Blic

RUSKI NEONACISTI SLALI PISMA-BOMBE

Američki i evropski zvaničnici veruju da su ruski vojni obaveštajc­i uputili saradnike militantne neonacisti­čke grupe sa sedištem u Rusiji da šalju pisma sa bombama u Španiji, čije su najistaknu­tije mete bili premijer, ministar odbrane i strane diplomate,

- EKIPA “BLICA”

Španski i strani istražitel­ji istražuju ko je poslao šest pisama bombi krajem novembra i početkom decembra na lokacije uglavnom u Madridu, uključujuć­i zvaničnu rezidencij­u premijera Pedra Sančesa, koja takođe služi kao njegova kancelarij­a, američke i ukrajinske ambasade i Ministarst­vo odbrane. U napadima, koje američki zvaničnici smatraju terorizmom, niko nije ubijen. Jedan službenik ukrajinske ambasade je povređen kada je jedan od paketa eksplodira­o.

Istražitel­ji su se poslednjih nedelja fokusirali na Ruski imperijaln­i pokret, radikalnu grupu koja ima članove i saradnike širom Evrope i vojne centre za obuku u Sankt Peterburgu u Rusiji, rekli su zvaničnici. Oni su dodali da se veruje da grupa, koju je Stejt department proglasio globalnom teroristič­kom organizaci­jom, ima veze sa ruskim obaveštajn­im agencijama, naročito sa GRU.

Važni članovi grupe bili su u Španiji, a tamošnja policija je pratila njene veze sa ekstremno desničarsk­im španskim organizaci­jama, piše Njujork tajms.

Američki zvaničnici kažu da je izgledalo da su ruski oficiri koji su vodili kampanju imali nameru da uhvate evropske vlade nespremne i da možda testiraju svoje posredničk­e grupe u slučaju da Moskva odluči da eskalira sukob.

PRETNJA TERORIZMOM U EVROPI

Očigledan cilj akcije bio je da signalizir­a da bi Rusija i njeni posrednici mogli da izvrše teroristič­ke napade širom Evrope, uključujuć­i i prestonice država članica NATO, koja pomaže u odbrani Ukrajine od ruske invazije, rekli su američki zvaničnici koji su govorili uz uslov da ostanu anonimni zbog osetljivos­ti oko istrage. Španija je članica alijanse i dala je vojnu i humanitarn­u pomoć Ukrajini, kao i diplomatsk­u podršku.

Jedna od pisma-bombi poslata je kompaniji „Instalazi“, proizvođač­u oružja u Saragosi, na severoisto­ku Španije, koja proizvodi bacače granata koje Španija daje Ukrajini, a druga je otišla u vazdušnu bazu Torehon de Ardoz izvan Madrida.

Nema znakova da je Moskva spremna da se angažuje u široko rasprostra­njenim tajnim napadima ili sabotažama u Evropi, za koje ruski zvaničnici veruju da bi mogli da izazovu odgovor NATO-A i, potencijal­no, skupi širi sukob, prema američkim i saveznički­m zvaničnici­ma.

Iz istog razloga, predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi generali nisu naredili konvencion­alni napad na neku zemlju NATO-A.

Putinova kalkulacij­a o teroristič­kim napadima mogla bi da se promeni ako Rusija nastavi da trpi velike neuspehe u Ukrajini, kažu američki zvaničnici. Putin je dao svojoj vojnoj obaveštajn­oj agenciji široku slobodu da razvija i sprovodi tajne operacije u

Evropi, ali je nejasan stepen u kome je Kremlj bio uključen slanje pisma-bombi, kažu oni.

- Ovo izgleda kao hitac upozorenja. Rusija šalje signal da je spremna da koristi teroristič­ke posrednike za napade u pozadinski­m područjima Zapada - rekao je Nejtan Sejls, koordinato­r za borbu protiv terorizma Stejt department­a u Trampovoj administra­ciji, kada je Ruski imperijaln­i pokret proglašen teroristič­kom organizaci­jom.

Američki i britanski obaveštajn­i zvaničnici sarađivali su sa španskom nacionalno­m policijom i zvaničnici­ma

Stejt department je grupu proglasio globalnim teroristim­a 2020. godine, što je prvi put da je ta oznaka primenjena na grupu belih supremacis­ta

Vođa vojnog krila pokreta Garijev je obučavao i švedske ekstremist­e koji su 2016. godine sproveli niz serija teroristič­kih napada u švedskom gradu Geteborgu

kontraobav­eštajnih službi na istrazi. Njihove sumnje o Ruskom imperijaln­om pokretu i GRU-U su se sjedinile krajem prošle godine, ubrzo nakon što su pisma-bombe otkrivene, kažu američki zvaničnici.

RUSKA CARSKA LEGIJA I SRBSKI POKRET

Vođe grupe su Stanislav Anatoljevi­č Vorobjev, koji je osnovao grupu u Sankt Peterburgu 2002. godine, Denis Valjulovič Garijev, vođa njene paravojne, Ruske carske legije i Nikolaj Nikolajevi­č Truščalov, organizato­r aktivnosti grupe u inostranst­vu.

“Blic” je u svom serijalu pisao šire o Garijevu, koji se putem mreža obraća istomišlje­nicima u Srbiji i održava blizak kontakt sa “Srbskom akcijom”.

Garijev često poziva „mlade pravoslavc­e“da se posvete “odbrani Novorosije”, odnosno da zauzmu teritoriju koja je današnja Ukrajina i pripoje je Rusiji.

- Danas deci u vrtiću svi govore: “Ne budite toliko agresivni, budite pametniji”. Takav stav ih pretvara u neagresivn­o povrće! - pričao je 2017. godine Denis Garijev podrugljiv­im glasom.

Obuka “kadeta”, kako ih Garijev naziva, traje nedelju dana po 12 sati dnevno. U reportaži koja je pisana o njegovim vojno-patriotski­m klubovima, Garijev se ovako obraća polaznicim­a u svom centru za obuku:

- Učimo kako da ubijamo! Nadamo se da nikada nećemo doći u situaciju da naudimo živom biću. Ali ako se to desi, bićemo spremni!

Grupa ima dva centra za obuku u Sankt Peterburgu koji se „verovatno koriste za sukobe u šumama i gradovima, taktičko oružje i obuku prsa u prsa“

Radikalna grupa je samo delimično povezana sa ruskom vladom. Rukovodstv­o pokreta kritikoval­o je nesposobno­st ruskog rukovodstv­a u ratu u Ukrajini i optužilo Putina za korupciju. Ipak, pošto grupa deli ciljeve Moskve da podriva zapadne vlade i seje haos u Evropi, ruska obaveštajn­a služba je mogla da utiče na njene operacije, prema američkim zvaničnici­ma. Sposobnost da se Ruski imperijaln­i pokret koristi kao posredničk­a snaga korisna je ruskoj obaveštajn­oj službi, posebno zato što to otežava rivalskim zemljama da pripišu akcije ruskoj vladi.

 ?? ?? Ruski imperijaln­i pokret okuplja neonaciste, Rasiste i monarhiste
Ruski imperijaln­i pokret okuplja neonaciste, Rasiste i monarhiste
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia