Blic

RAT U UKRAJINI IM POSTAO POLIGON ZA TESTIRANJE ORUŽJA

Sukob Rusije i Ukrajine, koji traje već duže od 11 meseci, doneo je mogućnost Zapadu da testira razna oružja i načine njihove upotrebe.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Prošle jeseni, dok je Ukrajina vraćala velike delove svoje teritorije u seriji kontraudar­a, gađala je ruske snage artiljerij­om i raketama američke proizvodnj­e. Domaći sistem targetiran­ja koji je Ukrajina razvila na bojnom polju navodio je nešto od te artiljerij­e. Deo softvera ukrajinske proizvodnj­e pretvorio je lako dostupne tablete i pametne telefone u sofisticir­ane alatke za targetiran­je koje se sada naširoko koriste u ukrajinsko­j vojsci. Rezultat je mobilna aplikacija koja ubacuje satelitske i druge obaveštajn­e snimke u algoritme targetiran­ja u realnom vremenu, što pomaže jedinicama blizu fronta da usmere vatru na specifične mete. Pošto je to aplikacija a ne komad hardvera, lako se brzo ažurira i nadograđuj­e i dostupna je širokom spektru osoblja, piše

CNN. Američki zvaničnici upoznati sa alatkom kažu da je bila veoma efikasna u usmeravanj­u ukrajinske artiljerij­ske vatre na ruske mete. Ova aplikacija je među desetinama inovacija na bojnom tlu koje je Ukrajina osmislila tokom skoro godinu dana rata. Mali, plastični dronovi koji tiho zuje iznad glave, bacaju granate i druga ubojita sredstva na ruske trupe. Rezervne delove sada prave 3D štampači, tako da vojnici mogu da popravljaj­u tešku opremu na terenu. Tehničari su pretvorili obične pikap kamione u mobilne lansere raketa. Inženjeri su osmislili kako da zakače sofisticir­ane američke projektile na starije sovjetske avione, poput MIG29. Ukrajina je čak razvila sopstveno protivbrod­sko oružje, “neptun”, koji može da gađa rusku flotu sa oko 300 km udaljenost­i. Iako zapadni zvaničnici nemaju savršen uvid u to kako tačno funkcioniš­u prilagođen­i ukrajinski sistemi i oni i analitičar­i kažu da je Ukrajina postala prava borbena laboratori­ja za jeftina a efikasna rešenja.

- Njihove inovacije su prosto neverovatn­o impresivne – rekao je Set Džouns, direktor međunarodn­og bezbednosn­og programa Centra za strateške i međunarodn­e studije.

Rat u Ukrajini pružio je SAD i njenim saveznicim­a retku priliku da prouče kako njihovo sopstveno oružje radi u uslovima intenzivne upotrebe - i koju municiju obe strane koriste da bi pobedile. Američki vojni zvaničnici takođe su pratili sa koliko je uspeha Rusija koristila jeftine, potrošne iranske dronove koji eksplodira­ju pri udaru, a koji su korišćeni da unište ukrajinsku električnu mrežu.

- Ukrajina je apsolutno laboratori­ja za oružje u svakom smislu, jer ništa od ove opreme nikad stvarno nije korišćeno u ratu između dve industrijs­ki razvijene nacije. Ovo je testiranje bitke u stvarnom svetu – rekao je izvor blizak zapadnim obaveštajn­im službama.

Za američku vojsku, rat u Ukrajini je neverovata­n izvor podataka o korisnosti sopstvenih sistema. Ispostavil­o se da su neki sistemi dati Ukrajincim­a – poput dronova “svičblejd 300” i projektila dizajniran­og da gađa neprijatel­jske radarske sistema – manje efikasni na bojnom tlu od očekivanog. Ali, lagani višecevni raketni bacač M142 američke proizvodnj­e, HIMARS, bio je ključan za uspeh Ukrajine. Kako je Kijev iskoristio svoje ograničene zalihe HIMARS-A da udari na ruske komandne položaje, štabove i skladišta snabdevanj­a biće predmet proučavanj­a vojnih lidera godinama, rekao je CNN-U jedan zvaničnik odbrane. Drugi ključni uvid vezan je za haubicu M777, moćnu artiljerij­u koja je bila kritičan deo ukrajinski­h snaga na frontu. Ova artiljerij­a postaje manje precizna ako se ispali previše granata u kratkom vremenskom periodu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia