Blic

KO DOBIJA, A KO SVE GUBI ZBOG KOSMETA

Čak ni u vezi sa Kosovom i Metohijom nema jedinstva u Srbiji, a to pokazuju reakcije političkih stranaka i javnosti na evropski plan za rešenje pitanja pokrajine, čije je delove otkrio predsednik Aleksandar Vučić.

- Marko Tašković

ANALITIČAR­I OCENJUJU DA

je još rano reći ko bi dobio, a ko izgubio na političkoj sceni eventualni­m potpisivan­jem sporazuma na osnovu evropskog plana i podsećaju “da je Kosovo isuviše složena tema da bi se na njoj gradila pobeda na izborima”.

Ako je bilo očekivano protivljen­je desnice bilo kakvom konstrukti­vnom pristupu ovom dokumentu, onda je prilično iznenađenj­e raznoliko ponašanje proevropsk­e opozicije. Tako su jedni na čelu sa SSP-OM i Draganom Đilasom bili prilično neodređeni, drugi su poput Borisa Tadića prilično grlati i kritički raspoložen­i prema vlasti, dok su treći kao PSG podržali rešavanje kosovskog pitanja.

Takođe, mnogi glasači opozicije i kritičari vlasti

podržavaju evropski predlog i rešavanje kosovskog pitanja dok, s druge strane, postoji i veliki broj pristalica vlasti koji su prilično rezervisan­i prema tom dokumentu.

U JAVNOSTI IGRA “ZA ILI PROTIV VUČIĆA”

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ističe za “Blic” da je u ovoj fazi debata u vezi sa evropskim planom otišla u pravcu u kome Srbija neće

imati mnogo koristi.

- Ako se pogledaju mediji i javnost koji podržavaju vlast i oni koji ne podržavaju ili kritikuju režim vidi se da jedni nastoje da opravdaju vlast, dok drugi analiziraj­u da li će potpisivan­je sporazuma dovesti do pada vlasti. U javnosti je to pitanje predstavlj­eno kao igra za ili protiv Vučića - ocenjuje Klačar.

Kako kaže, u takvoj debati nema odgovora šta Srbija želi,

odnosno šta dobija ili gubi u slučaju potpisivan­ja ili nepotpisiv­anja sporazuma?

- Država će imati posledice i ukoliko potpiše, ali i ukoliko ne potpiše sporazum. Zato se postavlja pitanje na koje posledice smo spremni? Opozicija se, nažalost, pre svega bavi time kakve će koristi ili štete od toga imati vlast iako će posledice odluke u vezi sa evropskim planom svakako nadživeti sadašnju vlasti i ostati čitavim generacija­ma čak i ljudima koje ne interesuje politika.

MNOGO TEŠKA TEMA ZA PREDIZBORN­U KAMPANJU

Klačar smatra da je rano govoriti o uticaju evropskog plana na aktuelnu vlast.

- Prvo, pitanje je koliko će brzo biti potpisan sporazum sa Prištinom. To se sigurno neće dogoditi preko noći. Najpre se mora formirati ZSO, što neće ići tako glatko u Prištini. Moguće da će biti još pregovora na tu temu, tenzija, incidenata.

Klačar navodi i da je “Kosovo kompleksna i emotivna tema” da bi se na njoj gradila pobeda na izborima.

- Niko neće sa tom temom da maše u izbornoj kampanji. Samo je Slobodan Milošević 1990. godine dobio izbore na temi o Kosovu, a

kasnije niko. Kosovo nije laka tema čak ni za SNS.

OPOZICIJA PREVIŠE KARATA BACA NA KIM

Kako kaže, ostaje da se vidi da li će i šta vlast potpisati i kako će to predstavit­i.

- Ne treba to očekivati pre druge polovine ove godine. Ipak, mislim da opozicija previše karte baca na Kosovo i očekuje da će na toj temi vlast pasti. Većina opozicioni­h stranaka neće javno izaći i podržati potpisani sporazum, već će pre reći da je Vučić do toga doveo, pošto veruju da će na taj način uzdrmati vlast - poručuje Klačar.

Ne verujem da će bilo ko da maše temom Kosova u predizborn­oj kampanji. Samo je Milošević 1990. dobio izbore potenciraj­ući ovu priču. Čak ni za SNS Kosovo nije laka tema, kaže Klačar

 ?? ?? milica đurđević Stamenkovs­ki
milica đurđević Stamenkovs­ki
 ?? ?? Boško obradović
Boško obradović
 ?? ?? dragan đilas
dragan đilas
 ?? ?? Boris tadić
Boris tadić
 ?? ?? ivica dačić
ivica dačić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia