Blic

NOLE BROJ 1

Naš teniser je posle šest meseci ponovo na tronu, gde će danas da započne 374. nedelju.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novak Đoković se nije samo izjednačio po broju grend slem titula sa Rafom Nadalom, već se trijumfom u Melburnu vratio na prvo mesto ATP liste. Šampion će danas započeti rekordnu 374. nedelju na vrhu i smanjiće raziku u odnosu na Štefi Graf. Nemica je najuspešni­ja u svetu tenisa po broju nedelja provedenih na 1. mestu sa 377 nedelja.

Naš teniser, kao što znate, 2022. nije igrao na Australija­n openu, tako da je sada za sedam pobeda dobio 2.000 bodova. On sada ima 7.070 bodova, dovoljno da sa trona, koji mu je prošle sezone otet, skloni Karlosa Alkarasa. Mladi Španac zbog povrede nije igrao na prvom velikom turniru u godini i platio je visoku cenu.

Isto može da se kaže i za Nadala, šampiona iz 2022, koji je sa druge pao na šestu poziciju. Strmoglav pad doživeo je i Danil Medvedev, finalista iz prethodne godine. Rus je ispao iz top 10 i sada je 12 na svetu.

Đoković u 2022. nije igrao na dva grend slema, Australija­n openu i US Openu, kao i na četiri mastersa (Indijan Vels, Majami, Sinsinati i Montreal). Važno je da podsetimo i da za slavlje u Vimbldonu nije nagrađen nakon što su organizato­ri odlučili da se ne dobijaju bodovi.

I, pored svega, Srbin je uspeo da ostane među deset najboljih, iako je u novembru pao čak na osmu poziciju, bez obzira što je redom osvajao turnir za turnirom - podizao je pehare u Vimbldonu, Tel Avivu, Astani i Torinu.

Novak je dosta radio da bi se vratio, ali moraće još više da radi da bi ostao na vrhu. Ako ne bude igrao u Indijan Velsu i Majamiju, to znači da će o prvom mestu da odlučuju Alkaras, Cicipas i Rud, koji će imati brojne prilike da osvajaju

bodove. Ako pogledamo rezultate iz 2022, u najboljoj situaciji je Grk koji će morati da se brzo oporavi od poraza u Melburnu. Cicipas je, pored dva mastersa u SAD, prijavljen i za takmičenje u Roterdamu, Marseju i Akapulku. Prethodne godine na tih pet turnira uzeo je ukupno 660 bodova od maksimalni­h 3.250. Posebno je loš bio u Indijan Velsu, gde je ispao u 3. kolu, dok je u Majamiju poražen u osmini finala. Alkaras, s druge strane, brani 1.860 bodova, a pitanje je i da li će 19-godišnji Španac odmah da upali motore posle dugačke pauze.

Jasno je da se Đoković neće pitati sve do aprila i prelaska na sporiju podlogu, međutim može da se dogodi da ostane prvi u narednih četiri-pet nedelja. Na primer, Cicipas i da osvoji Roterdam, Marsej i Akapulko, može da uz svoje ima dopiše najviše 725 bodova, što neće biti dovoljno da se stigne i prestigne Novak, koji u Dubaiju može do novih 410 bodova.

Đoković bi u februaru trebalo da igra samo u Dubaiju, ali ima dovoljnu bodovnu prednost da bar još četiripet nedelja zadrži prvo mesto na ATP listi

 ?? ?? đoković je znao da proslavi jubilarni deseti trijumf na australija­n openu, ali i povratak na prvo mesto atp liste
đoković je znao da proslavi jubilarni deseti trijumf na australija­n openu, ali i povratak na prvo mesto atp liste

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia