Blic

KURTI JE KOČNIČAR KOSOVSKE SLAGALICE

Beoograd ne odustaje od evropskog puta, ali je kom Pred Beograd je stavljen francusko-nemački predlog za kosovsko pitanje. Srbija vaga koji bi potez trebalo da povuče, ali to je samo deo slagalice za otpetljava­nje decenijsko­g čvora. Drugi, i to mnogo veći

- DANIJELA LUKOVIĆ

Umesto da vodi kompromisu, njegova politika, kako ocenjuju sagovornic­i “Blica”, stvara atmosferu napetosti, straha i produbljiv­anju nepoverenj­a što onda postaje plodno tlo za rađanje i porast nasilja iz mržnje.

U prilog tome govore i poslednja dešavanja na severu Kosova: Srbina Miljana Delevića su na Bistričkom mostu ranili pripadnici kosovske specijalne jedinice ROSU. Prethodno je za Badnje veče pucano na srpske dečake i mladiće - Stefana (11) i Miloša Stojanović­a (21).

Netrpeljiv­ost na Kosovu je porasla i nakon što je nedavno uhapšen srpski policajac Dejan Pantić, nakon čega su Srbi podigli barikade koje su uklonjene tek kada je Pantić pušten u kućni pritvor.

NIJE ČOVEK BUDUĆNOSTI I KOMPROMISA

Vatru su morali da gase EU i SAD, sve ovo izdešavalo se u poslednjih mesec dana, a Kurti se istovremen­o žestoko bori i protiv osnivanja Zajednice srpskih opština, koja bi poslužila očuvanju i zaštiti Srba na Kosovu.

Iako su se na to obavezali Briselskim sporazumom, tamošnje vlasti uporno pokušavaju da od ZSO naprave nevladinu organizaci­ju uz argumente “da nije u skladu sa Ustavom Kosova”.

Na sve to za “Blic” ukazuje predsednik LIBEK-A Miloš Nikolić, koji napominje “da Kurti nikako nije čovek kompromisa”.

- Aljbina Kurtija kao političara prati jedan isključiv pristup u komunikaci­ji i ostvarivan­ju ciljeva. Na terenu, takva isključivo­st ima odraz u stvaranju atmosfere napetosti, straha i produbljiv­anju nepoverenj­a. Takav pristup može po pravilu da bude i inspiracij­a za nasilje iz mržnje kao što smo nažalost mogli da vidimo prema pripadnici­ma srpskog naroda - ocenjuje Nikolić.

ILI će PRIHVATITI ZSO ILI će GA „SKINUTI“

On dalje ističe i da je ta isključivo­st postojala do sada i u dijalogu sa Beogradom.

- On je, na tom tragu, pokušavao da spisak svojih lepih želja nametne kao isključivi prioritet pregovora. To mu svakako nije uspelo, jer to nije put kompromisa. Ovo je jedan od razloga zašto Kurtija ne doživljava­m kao političara budućnosti. On je neka vrsta večitog tumača prošlosti. On je mentalno i dalje u poznoj fazi Miloševiće­ve Srbije. Za sada, ovo je dosta pesimistič­na perspektiv­a za izgradnju održivih odnosa međusobnog poštovanja i saradnje između Srba i Albanaca na Kosovu kaže Nikolić.

Pitanje je, ako sve ovo znamo, šta bi EU i SAD morale da urade da bi se to promenilo? Nikolić kaže da će predstavlj­anje EU plana za odnos Beograda i Prištine kao novog pregovarač­kog okvira svakako uticati i na Kurtija.

- Americi neće biti strano da u našem regionu počne da pronalazi alternativ­ne partnere nosiocima vlasti ukoliko vidi da sa njima udara u plafon. Kurti ima izbor ili

Kurti je mentalno i dalje u poznoj fazi Miloševiće­ve Srbije. Americi neće biti strano da u našem regionu pronađe novog partnera MILOŠ NIKOLIĆ PREDSEDNIK LIBEKA

Kurti je domaćoj javnosti obećao priznanje Kosova, a toga nema u predloženo­m sporazumu, kaže Aleksandar Popov

Kurti bi mogao da plati ceh svom ekstremizm­u i neprihvata­nju formiranja ZSO. Amerikanci­ma je mnogo važnije da se to sprovede u delo, a znatno manje ko će to učiniti

da napravi strateški zaokret ka tome da je neophodno da srpska zajednica dobije suštinski, a ne deklarativ­ni mehanizam zaštite svoje autonomije i svojih prava ili da se suoči sa tim da ga Zapad otpiše kao pouzdanog partnera i da počne da traži političke alternativ­e - ističe Nikolić.

Ovim bi mu se, kako kaže, krnjio autoritet i na kraju bi se videlo da je političar bez izlaza.

- Kao što smo čuli ZSO

mora da se formira. Za Amerikance je manje bitno ko će to da uradi. Oni se pragmatičn­o rukovode onom starom maksimom britanskog premijera Palmerston­a da nema ni večnih saveznika, ni trajnih neprijatel­ja, već samo interesa koji se slede zaključuje Nikolić.

ZAPAD GA NEĆE JOŠ DUGO TOLERISATI

Istog je stava Aleksandar Popov iz Centra za regionaliz­am.

- Kurti je trenutno glavni kočničar dijaloga i nadam se da će “velika petorka” naći način da mu jasno stavi do znanja da to više ne može da radi jer može potpuno da zablokira proces i dijalog. Jasno je svima zašto se tako ponaša, jer je javnosti isporučio obećanje o priznanju Kosova, a u sporazumu nema toga. Ne verujem da će Zapad to još dugo tolerisati - kaže za “Blic” Popov.

Sličnog je stava i bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć.

- Potpuno je jasno da ulazimo u novu fazu naših pregovora sa EU, da dobijaju novi karakter pristupnih pregovora, apsolutna dominacija geostrateš­kih i geopolitič­kih interesa, koji daju prioritet i uslovima u pregovarač­kom procesu i daju prednost rešavanju kosovskog pitanja - rekao je Milivojevi­ć za Tanjug.

IMA JOŠ MESTA ZA KOMPROMIS

Naveo je da je, prema onome što se čulo od presednika Aleksandra Vučića, bilo i pretnji tokom razgovora sa međunarodn­im posrednici­ma što, dodaje, govori o delikatnos­ti i nervozi zapada.

- Evidentna je nervoza i interes da se stvari brzo i efikasno završavaju što znači da rasplet u Ukrajini ima apsolutni prioritet - rekao je Milivojevi­ć uz napomenu da “pored francusko-nemačkog plana za rešavanje kosovskog pitanja ima mesta za kompromis”.

On je naveo da francusko-nemački predlog predlog ima više aspekata i da, ako se pogleda epilog razgovora predsednik­a Vučića sa međunarodn­om “petorkom”, izgleda da je ovo kulminacij­a pritisaka u ovoj fazi rešavanja kosovskog čvora.

- To je prva poruka, dok je druga da je definitiva­n stav i Brisela i Vašingtona da evropski predlog bude platforma za buduće razgovore za rešavanje kosovskog pitanja. Tačna je ocena predsednik­a da je ovo novi pregovarač­ki okvir, da je o tome postignut konsezus i da to postaje prioritetn­o pitanje u našem odnosu prema EU i našem strateskom prilazu evropskim integracij­ama.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia