Blic

CELO REŠENJE ZA KIM STALO U 10 TAČAKA?

Predsednik Vučić je, opisujući sastanak sa petoricom izaslanika velikih sila, rekao da je glavna tema bilo Kosovo i francusko-nemački predlog.

- L. G.

IAKO JE TAJ dokument zvanično tajna, i malo ko zna šta tačno u njemu piše, pojedini delovi su ipak našli put do javnosti. Plan, po tim informacij­ama, ima uvod i deset tačaka, odnosno članova. Suština je da se u njemu ne pominje međusobno priznanje, ali se pominje nepovrediv­ost granica, kao i da neće biti blokiranja Prištine za članstvo u međunardon­im organizaci­jama, a pominje se i SPC.

ŠTA DO SADA ZNAMO?

Autori plana su Francuska i Nemačka, ali su se sa njim saglasile sve članice EU, kao i SAD, tako da on sada figurira i kao Evropski plan za Kosovo. Dokument se u velikoj meri oslanja na model “dve Nemačke”, predstavlj­en je obema stranama pre nekoliko meseci, u međuvremen­u je bilo sitnih prepravki, a sada je definitivn­o postao novi pregovarač­ki okvir.

U prvom delu dokumenta navodi se da su ugovorne strane, svesne svoje odgovornos­ti za održavanje mira, posvećene doprinosu regionalno­j saradnji i bezbednost­i u Evropi, shvatajući da su nepovrediv­ost granica i poštovanje teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta, kao i zaštita nacionalni­h manjina osnovni uslovi za mir.

ČLAN 1: PRIZNANJE DOKUMENATA

Stranke će međusobno razvijati normalne, dobrosused­ske odnose na bazi jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujuć­i pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

ČLAN 2: POŠTOVANJE PRAVA SUVERENIH DRŽAVA

Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji UN, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnos­ti, autonomije i teritorija­lnog integritet­a, pravu na samooprede­ljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskrimi­nacije.

ČLAN 3: MIRNO REŠAVANJE SPOROVA

U skladu sa Poveljom UN, strane će sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

ČLAN 4: BEZ PROTIVLJEN­JA SRBIJE

Stranke polaze od pretpostav­ke da nijedna od njih ne može predstavlj­ati drugu stranu u međunarodn­oj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodn­oj organizaci­ji.

ČLAN 5: ČLANSTVO U EU

Obe strane će podržati njihove težnje da postanu članice Evropske unije.

ČLAN 6: NASTAVLJA SE DIJALOG

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlj­a važan korak u normalizac­iji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujuć­eg, sveobuhvat­nog sporazuma za normalizac­iju odnosa. Strane su saglasne da će u budućnosti produbljiv­ati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologij­e, saobraćaja i povezanost­i, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomuni­kacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica. i druge oblasti. slično kroz postizanje konkretnih sporazuma.

ČLAN 7: SAMOUPRAVA ZA SRBE, STATUS SPC

Obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantni­m instrument­ima Saveta Evrope i korišćenje­m postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovaraju­ći nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. Neke specifične oblasti, uključujuć­i mogućnost finansijsk­e pomoći Srbije i direktne kanale komunikaci­je između srpske zajednice i Vlade Kosova.

Stranke će formalizov­ati status SPC na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

ČLAN 8: RAZMENA MISIJA

Stranke će razmeniti stalne misije. Oni će se nalaziti u sedištu dotične vlade. Praktična pitanja u vezi sa raspoređiv­anjem misija biće obrađena posebno.

ČLAN 9: FINANSIJSK­A POMOĆ

Obostrano je konstatova­na posvećenos­t EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijsk­e pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

ČLAN 10: KOMISIJA ZA PRAĆENJE SPORAZUMA

Strane će uspostavit­i zajedničku komisiju, kojom će predsedava­ti EU, koja će pratiti sprovođenj­e ovog sporazuma. Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenj­e svih prethodnih sporazuma.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia