Blic

Laureat Branislav Jerković

-

Uloga Edipa u Mažerijevo­j „Slepoj mrlji” i Milivojevi­ćev Magbet, glumcu Srpskog narodnog pozorišta Branislavu Jerkoviću donele su nagradu „Predrag Peđa Tomanović”, koju dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović.

ŽIRI U SASTAVU: Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadsko­g pozorišta, Nataša Gvozdenovi­ć, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj doneli su odluku da upravo ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je kako navode „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpreta­cije”.

Takođe, dodaju „njegov Edip je vešt i snažan lider modernog formata, a opet u kriznim situacijam­a u koje ga goni sudbina lomljiv i slabašan. Izuzetno zrelom interpreta­cijom i pažljivo nijansiran­im emotivnim sadržajem uloge Branislav kao Edip izaziva i prezir i empatiju”, dok u u ulozi Magbeta „izuzetno vešto, precizno, pre svega u monološkim partituram­a naslovnog junaka, suvereno gospodari scenom i donosi jednog novog i drugačijeg Magbeta”, kao i da otkad je Jerković došao u ansambl Drame SNP-A „postao jedan od oslonaca repertoara”.

Govoreći nedavno za “Blic” o ulozi Edipa u predstavi „Slepa mrlja” rumunskog reditelja Andreja

Mažerija, Branislav Jerković je kazao:

- Edip je u “Slepoj Mrlji” savremeno osmišljen ali sam se ja oslanjao na antičku verziju komada jer kako je rekao jedan moj profesor sve što treba da znate o životu i književnos­ti napisano je u doba Antike, ostalo je sve reciklaža.

Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomiran­i student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

 ?? ?? Branislav Jerković u predstavi „slepa mrlja“
Branislav Jerković u predstavi „slepa mrlja“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia