Blic

VLASNIKU ZEMLJE SLEDUJE 20-30% NOVOG OBJEKTA

Parcele pogodne za gradnju danas vrlo lako nađu kupca. Otežavajuć­a okolnost za investitor­a je kada ona ima više vlasnika. Praksa pokazuje da se tada teško dolazi do dogovora, pa se investitor­i trude da to izbegnu.

- MARICA JOVANOVIĆ

Milić Đoković, procenitel­j i stručnjak za nekretnine, objašnjava za “Blic Biznis” da je prilikom kupovine građevinsk­og zemljišta za investitor­a najbolje da kupuje celinu, jer ako parcela ima više vlasnika i mora da kupuje deo po deo, može ga koštati i više novca, ali i dovesti do niza problema.

- Za investitor­a je vrlo važno da on kupi celinu. Ako zemljište ima više vlasnika, da oni između sebe podele iznos prema vlasničkoj strukturi. Ukoliko investitor kupuje deo po deo, u praksi se pokazalo vrlo nezgodno. Dešava se da on najpre kupi 1/4 od jednog vlasnika, a zatim ga drugi ucenjuju i njihov deo mora da isplati i više nego što je platio prvom vlasniku - priča Đoković.

Naš sagovornik navodi i primer iz prakse gde investitor ne može godinama da započne gradnju objekta na veoma atraktivno­j lokaciji u Beogradu jer samo jedan vlasnik ne želi da proda svoj deo i to osporava ceo projekat.

- Imamo primer gde je čovek kupovao zemljište u delovima, od svakog vlasnika ponaosob, i problem je nastao kada jedan od njih ne želi da proda svoj deo. Čovek je u inostranst­vu, nema nikakvo interesova­nje za prodaju, ali zbog toga ceo projekat stoji već godinama i ne može da se počne s gradnjom, a u pitanju je vrlo atraktivna lokacija u Beogradu - kaže Đoković.

Iako je za investitor­e najbolje da odabrano zemljište za gradnju pri kupovini isplate odmah, praksa pokazuje da kada to nisu u mogućnosti, oni se odlučuju za kompenzaci­ju, odnosno vlasniku parcele ponude određeni procenat izgrađenog objekta.

Milić Đoković objašnjava da se ovaj procenat kreće u zavisnosti od grada, ali i lokacije.

- Za srednje gradske lokacije taj iznos je oko 20 odsto od izgrađenog prostora. Veće gradske lokacije je 25 odsto, a za ekstrazonu 30 odsto. U manjim sredinama taj iznos je dosta niži i kreće se oko 15 odsto. Kada parcela ima samo jednog vlasnika, stambeni prostor koji on tom prilikom dobije je vrlo zadovoljav­ajući. Međutim, ukoliko ih je više, tu u većini slučajeva nastaju problemi, i investitor­i neće da se u to upuštaju - kaže Đoković.

Sličnog mišljenja je i Dejan

Milenković, investitor i izvođač radova. On za “Blic Biznis” objašnjava da je razlog zbog koga investitor­i izbegavaju ovu vrstu kompenzaci­je sa više vlasnika uglavnom zbog toga što procenat kvadrature koji se daje u zamenu prilikom podele, obično ne ispunjava očekivanja svih vlasnika.

- Iznos koji investitor isplaćuje vlasniku u toj kompenzaci­ji je oko 25 odsto od ukupne kvadrature izgrađenog objekta, i to na najatrakti­vnijim lokacijama i u Beogradu. U manjim gradovima je taj procenat oko 15 odsto. Kada se ta kvadratura podeli na sve vlasnike, što ih ima više, manje će kvadrata dobiti. U praksi se pokazalo

Imamo primer gde je čovek kupovao zemljište u delovima, od svakog vlasnika ponaosob, i problem je nastao kada jedan od njih ne želi da proda svoj deo

U manjim gradovima kompenzaci­ja je oko 15 odsto. Kada se ta kvadratura podeli na sve vlasnike, što ih ima više, manje će kvadrata dobiti

da uvek neko nije zadovoljan i da očekuje da dobije veću kvadraturu. Tu teško dolazi do dogovora i investitor­i gledaju da to u većini izbegnu - kaže Milenković. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia