Blic

SNUS NIJE LEGALAN, ALI NIJE NI DROGA

-

O snusu se u Srbiji uveliko priča poslednjih godina. Problem s njim je što se zvanično ne vodi kao droga, mada nije ni legalna, nije ni dozvoljen kao duvanski proizvod.

- Uprava za duvan do sada nije dobila zahtev za registraci­ju snusa kao duvanskog proizvoda. Neophodno je napraviti razliku između proizvoda koji sadrže duvan, i proizvoda koji ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin. Prisustvo nikotinski­h vrećica na tržištu dovodi do mnogih zabluda, jer se ovaj proizvod kolokvijal­no naziva snus rekli su nam iz Uprave za duvan.

Snus je u stvari bezdimni duvanski proizvod u prahu poreklom iz Švedske. - Snus se nalazi u malim kesicama, poput minijaturn­ih kesica čaja. Pakuje se u aluminijum­ske kutijice sa 10 ili 20 kesica, koje mirišu na duvan, imaju aromu eukaliptus­a ili nekog voća. One se aplikuju sa unutrašnje strane sluzokože između desni i sisaju se objašnjava doktorka Vučetić. Inače, reč je o starom proizvodu iz 18. veka.

- U Švedskoj se koristi kao duvansko sredstvo, ali je zabranjen u EU, izuzev u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj i Danskoj. Kod nas ne postoji pravna legislativ­a, niti je zabranjeno niti je dozvoljeno - kaže doktorka. Dejstvo snusa počinje brzo.

- Ono što je opasno, ova vrsta proizvoda sadrži visoku dozu nikotina, ako jedna cigareta sadrži od 0,3 do 0,5 miligrama, ove kesice sadrže oko 1,5 do tri miligrama nikotina.

To osim promene boje zuba, izaziva sve ono što se viđa kod osoba koje mnogo puše.

- Porast srčanog ritma, uzbuđenje, inicira i porast krvnog pritiska, održavanje hipertenzi­je, učestalost u izazivanju srčanog udara, čak i dijabetesa.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia