Blic

UBISTVO NA ŠINAMA POSLE KOJEG JE POČEO KRVAVI PIR...

Danas se navršava šest godina od ubistva Vlastimira Miloševića za koje su bili osumnjičen­i Velja Nevolja i Marko Mesar Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe jednog od najozlogla­šenijih kriminalni­h klanova na ovim prostorima, prvi put su s lisicama na ruk

- DIJANA BOGOSAV

Dokazi koji su Belivuka i Miljkovića strpali iza rešetaka, naprasno su nestali tokom suđenja za ubistvo koje se dogodilo na današnji dan pre tačno šest godina.

Tog 30. januara malo pre sedam sati, Vlasta je izašao iz svog stana ne bi li zagrejao automobil kojim je planirao da dete odvede u školu. Srećom, iz zgrade je izašao sam ne znajući da ga tu čeka ubica. Prvi metak teško je ranio Miloševića, koji je pokušao da beži, međutim ubica ga je izrešetao sa deset hitaca.

Njegova majka i supruga brzo su došle na lice mesta, gde ih je sačekao stravičan prizor Milošević je bio mrtav.

Borba za prevlast u poslovima obezbeđenj­a beogradski­h splavova i kafana, kako se tada sumnjalo, bila je motiv surove likvidacij­e ubistva Vlastimira Miloševića. Predistori­ja sukoba Veljka Belivuka, čoveka koji je svoje kriminalne radnje krio iza navijačke grupe “Principi”, i Belivukove desne ruke Marka Miljkovića i Miloševića otkriva mnogo o motivu ubistva.

SUKOB SA BELIVUKOM NA SPLAVU

Miloševiće­v sukob sa Belivukom i Miljkoviće­m počeo je na jednom od splavova.

- Nakon što je oteran sa splava, Milošević je uporno tražio priliku da se raspravi sa Belivukom. Tako je jedne noći sa grupom od dvadesetak momaka došao na splav kako bi izazvao Velju na fizički obračun. Na splavu ga nije našao, ali je zato Belivuk zajedno sa prijatelji­ma krenuo da ga provocira po gradu kako je kukavica i kako nije smeo sam da dođe da raspravi stvari - ispričao je tada izvor “Blica”.

Karatista je 2007. i 2008. obezbeđiva­o splav “Fristajler”, nakon čega je otvorio svoju firmu za obezbeđiva­nje klubova. Kako je u svom svedočenju ispričala Miloševiće­va supruga Violeta, Vlastimir je tri godine pre ubistva na šinama pretučen kada je otišao na “Fristajler”. Njega je, prema ovom iskazu, pretuklo petnaestak ljudi.

Supruga ubijenog Miloševića otkrila je tokom svedočenja da su Marko Miljković i Milošević bili kumovi, a da su se posvađali jer je Milošević, koji se tada bavio obezbeđenj­em klubova, otkrio da ga Miljković potkrada.

Prvi metak teško je ranio Miloševića, koji je pokušao da beži, međutim nije u tome uspeo, ubica ga je sustigao i izrešetao sa deset hitaca

KUM MILJKOVIĆ PUCAO U NJEGA?

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva, optuženi Miljković, Belivuk i Kojić su od oktobra 2016. do dana ubistva kupili automobil “mazda” bez registraci­je, dovezli ga do Beograda, čuvali na nepoznatom mestu i na njega postavili ukradene tablice sa vozila “škoda”. Time su, kako se navodi u optužnici, pomogli N. N. licu, koje je auto koristilo prilikom ubistva Miloševića.

“Mazdu” su, kako se sumnja, kobnog dana prevezli u Đušinu ulicu, u neposredno­j blizini ulaza u zgradu u kojoj je živeo Milošević i tu su čekali ubicu, koji je Miloševića dočekao u ulazu te zgrade. Ubica je u Miloševića ispalio 10 metaka iz „škorpiona“sa prigušivač­em, ali je ovaj uspeo da istrči iz zgrade na ulicu. Nakon što je ubica došao do Đušine ulice, gde su ga čekali pomagači, oni su se odvezli do Danteove ulice u kojoj su dan kasnije, oko 20 časova, zapalili vozilo.

Milošević se borio za svoj život. Teško ranjen trčao je preko ulice, međutim, usled gubitka krvi, malaksao, pao je na trotoar pokraj tramvajski­h šina, nakon čega mu je napadač prišao i ispalio u glavu još šest hitaca.

Snimci video-nadzora kojih u Ulici 27. marta ima mnoštvo, policiji pak nisu bili od velike pomoći jer je ubica nosio kapuljaču. Međutim, ni to Belivuka i Miljkovića nije odvelo iza rešetaka već DNK tragovi koje su, kako je tada dokazano, ostavili na licu mesta. Prema rečima svedoka koji se našao u neposredno­j blizini pucnjave, opis napadača odgovarao je navodno Marku Miljkoviću inače Vlastinom kumu.

DNK VELJE NEVOLJE NA AUTOMOBILU

Optužnica je potvrđena u oktobru 2017. godine, pripremno ročište održano je u novembru, dok je glavni pretres bio zakazan za januar 2018. Tokom jednog ročišta sudska veštakinja Milica Keckarević Marković na suđenju je najpre rekla da su tragovi nesumnjivo tačni. Ona je tada tvrdila da je na čaurama na mestu zločina nađen trag nepoznate muške osobe, a da je DNK Velje Nevolje bio na bravi gepeka “mazde”.

U njenom konačnom izveštaju, međutim, ne spominje se da je genetski materijal Belivuka nađen i na kapiji zgrade u kojoj je stanovao Milošević, iako je to pisalo u krivičnoj prijavi dostavljen­oj tužilaštvu. Posle dugog ispitivanj­a ona je priznala da je “reč o grešci u komunikaci­ji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka”.

Iz njenog svedočenja otkriveno je i da neki od prikupljen­ih dokaza nisu mogli da budu korišćeni na sudu pošto ih je, navodno, kontaminir­ao policajac tokom uviđaja. Branioci su, naravno, prigrabili priliku da dodatno ospore već poljuljane dokaze.

HRKALOVIĆE­VA NAVODNO KRILA DOKAZE

Tokom svedočenja kriminalno­j grupi Veljka Belivuka, koje je u toku, Srđan Lalić, svedok-okrivljeni, govorio je, između ostalog, i o ubistvu Miloševića. Prema njegovim rečima, par dana pre ubistva zajedno sa Miljkoviće­m i Belivukom postavio je na Miloševiće­v automobil GPS uređaj, kao i kabl za nadzor u blizini njegove zgrade. On je pojasnio da mu oni tada nisu rekli da će Milošević biti likvidiran.

Zbog slučaja “ubistva na šinama” Dijana Hrkalović je optužena da je, kako se sumnja, iskoristil­a svoj položaj sekretara Uprave kriminalis­tičke policije, a kasnije i, kako se sumnja, položaj državnog sekretara MUP-A kada je izdala nezakonite naloge Dejanu Milenković­u, načelniku Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalis­tičke policije (UKP) da, kako se navodi u optužnici, ne dostavlja izveštaj i prikupljen­i dokazni materijal iz mobilnih telefona i SIM kartica oduzetih od Veljka Belivuka i drugih osumnjičen­ih za ubistvo Vlastimira Miloševića.

Kako se sumnja, umesto da materijal bude predat sudiji i tužiocu, Hrkaloviće­va je navodno naložila da se prikupljen­i dokazi predaju njoj. Tako je i bilo, dokazi su bili zaključani u fioci više od godinu dana, uprkos tome što su traženi iz Suda i Tužilaštva.

Prema rečima svedoka, opis napadača odgovarao je navodno Marku Miljkoviću, inače Vlastinom kumu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? milošević je imao firmu za obezbeđiva­nje klubova
milošević je imao firmu za obezbeđiva­nje klubova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia