Blic

I oni se pakuju za put

- Violeta Nedeljkovi­ć

Ako želite da na putovanje krenete s kućnim ljubimcem, treba da znate da će vam za to trebati malo više planiranja. Da bi to bilo lepo iskustvo i za vas i za kucu ili macu, pridržavaj­te se saveta veterinara.

SVOM KUĆNOM LJUBIMCU morate obezbediti sigurno i udobno putovanje u kome će uživati koliko i vi. A kako da to postignete, objašnjava nam dr Miloš Panjković, veterinar.

– Ukoliko ste odlučili da putujete sa svojim ljubimcem, na neke stvari morate posebno obratiti pažnju. Za početak, pre putovanja proverite da li je pas vakcinisan protiv zaraznih bolesti i da li je njegov pasoš uredno ispunjen. Ako vaš pas mora da jede specijalnu hranu ili pije lekove, obezbedite se dovoljnom količinom hrane i lekova. Nažalost, iskustva vlasnika nam pokazuju da je u manjim mestima teško doći do medicinske hrane - kaže dr Panjković.

Naravno, pre putovanja proverite da li hotel ili privatni smeštaj u koji idete prima ljubimce.

– Proverite koji su uslovi za boravak ljubimca. Neki hoteli primaju samo male rase. Informišit­e se o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu.

Ne zaboravite prvu pomoć

Pre puta spakujte sve nužno za ljubimca – osim hrane i lekova, bitno je uzeti prvu pomoć.

– Prva pomoć bi trebalo da sadrži pincetu, makaze, nekoliko zavoja i kompresa, te osnovne lekove u slučaju povraćanja i proliva, uboda insekta, upale ušiju ili očiju, antibakter­ijski prah ili sprej za rane… Zamolite veterinara da vam kompletira set prve pomoći.

Najbolja je vožnja autom

Najbolje bi bilo da na put krenete sopstvenim automobilo­m.

– Zakon propisuje da se životinja sme prevoziti u automobilu na način da njen prevoz ne uznemiruje vozača. U praksi to znači da pas mora biti na zadnjim sedištima vezan specijalni­m pojasom ili mora biti stavljena specijalna mreža između prednjih i zadnjih sedišta, ili u slučaju karavana, između teretnog i putničkog prostora. Jedna od najsigurni­jih metoda prevoza životinje jeste njen smeštaj u transporte­r, odnosno kavez. Ako koristite pojas za auto, psu se ne sme staviti ogrlica, nego isključivo grudni am, kako u slučaju naglih kočenja ne bi došlo do povrede vrata.

 ?? ??
 ?? ?? Proverite koji su uslovi za boravak ljubimca u smeštaju. Neki hoteli primaju samo male rase. Informišit­e se o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu
Proverite koji su uslovi za boravak ljubimca u smeštaju. Neki hoteli primaju samo male rase. Informišit­e se o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia