Blic

PETRIČ: FRANCUSKO-NEMAČKI PLAN NIJE KONAČNO REŠENJE

-

“Evropska unija želi uspeh po pitanju normalizac­ije odnosa Kosova i Srbije već ove godine, a to što francusko-nemački predlog ni na Kosovu ni u Srbiji nisu prihvatili sa oduševljen­jem, znači da on možda i nije tako loš”, rekao je iskusni austrijski diplomata Volfgang Petrič.

On ističe da će, ukoliko predlog bude prihvaćen, na putu ka njegovom ispunjenju biti teških etapa i za Beograd i za Prištinu. - Najvažniji primer je, da na jednoj strani, Beograd želi da Priština konačno započne sa primenom dogovora o ZSO. Ta zajednica, ili kako god je neko zvao, mora biti uspostavlj­ena, korak po korak. Na drugoj strani, Priština želi da ide u pravcu priznanja, a to neće biti moguće odmah. Važno je da u Beogradu shvate da je bitno da se za Srbe na Kosovu poboljšaju uslovi života. To bi takav sporazum doneo sa sobom i to je ključno - rekao je Petrič.

Kako je rekao, to je važan korak ka normalizac­iji, ali još uvek ne znači postizanje konačnog dogovora.

- To je predlog, a to znači da postoji konkretna ideja kako da se izađe iz situacije koja predugo traje, a u kojoj nema napretka, jer dijalog poslednjih godinu i po ili dve godine služi samo da gasi požare, ali ne uspeva da dovede do normalizac­ije odnosa. Francusko-nemački predlog ne definiše konačno rešenje, već je važan međukorak na putu ka normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine. Nema formalnog diplomatsk­og priznanja, ali prema uzoru nemačkonem­ačke saradnje, treba na pragmatiča­n način preduzeti važne korake u međusobnoj normalizac­iji odnosa”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia