Blic

IZNAJMILA SAM SUPER STAN, DA BI ONDA POČEO PRAVI PAKAO...

Jelenino iskustvo pokazuje sve muke podstanara u srpskoj prestonici

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Mukama podstanara u prestonici nikad kraja. “Baš kao na filmu, ali pravom hororu”, kaže naša sagovornic­a Jelena N., koja se iz beogradsko­g “izvanredno­g stana” brže iselila nego što se uselila.

Urazgovoru za “Blic” kaže da je u moru oglasa pronašla na prvi pogled izvanrednu ponudu, stan se nalazio na 20 minuta od Trga Republike i to po ceni od 400 evra, što je za trenutno tržište veoma prihvatlji­va cena.

Naime, kako nam je ispričala Jelena, vlasnica stana je prilikom izdavanja rekla da ne živi u Beogradu, ali je postojao mali uslov, da kada dolazi u Beograd na nekoliko dana, što je dva ili tri puta godišnje, da tu boravi, što podstanark­i nije bio problem jer je bilo mesta u stanu. Onda je usledio šok - ne samo da se “uvalila” u stan koji je dala pod zakup, nego je u njemu razvila i biznis.

BILA JE TO SAVRŠENA PONUDA

- Mnogi će reći „a zašto se ne vratimo odakle smo došli“, pa jednostavn­o - ne možemo jer radimo u Beogradu. Pa zašto nemamo svoj stan? Pa nemamo jer nam je opterećenj­e rata kredita, a nismo svi te sreće da nešto nasledimo ili da se rodimo u mestu gde radimo. Nego, nije ni to poenta priče, već ponašanje stanodavac­a koji koriste ovu priliku otkada su došli Rusi, pa svako ko je podstanar muku muči s cenama koje nikako da se normalizuj­u. Kada mi je gazda povećao stanarinu od 350 na 700 rešila sam da menjam stan, tako sam naišla na jednu savršenu ponudu 20 minuta od Trga, pristojan stan, 400 evra - počinje priču naša sagvornica.

U momentu kada se za 400 evra nudi i Mirijevo 2, ovakva prilika izgledala je više nego primamljiv­o. Tako se barem činilo na prvi pogled, pa čak i neverovatn­o.

- Stupila sam u kontakt sa vlasnicom stana koja mi je rekla da ne živi u Beogradu, da joj je važno da kada dolazi na po nekoliko dana, dva ili tri puta godišnje, može da odsedne tu, ali i da joj je najbitnije da podstanar bude “neko naš” ko će održavati stan i uredno plaćati račune. Meni je to delovalo više nego prihvatlji­vo, stan je čist i uredan, ima mesta da prespava kada bude dolazila, zašto da ne pristanem, a i ona sama je delovala iskreno - priča Jelena.

DOŠLA GAZDARICA, PA KLIJENTI

Platila je stan, uzela ključ, sve su se dogovorile, pa se brzo i uselila. Sve je izgledalo idilično u prvih mesec dana, a onda je stigla i prva najava, da će doći “na nekoliko dana”.

- Iako su mi ta “dva ili tri puta godišnje” došla brzo, rekoh sebi da ne mračim, možda žena u tom periodu ima obaveze. Stigla je, smestila se i u prvih tih nekoliko dana nismo se ni sretale. Međutim... Bio je vikend, ona još uvek tu, ponaša se sasvim normalno. Onako već pomalo nervozna spremam se da izađem i zaustavlja ona mene

na vratima i kaže: “Meni će sada doći jedna žena, ja se pomalo bavim astrologij­om, ako možeš zadrži se što duže da nam ne smetaš”. Stajala sam zbunjena i rekla „kakva sad astrologij­a?!“. Ona je dodala “možeš ti i tu da budeš, samo nemoj da izlaziš iz sobe” - priča naša sagovornic­a.

Da sve ima svoju cenu shvatila je ubrzo Jelena, ali kako dodaje, veruje da je to bilo rezervisan­o za tih nekoliko dana. Međutim, tu se priča nije završila, isti zahtev

stigao je i sutradan.

- ”Ako imaš nešto do kuhinje ili kupatila, obavi sada i ostani u sobi dok mi ne završimo. Ili izađi pa dođi za dva sata”. Kada mi je to rekla, odmah sam krenula da pretražuje­m oglase, ali džabe, sve je bilo iznad 1.000 evra na nekoj lokaciji blizu centra. Nisam mogla da verujem šta me je snašlo, ali na kraju, to je njen stan i mogla je da se poigrava kako hoće, s kim god hoće, ali sa mnom ne dozvoljava­m. Počela sam polako da se pakujem,

dobra stvar je da sam se tek bila uselila, pa mi je za pakovanje trebalo manje vremena. Stvari sam ostavila kod koleginice s posla, a ja sam boravila kod druge drugarice dok sam tražila novi stan - priča razočarano Jelena.

NA RASTANKU JE SAMO REKLA OK

Vlasnica stana nije bila iznenađena kada joj je podstanark­a najavila da će se iseliti ranije, njen odgovor je bio samo - OK.

- Dok nisam obavila selidbu smenjivali su se klijenti, kako ih ona zove. Iskreno, ne znam šta su radili, i da li se ona na taj način samo zabavlja ili bilo šta, ali bilo je njih nekoliko koji su prodefilov­ali. Kada sam joj rekla da se selim, odgovorila je samo - OK, tako smo se i rastale , uz OK, jer joj verovatno ovo nije prvi put, pa kod koga prođe-prođe. Moj savet je, koliko god vam agencije delovale iritirajuć­e, i tih “50 odsto od prve kirije” je mnogo bolje nego da idete ovako što ćete nekome verovati na reč. Od sada, tražim ugovor i insistiram na tome, onog momenta kada platim kiriju u tom periodu stan je moj i to je to - poručuje Jelena.

„Počela sam polako da se pakujem, dobra stvar je da sam se tek bila uselila, pa mi je za pakovanje trebalo manje vremena“

 ?? ?? „Meni će sada doći jedna žena, ja se pomalo bavim astrologij­om, ako možeš zadrži se što duže da nam ne smetaš“, rekla mi je stanodavka
„Meni će sada doći jedna žena, ja se pomalo bavim astrologij­om, ako možeš zadrži se što duže da nam ne smetaš“, rekla mi je stanodavka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia