Blic

TREBA LI VEROVATI MILANOVIĆU ČAK I KAD DAROVE NOSI

Hrvatski predsednik posle bombastičn­e izjave o otimanju Kosova u centru pažnje u regionu, pa i šire Ako nešto zna predsednik Hrvatske Zoran Milanović, to je da izazove pažnju javnosti bombastičn­im izjavama. Može se reći da mu je to uža specijalno­st. U tom

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ali nekad mu se, svesno ili nesvesno, omakne da kaže nešto što godi našim ušima. Poslednji put u ponedeljak kada je izjavio da su “Hrvatska i međunarodn­a zajednica oteli Kosovo Srbiji”.

- Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodn­a zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcij­a. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta

- rekao je Milanović.

Tom izjavom hrvatski predsednik zavredeo je pohvale u srpskoj javnosti, pa je čak i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio da je “istina sve što je rekao Milanović”. S druge strane, Milanović je naišao na osudu i žestoke kritike, pre svega u Hrvatskoj i na Kosovu.

Ipak, pre nego što iko pomisli da je predsednik Hrvatske na strani Srbije treba se podsetiti dugačkog spiska njegovih izjava o našoj zemlji u kojima je uglavnom podsticao negativne emocije.

Pa krenimo redom, hronološki.

“ŠARAJ MALO, BRATE”

Nesuvislim, gotovo prostačkim rečnikom Milanović je skrenuo pažnju na sebe još 2015. godine kada je u vreme migrantske krize kao tadašnji premijer Hrvatske zatvorio granične prelaze sa Srbijom za teretna vozila.

- Šteta zbog zatvaranja Bajakova je veća za srpsku privredu nego za Hrvatsku. Nije to dobro, ali nismo mi budale, vidite šta rade. Zemlje koje su najmanje ugrožene, kao Mađarska, izvode šou. Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: “Šaraj malo, brate. Šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju” - rekao je Milanović, parafrazir­ajući vic sa rasističko­m konotacijo­m o položaju crnaca u Južnoafrič­koj Republici u vreme aparthejda.

U to vreme počeo je svako malo da šalje uvrede na račun Srbije, ali i pretnje.

- Naša politika o Srbima u Hrvatskoj je da su to naši građani i pokušavamo ih što više obgrliti, ali vlada u Beogradu je beogradska čaršija, ponašaju se bahato.

Vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je komplikova­nija... I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelj­e po Kosovu. To je nešto čime se normalna država ne bavi, ali bude li potrebno, i to ćemo napraviti, ne samo blokirati.

“ŠAKA JADA, A ŽELE DA BUDU GOSPODARI BALKANA”

A zatim je na sastanku sa hrvatskim branitelji­ma nastavio da vređa našu zemlju.

- Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save, bili bi optuženi... Mi tim ljudima gledamo kroz prste, da, i to je granica tolerancij­e, granica do koje sam se spreman praviti blesav, nemoj me terati više od toga. Nažalost, to je šaka jada koja već više od 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku... Nema ih deset miliona, a oni bi želeli biti gospodari celog Balkana dodao je Milanović.

S druge strane, Milanović je znao da se i uvredi na izjave srpskih zvaničnika. Tako su ga pogodile Dačićeve reči da “Hrvatska nije u stanju da zaštiti 10 ćiriličnih tabli u Vukovaru”.

- Ljudski mi smeta ta izjava. To je ružno. S jedne strane te udaraju ekstremist­i u Hrvatskoj koji ne mogu da pojme politiku bez konflikta i mržnje, a vidim da i s druge strane Dunava nema razumevanj­a problema. Ne radi se tu o deset ploča, nego nekoliko stotina koje smo potpuno zaštitili, ali ne mi i policija nego i građani. I to je hrvatski ponos - poručio je Milanović u vreme premijersk­og mandata.

NE ZNA SE DA LI NAS JE NAPADAO ILI BRANIO

Kada je 2020. postao predsednik Hrvatske, Milanović je nastavio u sličnom maniru da se ponaša prema Srbiji, s tim što je imao i izjave iz rubrike “šta je autor želeo da kaže”. Recimo, pamte se njegove reči o genocidu na osnovu kojih nije baš najjasnije da li je branio ili napadao Srbe i Srbiju.

Tako je krajem 2021. na pitanje novinara da li je za njega zločin u Srebrenici genocid, odgovorio:

- Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativizi­ranje - rekao je Milanović.

Nekoliko dan pre toga, Milanović je rekao kako postoje “različite vrste genocida”.

- To je moj stav generalno, međutim postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista.

“SRBI SU PUNI ŠARMA, TALENTA, PA I AUTODESTRU­KCIJE”

Nakon aprilskih izbora u Srbiji, Milanović je čestitao Aleksandru Vučiću na pobedi i potom se osvrnuo na činjenicu da naša država u jeku rata u Ukrajini nije uvela sankcije Rusiji.

- Srbija se mora opredeliti i odlučiti da li je za Zapad. Ona je geografski zapad, a šta je u smislu političke geografije, to moraju odlučiti. Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestru­kcije… Ja želim preko Dunava i kroz Srem da imam normalne susede, ljude koji se neće razmetati da su kupili neke polovne avione i nadmetati se sa Hrvatskom ko je jači - rekao je Milanović.

Potom je pokušao da “ispegla” svoje ranije izjave o Srbiji kao “šaci jada”.

- Srbija nije beda ili šaka jada, ali neke pojave jesu. Beda je frustracij­a kad ne napreduješ tempom kojim su tvoji građani i društvo sposobni, a Srbija jeste i Hrvatska jeste, još više - istakao je Milanović.

KIŠIČEK: VEOMA MALO RAZMIŠLJA PRE NEGO ŠTO NEŠTO KAŽE

Posle svega, ostaje pitanje kako shvatiti Zorana Milanovića? Da li njegove izjave uzimati zdravo za gotovo ili ih ignorisati. Da li je u pitanju klasična manipulaci­ja ili predsednik Hrvatske samo ne razmišlja o onome što izgovara?

Profesorka na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu Gabrijela Kišiček smatra da je najveći problem u Milanoviće­vom izboru termina. Prema njenim rečima, Milanović je komunikaci­jski vešt, ali nekad se, dodaje, čini da mu je ta veština više teret jer “ostavlja utisak da vrlo malo promišlja pre nego što javno nastupi”. Pa i ovo sa Kosovom.

- Možda ta tema nije osetljiva za predsednik­a, ali bum koji je izazvao u javnosti u okolnim državama pokazuje da je to jedna tema kojoj treba pristupiti vrlo oprezno i diplomatsk­i. Nije svejedno hoćete li reći da je nešto oteto, izuzeto ili anektirano...”, rekla je Kišiček, koja smatra da Milanović tome pridaje vrlo malo pažnje.

MILIVOJEVI­Ć: REKAO NOTORNU ISTINU I POVUKAO NOGU

Bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć ističe za “Blic” da je poslednja izjava Milanovića bila politička, bez obzira na njegovu kontroverz­nu ličnost.

- Milanović je to izgovorio kao predsednik države koja je naš sused i članica Evropske unije i NATO. U tom smislu to je politička izjava pogotovo što je data u kontekstu koji je više nego aktuelan zbog rata u Ukrajini i nerešenog kosovskog pitanja. Ne treba smetnuti s uma da je Milanović to izjavio na ispraćaju hrvatskih vojnika u Litvaniju, gde će učestvovat­i u NATO aktivnosti­ma - ocenjuje Milivojevi­ć.

On primećuje da je Milanović prvi u regionu rekao “notornu istinu i povukao nogu”.

- Vidimo i da druge zemlje članice EU koje su priznale nezavisnos­t Kosova polako shvataju svu kompleksno­st kosovskog pitanja. Pre svega, mislim na Mađarsku. Sve to ukazuje da pokušaji Zapada da se brzo reši kosovsko pitanje, prizna takozvana nezavisnos­t, realno i nisu baš toliko na zdravim nogama - poručuje Milivojevi­ć.

Milanoviće­va izjava o otimanju Kosova je bila politička bez obzira na njegovu kontroverz­nu ličnost, smatra Zoran Milivojevi­ć

 ?? ??
 ?? ?? Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u više navrata zbog svojih izjava, uglavnom o Rusiji, kritikovan u domovini, ali i u Evropskoj uniji
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u više navrata zbog svojih izjava, uglavnom o Rusiji, kritikovan u domovini, ali i u Evropskoj uniji
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia