Blic

KO će PRVI POSLATI AVIONE UKRAJINI

Nemačka i SAD kažu da neće, Francuska i Poljska imaju drugačije namere Nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden su jasno poručili da Berlin i Vašington neće obezbediti borbene avione za podršku ukrajinski­m ratnim naporima samo nekoliko

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Šolc je rekao da je fokusiran na isporuku obećanih tenkova. - Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo savetovati da ne ulazite u stalni rat nadmetanja kada su u pitanju sistemi naoružanja - rekao je.

Kancelar je takođe rekao da debata o borbenim avionima “izgleda neozbiljna” kada je zemlja tek u sredu odlučila da pošalje 80 tenkova “leopard 2” u Ukrajinu. Takođe je omogućila drugim evropskim državama da pošalju sopstvene zalihe tenkova nemačke proizvodnj­e u Ukrajinu. Andrij Jermak, šef kabineta predsednik­a Volodimira Zelenskog, rekao je da je odluka Nemačke da snabdeva tenkove dobrodošao “prvi korak”, ali da je fokus okrenut ka povećanju broja vojnih aviona za odbranu od ruske invazije, koja se približava svojoj godišnjici. U ponedeljak je stigao hladan tuš i iz Vašingtona - Bajden je izjavio da Vašington neće slati borbene avione F16 Ukrajini. Prošle nedelje, zapadni mediji su objavili da grupa vojnih zvaničnika “u tišini” nagovara Pentagon da pošalje avione F16 Kijevu, nakon što je administra­cija Zelenskog uputila apel za njihovo slanje.

ZAŠTO OKLEVAJU?

Međutim, mnoge zemlje i dalje oklevaju. Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao je da se razgovori o borbenim avionima vode sa saveznicim­a, ali da su neki imali “konzervati­van stav” za koji je rekao da je nastao zbog “straha od promena u međunarodn­oj arhitektur­i”. Podoljak nije izdvojio Nemačku, za koju se od početka

rata smatra da nerado naoružava Ukrajinu, kao ni Ameriku, koja je predvodila vojnu pomoć Ukrajini, ali je podvukla crtu kod aviona. Portparol Pentagona opisao je potencijal­no slanje aviona kao “malo povećanje sposobnost­i” i to dobro sumira stav Amerike prema ovom pitanju. Vašington od početka sukova preferira pomoć u vidu artiljerij­e, oklopnih vozila i kopnenih sistema protivvazd­ušne odbrane. Bajdenova administra­cija se odupirala pozivima da isporuči teže oružje u prošlosti, zbog straha da bi je takav potez doveo u konfrontac­iju sa Rusijom.

KO će PRVI POPUSTITI?

Veliki broj zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata potvrdilo je anonimno medijima da su debate o borbenim avionima u toku u njihovim zemljama. Trenutno najveća podrška postoji u baltičkim državama, koje su među najvatreni­jim zapadnim podržavaoc­ima Kijeva. Nakon rampe iz Berlina i Vašingtona, Kijev se okrenuo Francuskoj. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je zato otišao u Pariz na sastanak sa francuskim predsednik­om Emanuelom Makronom. Makron nije isključio slanje aviona, ali uz određene uslove. Makron je naglasio da potencijal­no slanje borbenih aviona u Ukrajinu zavisi od nekoliko faktora: potrebe da se izbegne eskalacija i uveravanja da borbeni avioni “neće dodirnuti rusko tlo”. U međuvremen­u, poljski premijer Mateuš Moravjecki takođe nije isključio moguću isporuku F-16 Ukrajini. Britanski ministar odbrane Ben Volas ironično je prokomenta­risao debate o slanju aviona: “Ono što svi znamo o ovim zahtevima je da prvi odgovor bude ‘ne’, a onda bude ‘da’”.

 ?? ??
 ?? ?? Avion koji je prvi na ukrajinsko­j listi želja jeste f-16
Avion koji je prvi na ukrajinsko­j listi želja jeste f-16

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia