Blic

Na Kopaonik po kiseonik

Najveći planinski masiv, krov Srbije, najbolje ski-staze, lude žurke do zore, potpetice i gojzerice, snežno prostranst­vo okupano suncem.

-

Apsolutna tišina i duboki bas, porodice i oni koji tek traže svoju bolju polovinu, čizme preko kolena s visokim potpeticam­a i gojzerice, tehno i narodnjaci, cicvara i suši, prepuni kafići i gužva na stazama, jako sunce, a minus...

To su samo fragmenti onoga što vas čeka kad se popnete na skijalište kraj Raške, ali tek nakon što vam se pogled navikne na beskonačnu snežnu belinu koja se presijava pod svetlošću. Kao u bajkama, kao u crtaćima, kao u romantični­m komedijama i patetičnim pesmama, sneg posut šljokicama okružen gustim četinarski­m šumama.

Stigli ste na Kopaonik, najveći planinski masiv, kako ga zovu – krov Srbije, a pred vama je odmor koji ćete pamtiti. Svet odjednom izgleda kao najbolja slika vašeg drugara sa „Instagrama“koji pravi tako moćne fotografij­e, a sve miriše na avanturu.

Na 1.780 metara nadmorske visine smestio se turistički centar. Tu su hoteli s pet zvezdica, obične sobe, apartmani, vile, odmarališt­a... Šareno, baš kao i sve ostalo na Kopaoniku. Ulice su uvek pune, od sedam ujutru, kad prvi skijaši kreću ka žičarama, a samo sat ranije iz noćnog provoda vraćali su se oni kojima skijanje nije prva i omiljena stvar u životu. Za koju god opciju da se odlučite, niko vas neće gledati popreko,

na pravom ste mestu za provod, baš onakav kakav ste zamislili. A zimska žurka na ovoj planini traje punih pet meseci!

Skijašima je na raspolagan­ju 60 kilometara staza za alpsko i nordijsko skijanje. U redovima na žičarama su svi - oni ozbiljni skijaši, koji nemaju strah ni od dubokog snega, ali ima sasvim dovoljno mesta i za početnike, koji sa instruktor­ima pokušavaju da nauče prvo i osnovno u skijanju – kako da se zaustave.

Ako nemate opremu, možete da iznajmite sve što vam treba, a cene su više nego pristojne. Jer ko jednom stane na skije, taj užitak više ne propušta.

Na žičarama možete da vidite sve, najviše je skijaša, ali i onih bez opreme, koji su se zaputili na 2.017 metara nadmorske visine, na Pančićev vrh. Mesto s kojeg se pruža neverovata­n pogled od kojeg zastaje dah. A kad vam se disanje ustali, možete da birate. Savršen spust, koji je svaki put drugačiji, ili kuvano vino i nekoliko sati na čistom vazduhu tako blizu suncu u nekoj kafani ili kafiću na stazi. Tu je i snou-park, posebno mesto za zabavu za sve one koji vole fri stajl skijanje i dasku. Reč je o najvećem zabavnom parku te vrste u regionu. Možete i da se sankate, koristite zip lajn...

A kako vam zvuči kupanje u bazenu u kojem je temperatur­a vode 29 stepeni? A bazen je napolju i okružen snegom? Možete i to, u nekim hotelima. Dok plivate, pred vama je Dolina sportova, odakle kreću žičare, a doživljaj je neverovata­n.

I tu negde, početkom aprila, zimska priča na Kopaoniku privodi se kraju. A leto? To je posebna priča, jer ovaj nacionalni park ima još mnogo toga da ponudi. Ali o tome nekom drugom prilikom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia