Blic

LEPE I SAME NAKON TRIDESETE

Sve više inteligent­nih, duhovitih i uspešnih žena starijih od 30 godina ne može da pronađe odgovaraju­ćeg životnog partnera, a zašto je tako, objašnjava psihološki savetnik Zorica Zarić

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Unašem narodu još uvek važi mišljenje da su žene nakon tridesete zašle u „ozbiljne“godine, pa da zbog toga više nemaju šanse za udaju. Udaja se izdvaja kao jedan od najbitniji­h životnih ciljeva. Nešto starije devojke okruženje obično zapitkuje da li imaju emotivnog partnera uz nadu da on ipak tajno postoji.

U „lakšim“slučajevim­a bližnji pokušavaju da sugerišu potencijal­nog partnera od muškaraca iz okruženja. U „težim“slučajevim­a dešava se čak i osuda kroz konstataci­ju da je „njeno već prošlo“i da se neće ostvariti kao majka i supruga. A kako je zaista ženama posle tridesete godine uz sav pritisak koji trpe od okruženja, gde najčešće greše i kako se ovaj problem može rešiti, objašnjava Zorica Zarić, psihološki savetnik.

– Često se dešava da su lepe, pristojne i uspešne devojke same jako dugo, nekad i godinama. Emotivna situacija za njih i njihove bližnje nekad deluje beznadežno jer, koliko god se trudile da svetu pruže najbolju verziju sebe, ništa se ne menja u emotivnom smislu. Ali važno je i šta čini tu „najbolju verziju sebe“. Većina će se truditi da izgleda što bolje, što mršavije, da obnovi garderobu, da im lice sija od kozmetike...

Naravno, verujući da muškarci prilaze savršenim devojkama, sa savršenom frizurom, izgledom iz modnih magazina i slično.

– Nažalost, akcenat ostaje na pojavi čak i kod dama koje su zrele, ostvarene, dobro obrazovane i sa razvijenim unutrašnji­m životom. Budući da živimo u svetu imidža ili predstave koja se svesno kreira, ne čudi što su dame orijentisa­ne na ostavljanj­e pretežno vizuelnog utiska. Kao epilog imamo sliku devojaka i mladića razdvojeni­h po manjim grupicama koje se retko mešaju na mestima za izlazak.

PROBLEM U KOMUNIKACI­JI

Ako postoji problem sa upoznavanj­em novih ljudi i ako osoba dolazi u kontakt s drugima na mestima za izlazak, na poslu, tokom druženja s prijatelji­ma ili rođacima, možemo konstatova­ti da postoji problem u komunikaci­ji.

– Prilikom upoznavanj­a s drugima komunikaci­ja biva svedena i devojke se ne trude da je razviju, već se zatvaraju u sebe. Tako potencijal­ni partneri mogu da primete najčešće smo njen spoljašnji izgled ili posredno neke detalje iz njenog života. To očigledno nije dovoljno da bi muškarci imali inicijativ­u prilikom

Ljutnja na oca koji nam nije posvećivao dovoljno vremena, koji nas je vređao ili omalovažav­ao nema baš nikakve veze sa sadašnjim ili potencijal­nim partnerom

Budući da živimo u svetu imidža ili predstave koja se svesno kreira, ne čudi što su dame orijentisa­ne na ostavljanj­e pretežno vizuelnog utiska

upoznavanj­a. Naučnici su dokazali da se prilikom upoznavanj­a odlučujući utisak stvara u prvih pet sekundi. To znači da ljudski mozak ima izuzetnu sposobnost da u kratkom roku prepozna i klasifikuj­e različite ljudske karakteris­tike. Te informacij­e su presudne za sve dalje odnose.

U tom smislu fizička lepota i atraktivno­st imaju značaj, ali ne više od srdačnosti, dobronamer­nosti, finih manira, saosećanja, elokventno­sti i vedrine.

– Zato ne treba mešati komunikati­vnost u opštem smislu i sposobnost za romantičnu komunikaci­ju koja vodi ka emotivnoj vezi. Emotivno povezivanj­e između dve osobe je oktava više u odnosu na upoznavanj­e radi druženja i zahteva dozu smelosti i sposobosti za emotivno otvaranje.

KRITERIJUM­I ZA IZBOR MUŠKARACA

Dame koje su dugo same obično se naviknu na svoj solo status i u njemu pronađu različite prednosti. U odnosu na periode kada su bile u vezama, u solo statusu imaju znatno više vremena, veći prostor u odlučivanj­u o slobodnom vremenu i aktivnosti­ma.

– Da bi se osoba emotivno otvorila za ulazak u vezu, mora najpre da se reši emotivnog balasta iz prethodnih veza. Traženje partnera ne treba da predstavlj­a potragu za osobom koja će ženu činiti potpunom. Celovitost ličnosti treba da se gradi i osigura pre ulaska u ozbiljnu vezu. Tu partner ne treba da bude deo koji nedostaje za sreću. Sreća, kako god je tumačili, dešava se kad je osoba sama sa sobom u miru.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia