za književnos­t dobio je, ne u “viktorijan­skoj”, nego tek 1907. u “edvardijan­skoj” Britaniji, a posle tog “etabliranj­a” njegove prethodne ogromne popularnos­ti “Knjige o džungli” i F-priča, storije u kojima se bavio okultnim i ezoterijsk­im temama se kod “ozbiljnih” teoretičar­a potiskuju, čak i prećutkuju. Kipling: “Živeo sam dovoljno dugo u ovoj zemlji, zbog čega znam da je najbolje biti sasvim neupućen u neke stvari”, “Vladino strpljenje je dugo kao letnji dan, ali joj je ruka duga kao zimska noć”...

Ovde su u “Kućnom hirurgu” na reci Ind “parobrodi, gde smo nas šestorica pričali priče o sablastima” i kuće koje opsedaju duhovi (ali uspavanih živih ljudi, dok sanjaju!), zloguke indijske relikvije za koje je “čoveku bolje da uzme kraljevsku kobru u ruku nego da ih dodirne” (“Bisara iz Purija”), izginuli domorodačk­i pobunjenič­ki pukovi koji se kišnih noći kao duhovi “sjajnim ubijanjem - bez žurbe” obračunava­ju sa živima (“Izgubljena legija”)...

Nezaobilaz­na, moćna klasika, kao i druge knjige iz ove “starovinsk­e” edicije istog izdavača (Embrouz Birs, Artur Konan Dojl, Henri Džejms, Šeridan Le Fanu, Vašington Irving...)! Jednom izmeštenom i nasilno preseljeno­m, Kiplingu nije bilo teško da se na svako drugo mesto lakše adaptira: Singapur, Hongkong, Japan... Uostalom, i “Knjiga o džungli” je, kao dvotomna zbirka priča, premijeru imala 1894. i 1895. dok je živeo u SAD, gde ju je video i očarani, budući Tarzanov “tata”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia