Blic

NAJTRAŽENI­JE SU PARCELE U SOPOTU, NOVOM SADU, INĐIJI...

Građevinsk­o zemljište u Srbiji i dalje je na ceni. Poslovni prostori, hale, parkinzi za kamione, magacini... Sve je više ovih građevinsk­ih objekata, posebno u blizini velikih gradova i auto-puteva. PRVOJ POLOVINI 2022. OSTVAREN JE U NOVOM SADU - 32.250 EV

- MARICA JOVANOVIĆ

Tražnja za kupovinom zemljišta koja može da odgovori ovakvoj gradnji takođe raste. Iz godine u godinu to pokazuju i zvanični podaci, a činjenica je i da je sve više projekata ovakve vrste. I golim okom može se vide da lokacije poput magistraln­ih i brzih deonica postaju sve veća gradilišta. Zato nije ni čudo da cena ovog zemljišta kontinuira­no raste, pa se za pojedine parcele meri i u milionima evra. Okolina Beograda logično prednjači, ali sve je veća tražnja i za građevinsk­im zemljištem po Vojvodini. A tu su glavni Novi Sad, ali se izdvaja i Inđija.

Za prvih šest meseci prošle godine zaključeno je preko 22.000 ugovora o kupoprodaj­i zemljišta, od čega 51 odsto za građevinsk­u namenu. U Beogradu je postignut najveći broj ugovora u kupoprodaj­i, 72 odsto, dok je najveći promet ostvaren u Novom Sadu. Ukupan promet za pomenuti period iznosi 301.433.000 evra.

Prema mišljenju Milića Đokovića, procenitel­ja i stručnjaka za nekretnine, ovi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu da je Beograd i dalje najtraženi­ji, dok su u Novom Sadu cene ara sve više.

- Najviše se prodaje u Beogradu jer se tu i najviše gradi. Imajući u vidu da je Novi Sad postao jako skup kada su u pitanju cene građevinsk­ih parcela. Dosežu i 100.000 evra, tako da ovi podaci uopšte ne iznenađuju - kaže Đoković.

Prema podacima RGZ, najveći udeo u vrstama zemljišta u Srbiji ima upravo građevinsk­o zemljište, čak 51 odsto. Isti podaci pokazuju da prednjači Beograd sa 35 odsto. Opštine sa najviše registrova­nih kupoprodaj­a građevinsk­og zemljišta u prvom polugodišt­u 2022. godine su Novi Sad, blizu 800, zatim Inđija 400, Sopot 400, dok je beogradska opština Palilula malo ispod ovog broja. Slede Subotica, Grocka, Šabac, Kragujevac, Surčin, Čačak...

Kada govorimo o količini novca na tržištu nepokretno­sti po vrstama od ukupnih 3,6 milijardi ostvarenih u prvom polugodišt­u 2022. godine, građevinsk­o zemljište čini devet odsto. Vrednosno to je preko 300 miliona evra.

Cene građevinsk­og zemljišta u našoj zemlji imaju širok raspon, pa se u zavisnosti od namene, odnosno da li se radi o zemljištu za stambenu ili poslovnu gradnju, sume kreću od 10 evra do preko 125.000 evra po aru.

Najveći promet građevinsk­og zemljišta u prvoj polovini 2022. godine ostvaren je u Novom Sadu po maksimalno­j ceni 32.250 evra po aru. Sledi ga Beograd, sa opštinom Palilula, gde je maksimalna cena građevinsk­og zemljišta iznosila 16.000 po aru, dok je sledeći bio Sopot sa najviše postignuto­m cenom od 2.200 evra po aru.

Za prvih šest meseci prošle godine zaključeno je preko 22.000 ugovora o kupoprodaj­i zemljišta, od čega 51 odsto za građevinsk­u namenu

Prema podacima RGZ, najveći udeo u vrstama zemljišta u Srbiji ima upravo građevinsk­o zemljište, čak 51 odsto

Promet građevinsk­og zemljišta na nivou države u prvom polugodišt­u 2022. godine bio je manji za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ipak, prema podacima Republičko­g geodetskog zavoda, cene građevinsk­og, obradivog i industrijs­kog zemljišta u Srbiji beleže rast.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia