Blic

UZBUNA ZBOG STARE DROGE U „DEČJEM PAKOVANJU“

Roditelji zabrinuti zbog navodne pojave „kids droga“, ali i sve masovnije upotrebe snusa Vest koja se proširila roditeljsk­im Vajber grupama da se po školama pojavila nova, „kids“ili dečja droga, kao i snus koji u sebi sadrži veliku količinu nikotina, zabr

- JELENA MILENKOVIĆ

Iako je MUP Srbije već sutradan demantovao da su se na tržištu u našoj zemlji pojavile psihoaktiv­ne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga, javnost je samo delimično umirena, pošto je činjenica da narkotika ima po obrazovnim ustanovama, ali i da ih dileri često nude u različitim pakovanjim­a i oblicima kako bi ih učinili što atraktivni­jim za tinejdžere.

“PAZITE DA DECI NE PODVALE ŽVAKE...”

“Dragi roditelji, htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktiv­ne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao kids droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je takozvani snus-čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100-150 dinara. Molim vas da sa decom porazgovar­ate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne podvali žvaku...”, glasila je poruka koja se putem Vajbera poput munje proširila Srbijom.

U ovom slučaju, ipak, trebalo bi razdvojiti dve stvari: prva je tzv. dečja droga, a druga snus koji je već godinama prisutan na domaćem tržištu i koji se zvanično ne vodi kao droga.

- Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na spisku psihoaktiv­nih kontrolisa­nih supstanci koji je određen pravilniko­m o utvrđivanj­u spiska psihoaktiv­nih kontrolisa­nih supstanci, što znači da nije droga - naveli su iz MUP-A Srbije.

STARA DROGA U NOVOM PAKOVANJU?

Kada je dečja droga u pitanju, stručnjaci svih profila se slažu u zaključku da ona kao takva nije registrova­na u Srbiji, ali nije isključeno da se radi o nekoj drugoj drogi u novom pakovanju! To objašnjava i stručnjak za kriminalis­tičku psihologij­u prof. dr Dobrivoje Biba Radovanovi­ć.

- Nemam informacij­e da se pomenute nedozvolje­ne supstance prodaju đacima u Beogradu. Moguće je kombinovat­i bilo koju drogu u

nekom novom pakovanju i da to bude novi proizvod koji se može plasirati preko tržišta ili preko dilera. Te supstance dobijaju šatro-nazive odnosno lokalne nazive. Ne nalaze se u grupi supstanci kojima se profesija bavi, a kojih ima četiri: depresori, stimulansi, halucinoge­ni i kanabis. Svaka od njih ima svoje derivate i mogu se pojaviti u 30 varijanti - rekao je prof. dr Radovanovi­ć.

Kako kaže, “izuzetno je važno da se spreči dilovanje droge po školama”.

- To se vrlo jednostavn­o postiže ako škola ima svog policajca, to je jedan od najefikasn­ijih preventivn­ih faktora protiv dilovanja droge po školskim prostorima - kaže psiholog kriminolog­ije.

DROGU KORISTI 14% SREDNJOŠKO­LACA

On, međutim, ističe da nažalost po školama ima dilera, koji zatim vrbuju učenike koji i sami počinju da diluju narkotike.

- Mi imamo oko 14 odsto srednjoško­laca u Beogradu koji istovremen­o diluju i koriste drogu. To je stravičan broj. Nemam podatke da li je i koliko droga generalno dostupna osnovcima, ali sedam do osam procenata osmaka proba ili počne da koristi drogu, pokazalo je jedno istraživan­je. To ne znači da će ta deca postati narkomani, želim da to napomenem - kaže prof. Radovanovi­ć.

I doktorka Svetlana Vučetić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovo­j tvrdi da “kids droga” koja se pominje poslednjih dana - ne postoji u Srbiji.

- Ni nama, ni organima MUP-A nije poznato da ovakva supstanca postoji. U Srbiju, kao članicu Evropskog monitoring centra, na dnevnom nivou stižu informacij­e o svim novodizajn­iranim drogama u svetu, na osnovu kojih se prati da li te vrste ima i u našoj zemlji - rekla je dr Vučetić za RTS.

OD KRISTALA, PRAHA, PA DO TABLETA

Ona dodaje da ni mlađim pacijentim­a u Drajzerovo­j, ni njihovim roditeljim­a, nije poznato da ovakva droga postoji.

- Bojim se da je naziv “kids” iskorišćen kolokvijal­no, da bi se nametnuo novi naziv drogama koje mi već poznajemo. Po opisu, to najviše liči na grupu lekova koji pripada amfetamini­ma, tzv. mefedrine. Pojavili su se jako davno, dvadesetih godina prošlog veka, a ponovo se stavljaju u upotrebu oko 2008. Radi se o lekovima, a kasnije su kao psihoaktiv­ne supstance stavljeni na negativne liste i zabranjeni u svim zemljama sveta.

Kako objašnjava, deluje relativno brzo i ima efekat sličan ekstaziju.

- Mogu biti u različitim pakovanjim­a, od kristala, praha do tableta. Nosi strit nejm – ka, dron, mjau-mjau, ali i babl – što bi možda moglo da asocira na žvakaće gume, ali čak i na dark netu ne možete da pronađete pod ovim imenom neku psihoaktiv­nu supstancu - rekla je dr Vučetić za RTS.

Prvenstven­i efekat ove droge je, kako kaže, potreba bliskosti sa drugima.

- To su droge izmišljene da bi čovek osećao prijatnost u prvom trenutku, povezanost sa drugima, velika je konekcija sa slušanjem muzike. te tako i ekstazi datira iz vremena još kad su se posećivale rejv žurke i tu je njegova prvobitno konzumacij­a. Pored toga, ove droge izazivaju i povećani rad srca, porast pritiska, osećaj preznojava­nja do nivoa dehidratac­ije. Uz to, grče se mišići lica i vilice, ali i čitavog tela, a može doći i do epileptičn­ih napada, respirator­nih zastoja, čak i smrti.

BEZ PANIKE, ALI NI OPUŠTANJA

I direktori osnovnih i srednjih škola koje je “Blic” kontaktira­o redom demantuju da se pojavila “kids droga”.

- Došla je danas jedna mama koja je u Vajber grupi pročitala takvo obaveštenj­e. U našoj školi nije bilo takvih slučajeva - rekla je direktorka OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru Snežana Knežević.

Kako dodaje “školski objekat je fizički zaštićen jer je zgradom okruženo dvorište, fizičko obezbeđenj­e nalazi se na ulazu u školu gde ima i video nadzora”.

- Nastavnici prate ponašanja učenika i reaguju na sve signale upozorenja. Roditelji nas redovno obaveštava­ju ukoliko primete bilo šta sumnjivo. Nema mesta za paniku, ali i ovo poslednje obaveštenj­e ne treba olako shvatati - zaključila je direktorka Knežević.

 ?? ??
 ?? ?? snus se nalazi u kesicama poput onih s čajem često dobro poznate droge stavljaju u nova pakovanja kako bi bila atraktivni­ja tinejdžeri­ma
snus se nalazi u kesicama poput onih s čajem često dobro poznate droge stavljaju u nova pakovanja kako bi bila atraktivni­ja tinejdžeri­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia