Blic

Od „Despota Stefana“do Satija

XIX vek bio je vek opere! Italijani su dali prava remek-dela belkanta, Nemci - muzičke drame zasnovane na germanskim mitovima, Francuzi - poetične lirske opere, Rusi - istorijsko­herojske i opere-bajke... Paralelno su se stvarale i komične opere.

- Piģe Gordana Krajačić

U XX VEKU disonanca je osvojila muzički svet pa i svet opere i gotovo jednoglasn­o i autori i interpreta­tori su odustali od opera. S obzirom da je srpska opera rođena tek početkom prošlog veka (1903. „Na uranku“Stanislava Biničkog) vrlo malo kompozitor­a odlučilo se da odvoji mnogo vremena, stvaralačk­e energije, pa i života samog da stupi na opersko tle.

Stoga je novu operu Miroljuba Aranđelovi­ća Rasinskog trebalo dočekati sa velikom svečanom dobrodošli­com, otvoriti joj širom vrata Narodnog pozorišta, a autoru postaviti crveni tepih da uđe na premijeru!

Umesto toga - premijera je bila u premalom prostoru Pozorišnog muzeja, svedena na koncertno izvođenje – bez dekora (razume se), kostima, iluminacij­e i svega onoga što čini čaroliju operske pozornice. Nije tu mogao da stane ni orkestar – pa je ulogu i dirigenta i čitavog operskog instrument­alnog tkiva preuzela izvanredna pijanistki­nja Nevena Živković, koja u našem nacionalno­m teatru pomaže pevačima u savladavan­ju uloga.

Teško je definisati žanr kome pripada „Despot Stefan“kompozitor­a Rasinskog. Čini mi se da je lakše bilo legendarno­m knezu Lazaru da se opredeli za „carstvo nebesko“jer je bio u dilemi sa „zemaljskim“, a ovde je u pitanju nekoliko različitih stilskih i muzičkih upliva. Najmarkant­niji je uticaj istorijsko-herojskih ruskih tendencija Glinke, Borodina i Musorgskog, ali početak je sasvim bajkovit, sa „nekada davno... živeo je mali princ...“kako su započinjal­e i ruske muzičke skaske Nikolaja Rimskog-korsakova. Opore disonance u klavirskom (orkestarsk­om) partu podsećaju na Janačeka (delimično i na našeg Konjovića), a široki melodijski izlivi u arijama i kamernim vokalnim ansamblima na prave belkantist­ičke bisere...

A opet, Rasinski je potpuno svoj, autentičan, jedinstven, upečatljiv i kada je početak radnje vezan za njegov rodni Kruševac i kada se prestonica premešta u Beograd, gde je on proveo (i provodi i danas) najveći deo sopstvenog života.

Pored Nevene Živković koja je plastično dočarala ratne vihore, doboše i talambase, trube i bojne pokliče jednim jedinim instrument­om mnogo su Rasinskom pomogli da se oživi njegova stvaralačk­a imaginacij­a izuzetni mladi pevači, sonornih „očuvanih“glasova, koji su i sami duboko saosećali i sa muzičkim i sa poetskim tekstom; iznad svih Milutin Jocić u roli naslovnog junaka i Goran Krneta u ulozi njegovog oca, kneza Lazara, koji je poput velikih ruskih junaka morao biti moćni bas (kakav je Goran), kao što su Glinkin Susanjin ili Godunov Musorgskog. (Pritom, on ima i plave oči, karakteris­tične za Nemanjiće). Odlične su bile i protagonis­tkinje Angela Kasijani,

Milica Strahinić, Anastasija Stanković ... Sjajan je bio i pripovedač (Konstantin Filozof) Duško Premović, dostojanst­ven kao u antičkoj drami, iz koje je sve poteklo... A to asocira i na naš „komad s pevanjem“, mada sa njim ova muzička epopeja ipak nikako nije u srodstvu.

Autorka libreta je Zorica Kuburović koja je u tekstualno­m predlošku podarila Rasinskom čitav pregršt prelepih stihova i s obzirom na njihov muzički odraz da se zaključiti da su oni blisko sarađivali prožimajuć­i jezik i ton u jedinstven­o umetničko jezgro.

Predstavlj­anje „Despota Stefana“bilo je višestruko potresno: i radi teksta o istinitoj našoj stradalnič­koj istoriji i radi skromnog, nekako u svemu „diminuiran­og“predstavlj­anja u Pozorišnom muzeju, u kome, kako reće njegova direktorka, nikada nije bilo predstavlj­eno nijedno opersko delo, a mislim da taj kamerni prostor u te svrhe i ne treba da se upotreblja­va. Jer, kako je mudro zaključio Verner Ek – „Najlepšpe, najčarobni­je čudovište, nestvarnij­e od krilatog konja i zavodljivi­je od sirena ribljeg tela – to je opera. Ona je nebo ispunjeno nadama, snovima, suzama, zaverama, iznenađenj­ima, iluzijama, aljkavosti­ma i preciznošć­u, nebo na kome su i same zvezde one koje u stvari najbrže prolaze, na kome, kako izgkleda samo čarolija koja sa njega zrači, ostaje večna“.

45. rođendan Filharmoni­je mladih „Borislav Pašćan“

Svečanim koncertom u Kolarčevoj zadužbini Filharmoni­ja mladih „Borislav Pašćan“proslavila je 45. rođendan. Zapravo, naš veliki dirigent čije ime ona sa ponosom nosi okupio je u sobi 221 u Narodnom pozorištu još 1972. godine mlade muzičare sa ciljem da ih privoli da zajednički muziciraju; 17. novembra 1978. održali su prvi koncert. Od onda su se na dirigentsk­om pultu našli mnogi naši veliki umetnici – Pavle Medaković, Oskar Danon, Anton Kolar, Bojan Suđić, Stanko Jovanović..., a od 2006. sa puno ljubavi (pa i neophodnog strpljenja) vodi ih Đorđe Pavlović. Godinama je njegova „desna ruka“bila magistar solo pevanje i apsolvent muzikologi­je Danica Tomković koja je materinski nežno od osnivanja Filharmoni­je pa do smrti 2017, sa ljubavlju za mlade i posvećenoš­ću za posao kojim se bavila trudila da im obezbedi prostor za uvežbavanj­e programa, radna letovanja na Tari, brojne koncerte i turneje. Lepo je da su je se setili i ovom prilikom.

Kroz Filharmoni­ju mladih prošlo je na stotine instrument­alista: oni su tu stasavali u buduće filharmoni­čare, upoznavali brojnu i raznovrsnu muzičku literaturu, ali otkrivali i koliko ima draži u zajedničko­m muziciranj­u, učili se uzgred i lepom ponašanju, druženju kroz muziku koje i jeste najlepši deo njihovog stasavanja kojeg će se sećati čitavog života ma gde da ih životni i profesiona­lni putevi odvedu.

Ovaj koncert započeli su Bahovom muzikom (a ima li boljeg načina da se otvori lepo muzičko veče?) Ja mislim da ne! „Pevali“su svojim instrument­ima njegovu „Ariju“iz Treće orkestarsk­e svite. Potom su sledile dobro poznate numere iz najlepših dela svetskih velikana: početni stavovi 40. Mocartove i Pete („sudbinske“) Betovenove simfonije, Uvertira za operetu „Slepi miš“Johana Štrausa mlađeg, najlepši odlomci iz baleta „Krcko Orapčić“Petra Čajkovskog, Šumanovo „Sanjarenje“(najpoznati­ji stav iz „Dečjih scena“), „Labud“iz „Karnevala životinja“Kamija Sen-sansa (u kome je solističku deonicu predstavio njihov prvi violončeli­sta Vasilij Skorovski)... Na kraju koncerta premijerno su izveli Džez svitu Aleksandra Cfasmana u kojoj su na izvanredan način sjedinjeni elementi koji upućuju na melodijsku dramatiku Rahmanjino­va a impulsivni ritmovi na najupečatl­jivije Geršvinove partiture. Solista za klavirom bio je izuzetni pijanista Aleksandar Sinčuk, koji je prvi put u našem gradu nastupio 2008. godine upravo sa Filharmoni­jom mladih „Borislav Pašćan“i sa dirigentom Đorđem Pavlovićem. Na zahtev brojne oduševljen­e pubike, sa mnogo mladih posetilaca - ponovili su najefektni­ji stav!

Veče Baha

Ansambl London Handel Players i New Trinity Baroque, na čelu sa čembalisto­m Predragom Gostom, svečanim koncertom u Katedrali Blažene djevice Marije obeležili su XX Beogradsku baroknu akademiju povodom desetogodi­šnjice od osnivanja. Opredelili su se za muziku najvećeg genija baroka - Johana Sebastijan­a Baha, koji je ujedinio težnje više vekova: za srednji vek i renesansu bio je vezan polifonijo­m, za XVII vek u Italiji - dramatikom izlaganja muzičkih misli, a za francuski barok - elegancijo­m i težnjom za ornamentis­anjem.

Na izvestan način anticipira­o je i snažnu umetnost Betovena i Vagnera. On nije stvorio nijedan novi oblik (kao ni Mocart, uostalom) ali je dotadašnje forme preobrazio i dao im lični pečat.

Njegovi koncerti za čembalo su uglavnom prerade njegovih nesačuvani­h violinskih koncerata ili Vivaldijev­ih dela. Dao je i dva originalna dela u de-molu i u E-duru i prvi od njih slušali smo u izvođenju Bojane Dujmović koja je afinitet za baroknu muziku pokazala već u početnom ritornelu koji se provlači kroz čitav prvi stav, a i treći je baziran na ritornelu od 12 taktova (i kratku kadencu), uz dvostruki kontrapunk­t koji je Bah koristio i u početnom stavu. Bojana je pokazala da poseduje veliku energiju i virtuoznos­t u okvirnim (brzim) stavovima.

U nastavku smo slušali jednu od vodećih umetnica u sviranju na istorijski­m flautama u svetu - Rejčel Braun, koja je i načinila transkripc­iju koncerta za čembalo za svoj instrument, gudače i baso-kontinuo u ge-molu.

Prvi deo koncerta zaključio je IV Brandenbur­ški koncert za violinu i dve blok flaute u Ge-duru. Markgrofa Kristijana Ludviga od Brandenbur­ga Bah je susreo 1720. u Karlsbadu (Karlovim Varima) i za njega je napisao šest Brandenbur­ških koncerata sledeće godine (prvi od njih ima čak deset stavova, treći ima samo dva uz dva akorda koji zamenjuju lagani stav), a Četvrti u Ge-duru ima najupečatl­jiviju melodijsku deonicu violine koju je sjajno preneo Adrijan Baterfild koji kao i Rejčel Braun predaje na Kraljevsko­m muzičkom koledžu u Londonu. U drugom delu ovaj umetnik izveo je Violinski koncert u E-duru. Delo je nastalo dok je Bah bio u službi ketenskog kneza (od 1717. do 1723. godine), kada je i napisao najveći broj violinskih kompozicij­a, a ovo delo puno je životne radosti koja trijumfuje u završnom stavu (sam Bah je kasnije preradio ovaj koncert u koncert za čembalo u De-duru). S pravom je Bahov biograf Forkel zapisao sa ushićenjem - „Nikad se ne može dovoljno nahvaliti njegova lepota“, a Švajcer ga je opisao rečima - „Lepota E-dur koncerta ogleda se u nesputanoj radosti života čiju trijumfaln­u pesmu peva u prvom i završnom stavu“.

Na kraju koncerta izvedena je uz pomoć baritona Kristijana Hilca i soprana Radoslave Vorgić Kantata za 20. nedelju nakon Presvetog Trojstva „Ich geh und suche mit Verlangen“(Ja kročim i sa žudnjom tebe tražim).

U hladnoj Katedrali Blažene djevice Marije obožavaoci Bahove muzike osetili su (otprilike) ono što je Robert Šuman rekao: „Muzika duguje

Bahu isto onoliko koliko religija svom osnivaču“.

Koncertna promocija kompakt diska „Erik Sati“porodice Bogino

Prava je retkost slušati u našem gradu kompozicij­e Francuza Erika Satija, pravog umetnika groteske, ironije, satire i persiflaže, čije je delo jedinstven­o i potpuno nekonvenci­onalno. Mada je bio prijatelj sa Debisijem bio je antiimpres­ionista darujući muzičke krokije neobičnih naslova koji su privukli i umetnički i bračni par - slavnog i velikog ruskog pijanistu Konstantin­a Boginoa i beogradsku sopranistk­inju Miomiru Vitas, koji su (uz sina Ljeva) u prvom delu programa predstavil­i odabrane stranice njegove klavirske i kamerne literature. Pritom su prikazali i svoje glumačke kvalitete - Miomira imitirajuć­i pijanca - što je Sati uobličio u „Pesmu“po narodnoj poeziji iz XVIII veka, a Bogino okrećući se publici proveravao i dugo odlagao kadencu kako je to voleo da čini i veliki Betoven i čitava plejada njegovih sledbenika. Sam Sati poigravao se svim i svačim pa i završnim (crnačkim) stavom „Cake Walk“iz čuvene Debisijeve klavirske svite „Children’s corner“(Dečji kutak).

U drugom delu slušali smo nekoliko predivnih kompozicij­a Sergeja Rahmanjino­va, nepresušno­g muzičkog pripovedač­a ruske čežnje koja se ničim ne može utoliti. Kao i sam Bogino, i on je veći deo života proveo van domovine, osećajući onu bol Crnjanskog koji je lajtmotivs­ki ponavljao u svojim delima da je onima koji su daleko od otadžbine uvek hladno oko srca. I Satija je Bogino svirao sa ličnom notom, ali Rahmanjino­va – sasvim nezaboravn­o, svim srcem, onako kako se potpuno voli i daje u prvoj ljubavi. Pamtiću dok živim njegovo uranjanje u predivni Preludijum u cis-molu (opus 3 broj 2) koji je izmamio brojne uzvike „bravo“!

Sa sinom Ljevom interpreti­rao je poznatu „Vokalizu“iz 1915. godine koja u koncentris­anom obvliku nosi sve osobenosti lirske melodike Rahmanjino­va, razvijajuć­i se u lančanom nizu, stvarajući utisak neprekinut­og toka (kome je i Vagner težio uspostavlj­ajući tzv. beskonačne melodije). Sa suprugom Miomirom Vitas izveo je pet romansi, završavaju­ći sa čudesnim, nabujalim „Prolećnim vodama“, gde se ona radosno oglasila sa: „Sve juri, svetluca i kliče - Dolazi proleće! Dolazi proleće!“, ali je njegova duša (učinilo mi se) bila bliža Bunjinovim stihovima „Tužne noći“(koju su prethodno izveli): „Noć je tužna kao moje misli... Srce je puno tuge i ljubavi...“

 ?? Baroka ?? 1ez 7rinit\ Barotue na čelu sa Predragom Gostom i ansambl /ondon +andel Pla\ers osredelili su se za muziku najvećeg genija ૅ'essot 6teian૆ je nova osera 0iroljuba Aranđelovi­ća 5asinskog
Baroka 1ez 7rinit\ Barotue na čelu sa Predragom Gostom i ansambl /ondon +andel Pla\ers osredelili su se za muziku najvećeg genija ૅ'essot 6teian૆ je nova osera 0iroljuba Aranđelovi­ća 5asinskog
 ?? ??
 ?? ?? .roz )ilharmonij­u mladih Sroģlo je na stotine instrument­a
lista oni su tu stasavali u buduće filharmoni­čare
.roz )ilharmonij­u mladih Sroģlo je na stotine instrument­a lista oni su tu stasavali u buduće filharmoni­čare
 ?? ?? , 6atija je .onstantin Bogino svirao sa ličnom notom ali 5ahmanjino­va sasvim nezaboravn­o
, 6atija je .onstantin Bogino svirao sa ličnom notom ali 5ahmanjino­va sasvim nezaboravn­o

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia