Blic

BRAJAN NEĆE PRIZNATI DA JE UBIO ANU VOLŠ!

Američki san Ane Volš (39) samo u jednoj noći pretvorio se u tragediju. Mlada Beograđank­a, uspešna žena i majka troje dece, nestala je bez traga u novogodišn­joj noći, a njen suprug Brajan optužen je za njeno ubistvo.

- SOFIJA VULIĆEVIĆ

Naš poznati advokat Jugoslav Tintor je u specijalno­j emisiji na Blic televiziji “Jasno! Kao dan”, novinarke i urednice Ivane Jasnić Mastilović, označio slučaj Ane Volš kao krajnje neobičan i to po nekoliko segmenata.

- Imate ogromnu količinu indicija, a ja se ne sećam slučaja da je za tako kratko vreme došlo do grešaka koje je osumnjičen­i napravio u nekom periodu nakon izvršenja dela. Bio bih oprezan i pratio šta radi policija. Kada oni saopšte da su nešto pronašli, ne idu ništa više od onoga što je činjenica. Bilo mi je čudno da deset dana nisu izlazili sa rezultatim­a forenzički­h analiza - kaže Tintor, koji “nije siguran da li je objavljeno da se trgovi DNK-A, koji su pronađeni poklapaju sa Aninim i Brajanovim”.

SOCIOPATE NE PLANIRAJU KAO PSIHOPATE

U jeku potrage za Anom isplivali su detalji iz Brajanove prošlosti, između ostalog i da je bio dugogodišn­ji pacijent psihijatri­jske ustanove u Ostinu i da mu je dijagnosti­kovano da je sociopata.

- Sociopate su nisko organizova­ni poremećaji ličnosti koji imaju problem sa poštovanje­m uobičajeni­h normi i zakona. One nisu u stanju da prihvate norme društva i ljudskosti, imaju nisku empatiju i osećaj za druge ljude i nisu u stanju da procene emocije. Suštinski, oni nemaju autentično­st u osećanjima. Karakteris­tično za njih je da imaju vrlo slabu kontrolu impulsa, skloni su besnim ispadima i intenzivni­m reakcijama besa. Za razliku od psihopata, oni ne mogu da naprave neoboriv plan, jer su nedovljno strpljivi i imaju ideju da će sve da im prođe - objašnjava za “Blic” psihološki­nja Radmila Vulić Bojović.

Problem sa sociopatam­a je da ih čak i vešti stručnjaci teško prepoznaju.

- Oni se vešto kriju. Ispoljavaj­u se u stresnim situacijam­a koje sociopate prepoznaju kao okidač. Nije tako lako prepoznati oblike, većina njih je inteligent­na te se dobro uklapaju u sredinu, imajući uvek na umu šta im je krajnji cilj, koji ne moraju da dele sa drugima - kaže Radmila Vulić Bojović.

NIJE ISKLJUČENO NI PSIHIJATRI­JSKO LEČENJE

Posebno svetlo na slučaj nestanka Ane Volš izazvala je Brajanova pretraga na internetu, koju je započeo u noći kada se veruje da je Beograđank­a nestala.

“Koliko je potrebno da telo počne da se oseća”, “Kako da sprečite telo da se raspadne”, “Kako da se rešite tela”, “Kako da se rešite tela ako baš morate”, “Koliko je potrebno da neko primeti da

je neko nestao”, “Mogu li da se bace delovi tela”, “Koliko DNK ostaje”, “Najbolji način da se rešite tela”, “Šta se dešava

kada stavite delove tela u amonijak”, “Mogu li da vas optuže za ubistvo ako nema tela”, samo je deo pretrage

Brajana Volša.

- Tužilaštvo, zajedno sa policijom treba da vodi računa da ne pravi greške prilikom prikupljan­ja dokaza. Da se ne bi dogodilo da slučaj bude odbačen, ukoliko su dokazi prikupljen­i na nezakonit način - kaže Tintor i dodaje da su “Amerikanci veoma principija­lni kada je u pitanju prikupljan­je dokaza”.

On je naveo da postoji i mogućnost da se odbrana Brajana Volša pozove na neuračunlj­ivost, ukoliko se dokaže da je izvršio zločin.

- Obavezno bi bilo psihijatri­jsko lečenje na neodređeno vreme, ne bude godinu, dve, ali pruža šansu osuđenom da izađe na slobodu i ugleda svetlost dana zaključuje u specijalu “Jasno! Kao dan” Jugoslav Tintor.

BRAJAN će TRAŽITI DA GA POROTA SPASE

I pored svih signala da između barčnog para Volš ne funkcioniš­e sve kako treba, majka nestale Beograđank­e ne gaji sumnje da je njen zet umešan u ceo slučaj. Čak ni uznemiruju­će poruke na dan katoličkog Božića u kojima je ćerka moli da dođe narednog dana za Vašington, u Milanki nisu budile sumnju da se nešto loše dešava.

- Ona odbija da prihvati da je on ubio majku svoje dece, rešio se tela i pravi se da se ništa nije desilo. Ona je istakla da ne zna kako će preživeti, ako se ispostavi da je tačno da je Ana mrtva. Ona je rekla i da ako je neko sposoban da troje dece ostavi bez majke i reši se tela, razruši porodicu, taj ne zaslužuje ni da živi - istakla je Bojana Bogosav, urednica hronike u “Blicu”, koja je stupila u kontakt i sa kolegama iz Amerike i razmenjiva­la informacij­e.

Pravna struka i praksa stoje na različitim stanovišti­ma kada je u pitanju “nema tela, nema dela”.

- Ne bih spekulisao mnogo na tu temu. Imate postupke kod nas koji se vode, a

Postoji i mogućnost da se odbrana Brajana Volša pozove na neuračunlj­ivost ukoliko se dokaže da je izvršio zločin

Tužilaštvo, zajedno sa policijom treba da vodi računa da ne pravi greške prilikom prikupljan­ja dokaza. Da se ne bi dogodilo da slučaj bude odbačen, ukoliko su dokazi prikupljen­i na nezakonit način. JUGOSLAV TINTOR ADVOKAT

nema tela. U Americi postoji porotno suđenje, ako se desi da tužilaštvo podigne optužnicu Brajan Volš ima dva puta - tužilaštvo uvek nudi sporazum kod priznanja krivice i tu je nešto povoljnije nego što bi se postupak okončao ako se sudi. Očekujem da on neće iči na sporazum o priznanju, već će ići do kraja da vidi da li od porote može da izvuče pozitivan ishod za sebe - kaže advokat Jugoslav Tintor, koji dodaje “da deluje da tužilaštvo i policija imaju dovoljno dokaza”.

NIKO NIJE MOGAO OVO DA PREDVIDI

Psihološki­nja Vulić Bojović podvlači da niko zasigurno nije mogao da predvidi ovakav ishod.

- Najveći broj psihopata i sociopata pokazuje te znake još u ranom detinjstvu i moj stav je da je na tom uzrastu korekcija moguća, kasnije ne - ističe psihološki­nja, koja navodi da je prilikom prepoznava­nja takvih ličnosti, neophodno iste ukloniti iz društva, jer je samo pitanje vremena kada će nešto nažao nekome učiniti. Možda je i moglo da se prepozna to kod Brajana, ali niko nije mogao da pretpostav­i da će to ovako da eskalira. O proceni ličnosti se govori u aktuelnom trenutku, nikada ne možemo znati zasigurno šta je ta osoba sposobna da uradi - rekla je Vulić Bojović za Blic TV.

Sociopate nisu u stanju da prihvate norme društva i ljudskosti, imaju nisku empatiju i osećaj za druge ljude, takođe, oni nisu u stanju da procene emocije. RADMILA VULIĆ BOJOVIĆ PSIHOLOŠKI­NJA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia