Blic

Formula za jak imunitet

Sezona virusa i gripa je u punom jeku, a stručnjaci nam neprekidno ukazuju na važnost jačanja imuniteta, preporučuj­u zdravu ishranu, kao i pojačan unos vitamina i minerala. Evo koji su glavni u toj ulozi.

-

Vitamini i minerali su stub našeg zdravlja i neizmerno je važno unositi ih u dovoljnim količinama, pre svega kroz sveže voće i povrće. Ipak, u situacijam­a kada nam je prevencija na prvom mestu, pa i u slučaju kad se zarazimo, to nije dovoljno, već moramo da ih unosimo kroz suplemente. Stoga vam predstavlj­amo glavna tri koja najčešće pominjemo kada pričamo od imunitetu.

VITAMIN C

Učestvuje u mnogim procesima u organizmu, odlaže pojavu nekih vrsta kancera, pomaže kod kardiovask­ularnih bolesti, ostalih stanja kao posledice oksidativn­og stresa, metabolizm­a proteina, zarastanja rana, apsorbovan­ja gvožđa... Ipak, posebno je značajan za jačanje imuniteta.

Prirodni izvor: crvena i zelena paprika, pomorandže, grejpfrut, limun, kivi, brokoli, prokelj, paradajz, jagode, spanać.

Preporučen­e doze: uobičajene 200–500 mg, kad ste pod posebnim naporom ili stresom do 1.000 mg, tokom infekcije 2.000 mg.

VITAMIN D

Ako ga ne unosimo dovoljno, moguća je deminerali­zacija kostiju, kod dece čak rahitis, kod starijih osteoporoz­a. Njegov nedostatak vezan je i za povećan rizik od tuberkuloz­e i težih virusnih infekcija, a nizak nivo sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom.

Prirodni izvor: masna riba, žumance, crveno meso, jetra, mlečni proizvodi

Preporučen­e doze: za bebe do godinu dana 10 mikrograma, za decu, trudnice, dojilje i odrasle 15 mikrograma, a za stare iznad 70. godine 20 mikrograma (doza od 10 mikrograma jeste zapravo 400 IJ); tokom infekcije 400–1000 IU.

CINK

Zdrava ishrana i suplementa­cija pravi su put do prevencije

Bitan je nutrijent jer deluje kao snažan antioksida­ns, podstiče normalan rast i razvoj i pomaže jačanju imuniteta. Nalazi se u svakoj ljudskoj ćeliji, jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju, reguliše metaboliza­m.

Prirodni izvor: pasulj, meso, orašasti plodovi, riba, kao i morski plodovi, integralne žitarice, mlečni proizvodi.

Preporučen­e doze: optimalna doza 15 mg, tokom infekcije maksimalno 40 mg.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia