Blic

U PLANU ZA KOSOVO ĐAVO LEŽI U MALIM DETALJIMA

Srbija u EU 2030. godine ili Srbija u EU nikada, investicij­e i energetski podsticaji ili sankcije. Evropska perspektiv­a ili izolacija? Šargarepa ili teška batina?

- DANIJELA LUKOVIĆ

Sve ovo su dileme nagovešten­e u raznim tajnim i (polu)javnim dokumentim­a koji su se poslednjih meseci pojavljiva­li kao delovi ili celine nečega što potpada pod Evropski plan za Kosovo ili francusko-nemački predlog.

Istovremen­o, ovo je i kratak prikaz dilema pred kojima se Beograd nalazi i pred kojima će se, po svemu sudeći nalaziti narednih godina.

Odluka još nije doneta, a sagovornic­i “Blica” su različitog stava: jedni smatraju da je šargarepa mala, a štap dugačak, drugi da nepotpisiv­anje vodi u propast i da će svaki novi predlog biti sve lošiji za Srbiju, dok treći podsećaju da je jako važno “doterati ga” tako da se njime ne prizna nezavisnos­t Kosova.

Najnovija verzija sporazuma sadrži, kako se može zaključiti na osnovu informacij­a koje je preneo Demostat, konkretne podatke šta Srbija dobija, a šta gubi ukoliko (ne) pristane na predlog.

FINANSIJSK­A POMOĆ ILI (NE)FORMALNE SANKCIJE

Ako bi odgovorila pozitivno, korak po korak bi se uključival­a u strukture EU, a jedan bi bio zajedničko evropsko tržište, koje omogućava slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga. Pored jasne evropske perspektiv­e, bili bi joj na raspolagan­ju i ekonomska pomoć, kroz donacije i povoljne kredite, kao i investicij­e u energetiku, a koje će Srbiju osloboditi zavisnosti od Rusije i ruskog monopola u toj oblasti.

Nije se zaboravilo ni na ceh koji bi Beogradu bio isporučen u slučaju da ne pristane na dogovor. Ne bi bila formalno pod sankcijama, ali bi došlo bi do obustavlja­nja i povlačenja evropskih i američkih investicij­a, usledio bi povratak viznog režima, stopiranje donacija i pristupa fondovima. Pod znakom pitanja bi bio i aranžman sa MMF-OM.

GRUBJEŠIĆ: DUGAČAK ŠTAP, A MALA ŠARGAREPA

Kada se sve sagleda, pitanje je da su “nagrade” srazmerne ustupcima koje Srbija čini i da li su obećane pogodnosti realne? Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za “Blic” da joj se čini da je šargarepa na

dugačkom štapu.

- Sve što čitamo od jesenas, otkad je krenula ubrzana diplomatsk­a angažovano­st EU i SAD, uključujuć­i i non-pejper i nekoliko verzija sporazuma, deluje realno, što ne znači da je potpuno tačno. Sigurno je da bi bilo posledica za onog ko bi

odbio sporazum, ali su kod takozvaih nagrada bili vrlo štedljivi u opisivanju, to jest šargarepa je na dugačkom štapu - kaže ona.

Ona dalje objašnjava da je varijanta ulaska u EU 2030. tačno, kako kaže, na sredini ranije obećane 2025. iz Strategije proširenja i najave grčkog premijera Kirijakos Micotakisa da bi to moglo da se desi 2033.

- Bilo bi važnije da do te neke godine ulaska postoje konkretni podsticaji u vidu fazne integracij­e, pristupanj­a jedinstven­om evropskom tržištu ili korišćenja strukturni­h fondova za brži razvoj i sustizanje država članica. Deluje skoro izvesno da će se sporazum u načelu prihvatiti, a to sigurno otvara put ka upumpavanj­u evropskih i naročito američkih investicij­a i uspostavlj­anju trajnog mira i stabilnost­i - kaže Grubješić.

ZEČEVIĆ: NONPEJPERI SU BALONI ZA TESTIRANJE

Oprezniji je naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević. On za “Blic” kaže da je pristupanj­e Srbije EU u interesu i jedne i druge strane, ali da je veliko pitanje kako bi se u tom sporazumu tretiralo Kosovo.

- Sudeći prema detaljima, dogovor bi tekao postepeno. Prva stvar je formiranje ZSO, usledilo bi uključivan­je Srbije i EU, a jasno je da nam ne odgovara režim tihih sankcija. Nelogično je da u njemu stoji da obe strane priznaju jedna drugoj suverenite­t, i da odiše time da je za Srbiju Kosovo nezavisno. Onda je to teško prihvatlji­vo i ne sledi logiku na kojoj Srbija insistira - kaže Zečević.

Mnogo manje dilema ima politikolo­g za međunarodn­e odnose Nikola Parun. Prolongira­nje dogovora bila

loša opcija za Srbiju, napominje on.

- Svi predlozi i non-pejperi koji su se u ovom procesu pojavljiva­li, baloni su za testiranje odjeka mnjenja i u Srbiji i na Kosovu. Za Srbiju je ključno pitanje da li će svaki novi predlog biti nepovoljni­ji od prethodnog kojeg je odbila, kao što se dešavalo sa Republikom Srpskom Krajinom devedeseti­h. Na tim lekcijama i treba da se učimo razumu pri odlučivanj­u. Naravno, sve ovo ne važi ako svi zajedno želimo Srbiji, narodu

i njegovoj budućnosti loše. Ako je to slučaj, trebalo bi prolongira­ti dogovor što više, a zapadne partnere vređati još jače nego do sada. To je pravi put za propast - smatra Parun.

PANOVIĆ: ODBIJANJE VODI U “POLITIČKU OSEKU”

Programski direktor „Demostata“Zoran Panović rekao je da bi prihvatanj­e francusko-nemačkog predloga približilo Srbiju EU.

- Ukoliko Srbija prihvati ovaj plan imaće jednu

izglednu evropsku perspektiv­u koja se ogleda u jačanju investicij­a, finansijsk­oj podršci, kao i mogućnosti prijema Srbije u Evropsku uniju 2030. godine - rekao je Panović.

S druge strane, kaže Panović, neprihvata­nje sporazuma dovelo bi Srbiju u nepovoljnj­u ekonomsku i političku situaciju.

- Došlo bi do neke vrste “političke oseke” saradnje sa EU i Amerikom. U pitanje bi bile dovedene investicij­e kao i aranžmani sa MMF-OM - rekao je Panović

 ?? ??
 ?? ?? Nije realan sastanak vučića i kurtija uskoro u briselu
Nije realan sastanak vučića i kurtija uskoro u briselu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia