Blic

NEKAD RADNIČKE,A SADA OPŠTINE S PENZIONERI­MA

Rakovica jedna od samouprava s više starih nego zaposlenih U Srbiji trenutno živi 1.647.909 penzionera i 2.766.034 radnika, a čak 30 gradova i opština u našoj zemlji ima alarmantni bilans sa više penzionera nego radnika!

- EKIPA “BLICA”

Među njima su i dve beogradske opštine, Barajevo i Rakovica, koja je pre četiri-pet decenija važila za radnički kraj sa najviše fabrika i radnika. Međutim, IMR, “21. maj”, “Rekord”..., u kojima je prema dostupnim podacima radilo čak 25.000 ljudi, otišle su u istoriju, pa u Rakovici trenutno živi 25.527 penzionera i 21.016 radnika.

Statistika pokazuje da u Srbiji za jednog penzionera radi 1,68 radnika, a optimalni odnos trebalo bi da bude jedan penzioner na četiri zaposlena. Više penzionera nego radnika je pre svega u nerazvijen­im krajevima - Boljevcu, Knjaževcu, Kniću, Merošini, Doljevcu, Aleksincu, Beloj Palanci, Žagubici, Žitorađi, Priboju, Novoj Varoši, Rekovcu, ali i gradu Zaječaru, te u vojvođansk­im opštinama Sečanj, Novi Kneževac, Čoka, Titel, Sremski Karlovci, Opovo i Mali Iđoš.

Kako je preneo “Juronjuz Srbija”, šezdesetih godina prošlog veka opština Svrljig imala je 30.000 stanovnika, a danas tek oko 11.000, što je i 3.000 manje u odnosu na prošli popis. U ovoj opštini je oko 4.101 penzionera i oko 2.985 radnika.

- Devedeseti­h godina, kad je Svrljig bio u punom zamahu, kad je radila industrija, bio izvoz, bilo je 6.000 zaposenih, a 5.000 radno sposobnih stanovnika. Hiljadu

ljudi je dolazilo iz Niša, Knjaževca da se uposli ovde - rekao je za “Juronjuz” Vlada Krstić, iz opštinske uprave Svrljig.

Danas, kako kaže, nemaju gde da dođu, jer su skoro sve velike fabrike zatvorene. Zato je sve više mladih koji odlaze. Meštani kažu da najviše mladih odlazi za Niš, ali da u poslednje vreme sve više idu u veće centre ili u inostranst­vo. Meštani koji su zaposleni u Svrljigu, uglavnom rade za minimalac. S druge strane, oni koji nude posao kažu da sve teže nalaze radnike.

- Trebalo bi i država da ima sluha za jug i istok Srbije, jer definitivn­o bez pomoći države nećemo moći da zadržimo makar ove ljude koji su ovde. Ravnomerni regionalni razvoj bi bio neko rešenje ovog problema. I, naravno, decentrali­zacija smatra Tatjana Lazarević, zamenica predsednik­a Opštine Svrljig.

Prosek od 1,7 zaposlenih na jednog penzionera čak je i dobar kakav je bio. Naime, sada smo se vratili na nivoi iz 2009. godine, dok smo od 2013. do 2016. imali situaciju u kojoj je između 1,2 i 1,4 zaposlenih izdržavalo jednog penzionera.

Dodatni problem je što svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, a ukoliko se nastavi trend migracija i niske stope nataliteta, u sve više opština više ljudi

Više penzionera nego radnika je pre svega u nerazvijen­im krajevima - Boljevcu, Knjaževcu, Kniću, Merošini, Doljevcu, Aleksincu, Beloj Palanci, Žagubici, Žitorađi, Priboju, Novoj Varoši, Rekovcu...

će stajati u redu za penziju nego za platu.

- Do pogoršanja odnosa između penzionera i radnika dolazi pre svega zbog demografsk­ih trendova, koji su prisutni i u Srbiji i u Evropi. Mi smo 1960. godine imali 10 mladih osoba na jednu osobu stariju od 65 godina, a sada smo to spustili, na poslednjem popisu na tri prema jedan, a 2050. godine će to biti dva prema jedan - naveo je nedavno član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmak­ov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia